Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Άνθρωποι Κατοικίδια: Βαθιές οι επιπτώσεις του αναγκαστικού χωρισμού μεταξύ τους

Άνθρωποι Κατοικίδια: Βαθιές οι επιπτώσεις του αναγκαστικού χωρισμού μεταξύ τους

Αυτή η τελευταία μελέτη χρησιμεύει ως κρίσιμη πηγή για επαγγελματίες και οργανισμούς οι οποίοι δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ο αναγκαστικός χωρισμός, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του δεσμού ανθρώπου-ζώου και των επιπτώσεών του σε άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις.

Άνθρωποι Κατοικίδια: Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που αναγκάζονται να αποχωριστούν από τα ζώα τους σε καταστάσεις κρίσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υποφέρουν από έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης που απαιτούνται για την προστασία τους. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας ανασκόπησης 27 ετών διεθνούς έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthrozoös, η οποία αποκαλύπτει τους αυξημένους κινδύνους τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ψυχολογική ευεξία όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απειλή του αναγκαστικού αποχωρισμού από τα κατοικίδια ζώα τους. Τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ενδοοικογενειακή βία, την έλλειψη στέγης ή τις φυσικές καταστροφές που μπορούν να απειλήσουν τον δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες, πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία από την υποψήφια Jasmine Montgomery και τις αναπληρώτριες καθηγήτριες Janice Lloyd και Zhanming Liang, από το Πανεπιστήμιο James Cook Ph.D.  «Τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν ότι ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθεια και για τους δύο σε περιπτώσεις όπου αυτός ο δεσμός απειλείται», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Montgomery. «Όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να χωρίσουν στο πλαίσιο μιας κατάστασης κρίσης, όπως φυσική καταστροφή, έλλειψη στέγης ή ενδοοικογενειακή βία, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική δυσφορία και σε κίνδυνο για την υγεία τους, ενώ η ευημερία και η ασφάλεια επηρεάζονται πραγματικά. «Δυστυχώς, η ανασκόπηση επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα κοινό αποτέλεσμα για τα κατοικίδια ζώα σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ήταν η κακοποίηση ή/και ο θάνατος».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 42 μελέτες σχετικά με τον δεσμό ανθρώπου-ζώου και τις καταστάσεις χωρισμού σε σενάρια που περιλαμβάνουν ενδοοικογενειακή βία, έλλειψη στέγης και φυσικές καταστροφές. Η Μοντγκόμερι είπε ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία των κατοικίδιων και την έλλειψη υποστήριξης ως βασικούς παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους απρόθυμους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους όταν πλήττονται από ενδοοικογενειακή βία. «Σε πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα καθυστερήσουν να εγκαταλείψουν τη σχέση τους για να προστατεύσουν το κατοικίδιό τους», είπε. «Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή υπάρχει έλλειψη καταφυγίων ή χώρων στέγασης που να μπορούν να φιλοξενήσουν κατοικίδια ή έλλειψη εμπιστοσύνης στα επίσημα συστήματα υποστήριξης ότι δεν θα χωριστούν από το κατοικίδιο τους. «Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου γίνονται απειλές για κατοικίδια, τα θύματα μπορούν να παρασυρθούν πίσω από τον δράστη, γεγονός που θέτει σημαντικό κίνδυνο και για την ασφάλειά τους». Οι φυσικές καταστροφές ήταν εξίσου προκλητικές, με την πιθανότητα ότι ένα άτομο θα επέστρεφε για το κατοικίδιό του κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κινδύνου ή θα έμενε πίσω για να προστατεύσει το κατοικίδιο ζώο του – θέτοντας τον εαυτό του και τους άλλους σε κίνδυνο. Ενδεικτικά, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη «ανωτερότητα» και οι διαφορές ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος για την ευημερία των κατοικίδιων ζώων ενσωματώθηκαν σε συστημικές υποστηρίξεις για ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα τους που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Η Μοντγκόμερι είπε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή νοοτροπίας για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των κατοικίδιων ζώων και η πολυπλοκότητα που συνεπάγονται, όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό για καταστάσεις κρίσης και την παροχή υπηρεσιών που υποστηρίζουν τα θύματα αυτές τις στιγμές. «Συχνά, αναμένεται ότι οι άνθρωποι θα επιλέγουν τα ανθρώπινα συμφέροντα αντί τα συμφέροντα των ζώων με κάθε κόστος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον κοινό δεσμό ανθρώπου-ζώου», είπε. “Αυτό που πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε είναι να παίρνουμε πολύ σοβαρά τα κατοικίδιά μας και την αξία τους. Και, ως συλλογικότητα στην κοινότητα, να μοιραζόμαστε αυτήν την ευθύνη και να τοποθετούμε τις ανάγκες των κατοικιδίων σε αυτούς τους τομείς ανάπτυξης πολιτικής, νομοθεσίας, παροχής υπηρεσιών και στέγασης για να βοηθήσει στην πρόληψη απαράδεκτων αποτελεσμάτων όπως η κακοποίηση ζώων ή ο θάνατος». Για να μετριάσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον αναγκαστικό χωρισμό, η ομάδα εντόπισε αρκετές βασικές συστάσεις, όπως:

*Ενσωμάτωση ερωτήσεων σχετικά με τα κατοικίδια σε υπηρεσίες που βοηθούν γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία να αναζητήσουν καταφύγιο.

*Παροχή στέγης για γυναίκες, παιδιά και κατοικίδια από κοινού και

*Αύξηση της συνεργασίας με υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν με τα ζώα.

*Βελτιώστε τα σχέδια εκκένωσης λόγω φυσικών καταστροφών, ώστε να συμπεριλάβουν πόρους, όπως μεταφορές και καταφύγια που φιλοξενούν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα κατοικίδια ζώα τους.

*Εξασφαλίστε τη διαθεσιμότητα καταλυμάτων φιλικών προς τα κατοικίδια για άτομα σε καταστάσεις αστέγου.

Αυτή η τελευταία μελέτη χρησιμεύει ως κρίσιμη πηγή για επαγγελματίες και οργανισμούς οι οποίοι δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ο αναγκαστικός χωρισμός, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του δεσμού ανθρώπου-ζώου και των επιπτώσεών του σε άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις. Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε αγγλόφωνα άρθρα με αξιολόγηση από ομοτίμους, δυνητικά παραβλέποντας διαφορετικές πολιτιστικές προοπτικές και την πολυπλοκότητα των λέξεων-κλειδιών που σχετίζονται με ζώα που πιθανώς οδηγεί στην παράλειψη σχετικών άρθρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι σκύλοι κάνουν καλό στην υγεία σας

Πώς επηρεάζει ο καύσωνας τα κατοικίδιά μας και πώς να τα βοηθήσουμε;

Χαϊδεύοντας τον σκύλο σας, βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντικαταθλιπτικά Σταμάτημα - Πώς μπορείτε λοιπόν να τα σταματήσετε χωρίς συμπτώματα στέρησης

Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας παρακολουθήσει στη διαδικασία ασφαλούς διακοπής.

Επιθετικότητα - Κοινό συμπλήρωμα διατροφής τη μειώνει ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στη μείωση της επιθετικότητας. Μελλοντικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν- μέσω μαγνητικής τομογραφίας- εάν τα ωμέγα-3 ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξετάσουν εάν τα γονίδια επηρεάζουν τη θεραπεία με ωμέγα-3. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της αύξησης βάρους;

Κατάθλιψη βάρος: Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon