Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση είναι από τα ισχυρότερα “εργαλεία” για ενίσχυση της ψυχικής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση είναι από τα ισχυρότερα “εργαλεία” για ενίσχυση της ψυχικής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Καθώς σιγά σιγά βγαίνουμε από την pανδημία και τα μέτρα απομόνωσης, οι ειδικοί λένε ότι η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

“Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν άνευ προηγουμένου δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, αλλά εστιάζοντας καθημερινά στη φροντίδα της δικής μας συναισθηματικής ευημερίας και στηρίζοντας την ευημερία αυτών που αγαπάμε, μπορούμε να μετριάσουμε με επιτυχία τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία”, σύμφωνα με τον Δρ Jerome Adams, γενικό χειρούργο από τις ΗΠΑ.

“Παρόλο που αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία, παραμένω σταθερός στο να ενθαρρύνω τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν υγιείς μηχανισμούς για να ανταπεξέλθουν”, πρόσθεσε.

Ο επιπολασμός των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τριπλάσια, καθώς εξαπλώθηκε η Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA. Ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εκείνων κάτω των 30 ετών, διέτρεχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research.

Η τακτική άσκηση – συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, του τρεξίματος, της γιόγκα, της προπόνησης με βάρη, ακόμη και του τάι τσι – παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και τη συνολική ψυχική μας υγεία. Μια μετα-ανάλυση του 2016 που συνδυάζει δεδομένα από 23 τυχαία ελεγχόμενες δοκιμές έδειξε ότι η άσκηση ήταν συγκρίσιμη τόσο με τα αντικαταθλιπτικά όσο και με την ψυχοθεραπεία όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ενώ μέρος αυτού οφείλεται στην παραγωγή ενδορφινών, η άσκηση έχει επίσης ως αποτέλεσμα σημαντικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε μια πρωτόγονη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Μαζί με μια άλλη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στο σχηματισμό μνήμης και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική αερόβια άσκηση – όπως το τρέξιμο και το κολύμπι – μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την ανάπτυξη των νεύρων στον ιππόκαμπο, με θετικά αποτελέσματα τόσο στη διάθεση όσο και στη μνήμη, σύμφωνα με μελέτες. Αντίθετα, η ατροφία ή η συρρίκνωση του ιππόκαμπου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβολή της άσκησης στην οστική υγεία

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατάθλιψης

Κολύμβηση: Η φυσική παρέμβαση που μειώνει την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.