Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση είναι από τα ισχυρότερα “εργαλεία” για ενίσχυση της ψυχικής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση είναι από τα ισχυρότερα “εργαλεία” για ενίσχυση της ψυχικής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Καθώς σιγά σιγά βγαίνουμε από την pανδημία και τα μέτρα απομόνωσης, οι ειδικοί λένε ότι η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

“Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν άνευ προηγουμένου δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, αλλά εστιάζοντας καθημερινά στη φροντίδα της δικής μας συναισθηματικής ευημερίας και στηρίζοντας την ευημερία αυτών που αγαπάμε, μπορούμε να μετριάσουμε με επιτυχία τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία”, σύμφωνα με τον Δρ Jerome Adams, γενικό χειρούργο από τις ΗΠΑ.

“Παρόλο που αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία, παραμένω σταθερός στο να ενθαρρύνω τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν υγιείς μηχανισμούς για να ανταπεξέλθουν”, πρόσθεσε.

Ο επιπολασμός των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τριπλάσια, καθώς εξαπλώθηκε η Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA. Ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εκείνων κάτω των 30 ετών, διέτρεχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research.

Η τακτική άσκηση – συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, του τρεξίματος, της γιόγκα, της προπόνησης με βάρη, ακόμη και του τάι τσι – παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τη συνολική ψυχική μας υγεία. Μια μετα-ανάλυση του 2016 που συνδυάζει δεδομένα από 23 τυχαία ελεγχόμενες δοκιμές έδειξε ότι η άσκηση ήταν συγκρίσιμη τόσο με τα αντικαταθλιπτικά όσο και με την ψυχοθεραπεία όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ενώ μέρος αυτού οφείλεται στην παραγωγή ενδορφινών, η άσκηση έχει επίσης ως αποτέλεσμα σημαντικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε μια πρωτόγονη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Μαζί με μια άλλη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στο σχηματισμό μνήμης και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική αερόβια άσκηση – όπως το τρέξιμο και το κολύμπι – μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την ανάπτυξη των νεύρων στον ιππόκαμπο, με θετικά αποτελέσματα τόσο στη διάθεση όσο και στη μνήμη, σύμφωνα με μελέτες. Αντίθετα, η ατροφία ή η συρρίκνωση του ιππόκαμπου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβολή της άσκησης στην οστική υγεία

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατάθλιψης

Κολύμβηση: Η φυσική παρέμβαση που μειώνει την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με βάση 31 βασικούς δείκτες

Τόσο η Νέα Υόρκη όσο και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν τις λιγότερες αυτοκτονίες (ανά 100.000 κατοίκους) στις 8. Αυτό είναι τέσσερις φορές χαμηλότερο από το Ουαϊόμινγκ, το οποίο έχει 29 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Η κολύμβηση ως μέσο διαχείρισης των συναισθηματικών και ψυχικών προκλήσεων

Κολύμβηση: Το να είσαι ενεργός/η σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, όπως: βελτίωση της διάθεσης, αύξηση της αυτοεκτίμησης, μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής παρακμής, βελτίωση του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ο Φρόιντ όρισε τον δευτερογενή ναρκισσισμό ως απόσυρση της λίμπιντο ή των συναισθημάτων αγάπης από τα αντικείμενα (άλλους ανθρώπους)

Στον δευτερογενή ναρκισσισμό, η απομόνωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των μεγαλοπρεπών φαντασιώσεων που καθησυχάζουν τον εαυτό, καθώς και για την εστίαση στην αγάπη προς τον εαυτό. Μπορεί να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους που βασίζονται στην πραγματικότητα, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνεται αντιληπτή σαν επίθεση.