Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός και ψυχική υγεία: Πώς η προετοιμασία για Μαραθώνιο βοηθά να αισθανθείς καλύτερα [vid]

Αθλητισμός και ψυχική υγεία: Πώς η προετοιμασία για Μαραθώνιο βοηθά να αισθανθείς καλύτερα [vid]

Αθλητισμός και ψυχική υγεία: Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, στο άγχος και σε πολλά ακόμη. Ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τη συνολική διάθεση. Δεν είναι ανάγκη να είστε φανατικοί οπαδοί της άσκησης για να δείτε τα αποτελέσματα. Η μέτρια άσκηση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση σαν εργαλείο για να νιώσετε καλύτερα.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946), η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία, καθώς επίσης και οι ηδονοτρόπες συμπεριφορές μας (βλέπε χόμπυ, διασκέδαση, συντροφικότητα, φίλοι, κτλ).

Συγκεκριμένα λοιπόν για την ψυχική υγεία δεν αρκεί μόνο η απουσία ψυχικής νόσου, αλλά και η παρουσία ευζωίας, όπως και το αίσθημα προσωπικής ψυχικής ευεξίας. Φυσικά αυτό δε σημαίνει να βρίσκεται κανείς συνέχεια σε κατάσταση χαράς και ευφορίας ή συναισθηματικής πληρότητας. Απλά να εισπράττει και χάρες από την καθημερινότητά του ή να νιώθει πως ζει για κάτι που έχει νόημα και αξίζει, είτε αυτό είναι ο ίδιος είτε οτιδήποτε, η οικογένεια, και ακόμα -γιατί όχι; o Aυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας!

Η συμμετοχή σε ένα Μαραθώνιο, σε ένα πεντάρι ή σε αγώνα 100χλμ. δεν έχει σημασία, αποτελεί το φυλακτό της ψυχικής υγείας. Η άσκηση γενικότερα, είναι γνωστό πως ωφελεί την πνευματική μας αρτιότητα. Βελτιωμένη διάθεση, βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αίσθημα στοχοκατευθυνόμενης δράσης, απεμπλοκή από τα καθημερινά άγχη, αποτελούν μερικά από τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική μας υγεία. Επίσης, η αίσθηση του κοινού σκοπού και του να συμμετέχει κάποιος αυτόβουλα σε μια δραστηριότητα, είναι ένα ακόμα σημαντικό όφελος.

Από την άλλη, η πίεση για μια επίδοση, και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες αθλητές, οδηγούν πολλές φορές σε εξαιρετικά στρεσογόνες καταστάσεις γύρω από το αγαπημένο μας σπορ. Είναι όμορφο να ξεπερνάς τα όριά σου, όμως είναι πολύ βασικό να γνωρίζεις πρώτα και πάνω από όλα ποια είναι αυτά τα όρια.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί tips για να τα καταφέρετε καλύτερα σε περίπτωση που αποφασίσετε να προετοιμαστείτε για κάποιο Μαραθώνιο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα και την ψυχή σου αν ξεκινήσεις το τρέξιμο

Πόσο χρειάζεται να ασκούμαστε εν τέλει;

Αυξήστε την αθλητική σας απόδοση με μια κούπα καφέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.