Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Απιστία: Μείωση του πειρασμού στις σχέσεις

Απιστία: Μείωση του πειρασμού στις σχέσεις

Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η ανάληψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με τον εν λόγω σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση.

Απιστία: Τα ευεργετικά αποτελέσματα του να μπαίνετε στη θέση κάποιου άλλου είναι γνωστά. Μπορεί όμως αυτό που γίνεται στις ρομαντικές σχέσεις να μειώσει τον πειρασμό της απιστίας; Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στο Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ έθεσε αυτό το ερώτημα σε δοκιμασία σε μια σειρά τριών διπλά τυφλών, τυχαιοποιημένων πειραμάτων. Η απάντηση φαίνεται να είναι “ναι”. Η λήψη προοπτικής -ή η τοποθέτηση του εαυτού μας στη θέση του συντρόφου μας- όχι μόνο μειώνει τον πειρασμό της απιστίας, αλλά εμβολιάζει ενάντια σε άλλες συμπεριφορές που καταστρέφουν τη συνεργασία, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Έρευνας για το Σεξ (Journal of Sex Research).

Γιατί οι άνθρωποι απατούν στις σχέσεις τους;

Οι άνθρωποι απατούν για διάφορους λόγους, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Gurit Birnbaum, καθηγήτρια ψυχολογίας στη Σχολή Ψυχολογίας Ivcher του Reichman. Η Birnbaum σημειώνει ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους, μπορεί παρόλα αυτά να προδώσουν τους συντρόφους τους. Για παράδειγμα, οι λεγόμενοι “αποφευκτικοί τύποι” που αισθάνονται άβολα με την οικειότητα μπορεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν απόσταση και έλεγχο στη σχέση τους απατώντας.

Το πλαίσιο είναι το κλειδί.

“Οι άνθρωποι συχνά απατούν όχι επειδή το σχεδίαζαν”, λέει η Birnbaum. “Αντίθετα, παρουσιάστηκε η ευκαιρία και ήταν πολύ εξαντλημένοι – πολύ κουρασμένοι, πολύ μεθυσμένοι, πολύ αφηρημένοι – για να καταπολεμήσουν τον πειρασμό”. Ο συν-συγγραφέας Harry Reis, καθηγητής του Κοσμήτορα στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τη Μηχανική στο Ρότσεστερ, συμφωνεί ότι υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για την εξαπάτηση. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, λέει ο Reis, συγγραφέας του βιβλίου Relationships, Well-Being and Behavior, είναι ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν επειδή αισθάνονται ότι οι σεξουαλικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να απατήσουν επειδή αισθάνονται ότι δεν ικανοποιούνται οι συναισθηματικές τους ανάγκες.

Πώς η εξάσκηση της ενσυναίσθησης μπορεί να μειώσει τον πειρασμό της απιστίας

Ένας τρόπος για να εξασκήσετε την ενσυναίσθηση είναι να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε την προοπτική ενός άλλου ατόμου. Σε τρεις μελέτες, οι 408 συνολικά συμμετέχοντες (213 Ισραηλινές γυναίκες και 195 Ισραηλινοί άνδρες, ηλικίας από 20 έως 47 ετών) κλήθηκαν τυχαία να υιοθετήσουν ή όχι την προοπτική του συντρόφου τους. Οι συμμετέχοντες βρίσκονταν ομοιόμορφα σε μονογαμικές σχέσεις μικτού φύλου διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν, συνάντησαν ή σκέφτηκαν ελκυστικούς αγνώστους, ενώ οι ψυχολόγοι κατέγραψαν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τους εν λόγω αγνώστους, καθώς και τη δέσμευση και την επιθυμία τους για τους σημερινούς συντρόφους τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση της προοπτικής του συντρόφου αύξησε τη δέσμευση και την επιθυμία για τον σύντροφο, ενώ ταυτόχρονα μείωσε το σεξουαλικό και ρομαντικό ενδιαφέρον για εναλλακτικούς συντρόφους. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση της προοπτικής αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να εμπλακούν σε συμπεριφορές που μπορεί να πληγώσουν τους συντρόφους τους και να βλάψουν τη σχέση τους. “Η υιοθέτηση προοπτικής δεν σας εμποδίζει από το να απατήσετε, αλλά μειώνει την επιθυμία να το κάνετε”, λέει ο Reis. Σε τελική ανάλυση, λέει, η απιστία σημαίνει “να βάζει κανείς σε προτεραιότητα τους δικούς του στόχους έναντι του καλού του συντρόφου και της σχέσης, οπότε το να βλέπει κανείς τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου δίνει μια πιο ισορροπημένη άποψη για αυτές τις καταστάσεις”.

Σύμφωνα με τον Birnbaum, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να αντισταθούν στους βραχυπρόθεσμους πειρασμούς: “Η ενεργός εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι ερωτικοί σύντροφοι μπορεί να επηρεάζονται από αυτές τις καταστάσεις χρησιμεύει ως στρατηγική που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους σε ελκυστικούς εναλλακτικούς συντρόφους και να υποτιμούν την ελκυστικότητά τους”. Η ομάδα δεν εξέτασε αν τα οφέλη της λήψης προοπτικής επεκτάθηκαν στους ρομαντικούς συντρόφους των συμμετεχόντων που δεν συμμετείχαν στο πείραμα. Αλλά οι ερευνητές έχουν ένα προαίσθημα, επειδή η ανάληψη προοπτικής γενικά προάγει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, την εγγύτητα και τη φροντίδα. “Και οι δύο σύντροφοι μπορεί να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους”, λέει η Birnbaum, “και επομένως μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν μόνο ο ένας από τους δύο υιοθετεί αυτή τη στρατηγική”. Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας απιστίας, η ανάληψη προοπτικής παρακινεί τους ανθρώπους να συμπονούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους και να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον δεσμό με τον εν λόγω σύντροφο, ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα σχέση. “Οι άνθρωποι αισθάνονται πάντοτε καλύτερα κατανοητοί και αυτό διευκολύνει την επίλυση διαφωνιών, την κατάλληλη αλλά όχι παρεμβατική βοήθεια και το μοίρασμα των χαρών και των επιτευγμάτων”, λέει ο Reis. “Είναι μία από εκείνες τις δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουν το “εμείς” -και όχι το “εγώ και εσύ”- σε μια σχέση”.

Οι Tammy Bachar, Gal Levy και Kobi Zholtack του Πανεπιστημίου Reichman συμμετείχαν επίσης στην ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μείωση του πειρασμού για απιστία μέσα στην σχέση

Μπορεί το σεξ να χτίσει ή να γκρεμίσει μια σχέση;

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι απιστίας;

Γιατί χαλάνε οι σχέσεις των ζευγαριών;

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Τύποι και αίτια μεταξύ των γυναικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Γιατί οι πάροχοι φροντίδας ψυχικής υγείας αποφασίζουν να ασκηθούν σε αγροτικές κοινότητες

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση των κατοίκων της υπαίθρου να εισέλθουν στο επάγγελμα ψυχικής υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οδών εκπαίδευσης, κατάρτισης και αδειοδότησης και στην προσαρμογή των στρατηγικών πρόσληψης στα συγκεκριμένα κίνητρα διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων.

Close Icon