Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: 2πλάσια καρδιαγγειακά οφέλη για άτομα με κατάθλιψη και άγχος [vid]

Αθλητισμός: 2πλάσια καρδιαγγειακά οφέλη για άτομα με κατάθλιψη και άγχος [vid]

Αθλητισμός: Η τακτική σωματική δραστηριότητα είχε σχεδόν διπλάσιο καρδιαγγειακό όφελος για άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτές τις διαγνώσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην 71η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και τα ευρήματα της προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας στην ενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου που εξουδετερώνουν το στρες. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που πέτυχαν τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (150′ μέτριας άσκησης) είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα σοβαρό ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό επεισόδιο από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο. Αυτά τα οφέλη ήταν σημαντικά μεγαλύτερα σε άτομα με άγχος ή κατάθλιψη, για αυτούς η μείωση κινδύνου άγγιζε το 22% σε σχέση με μείον 10% για άτομα χωρίς καμία από τις δύο καταστάσεις.

«Η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην απόκριση του εγκεφάλου στο στρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το στρες», δήλωσε ο Hadil Zureigat, MD, μεταδιδακτορικός κλινικός ερευνητής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση είναι αποτελεσματική μόνο σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι ασθενείς φαίνεται να αντλούν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό όφελος από τη σωματική δραστηριότητα».

Τα ποσοστά τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της άσκησης στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας περισσότερων από 50.000 ασθενών στη βάση δεδομένων General Brigham Biobank της Μασαχουσέτης. Λίγο περισσότεροι από 4.000 από τους ασθενείς είχαν υποστεί ένα σημαντικό ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό συμβάν, το οποίο περιελάμβανε καρδιακή προσβολή, πόνο στο στήθος που προκλήθηκε από φραγμένη αρτηρία ή υποβλήθηκαν σε διαδικασία για άνοιγμα μιας φραγμένης αρτηρίας στην καρδιά.

«Όταν κάποιος σκέφτεται τη σωματική δραστηριότητα που μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνήθως δεν σκέφτεται τον εγκέφαλο», είπε ο Zureigat. «Η έρευνά μας τονίζει τη σημασία των νευρικών μηχανισμών που σχετίζονται με το στρες με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα δρα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου».

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακόμα και αν δεν επιτύχουν τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας. Ακόμη και λίγη τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. «Οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος», είπε ο Zureigat. “Όχι μόνο η σωματική δραστηριότητα θα τους βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα, αλλά θα μειώσουν επίσης δυναμικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση είναι ισχυρό φάρμακο για την κατάθλιψη

H άσκηση που θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Είναι αρκετά 30 λεπτά άσκησης την ημέρα

Κατάθλιψη - Ο τρόπος να ενισχύσετε άμεσα τη διάθεσή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.