Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός και ψυχική υγεία: Πώς η προετοιμασία για Μαραθώνιο βοηθά να αισθανθείς καλύτερα [vid]

Αθλητισμός και ψυχική υγεία: Πώς η προετοιμασία για Μαραθώνιο βοηθά να αισθανθείς καλύτερα [vid]

Αθλητισμός και ψυχική υγεία: Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, στο άγχος και σε πολλά ακόμη. Ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τη συνολική διάθεση. Δεν είναι ανάγκη να είστε φανατικοί οπαδοί της άσκησης για να δείτε τα αποτελέσματα. Η μέτρια άσκηση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση σαν εργαλείο για να νιώσετε καλύτερα.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946), η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία, καθώς επίσης και οι ηδονοτρόπες συμπεριφορές μας (βλέπε χόμπυ, διασκέδαση, συντροφικότητα, φίλοι, κτλ).

Συγκεκριμένα λοιπόν για την ψυχική υγεία δεν αρκεί μόνο η απουσία ψυχικής νόσου, αλλά και η παρουσία ευζωίας, όπως και το αίσθημα προσωπικής ψυχικής ευεξίας. Φυσικά αυτό δε σημαίνει να βρίσκεται κανείς συνέχεια σε κατάσταση χαράς και ευφορίας ή συναισθηματικής πληρότητας. Απλά να εισπράττει και χάρες από την καθημερινότητά του ή να νιώθει πως ζει για κάτι που έχει νόημα και αξίζει, είτε αυτό είναι ο ίδιος είτε οτιδήποτε, η οικογένεια, και ακόμα -γιατί όχι; o Aυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας!

Η συμμετοχή σε ένα Μαραθώνιο, σε ένα πεντάρι ή σε αγώνα 100χλμ. δεν έχει σημασία, αποτελεί το φυλακτό της ψυχικής υγείας. Η άσκηση γενικότερα, είναι γνωστό πως ωφελεί την πνευματική μας αρτιότητα. Βελτιωμένη διάθεση, βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, αίσθημα στοχοκατευθυνόμενης δράσης, απεμπλοκή από τα καθημερινά άγχη, αποτελούν μερικά από τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική μας υγεία. Επίσης, η αίσθηση του κοινού σκοπού και του να συμμετέχει κάποιος αυτόβουλα σε μια δραστηριότητα, είναι ένα ακόμα σημαντικό όφελος.

Από την άλλη, η πίεση για μια επίδοση, και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες αθλητές, οδηγούν πολλές φορές σε εξαιρετικά στρεσογόνες καταστάσεις γύρω από το αγαπημένο μας σπορ. Είναι όμορφο να ξεπερνάς τα όριά σου, όμως είναι πολύ βασικό να γνωρίζεις πρώτα και πάνω από όλα ποια είναι αυτά τα όρια.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί tips για να τα καταφέρετε καλύτερα σε περίπτωση που αποφασίσετε να προετοιμαστείτε για κάποιο Μαραθώνιο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα και την ψυχή σου αν ξεκινήσεις το τρέξιμο

Πόσο χρειάζεται να ασκούμαστε εν τέλει;

Αυξήστε την αθλητική σας απόδοση με μια κούπα καφέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.