Ψυχική Υγεία

Αλκοόλ: Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.

Μια μελέτη του πανεπιστημίου La Trobe που εξέτασε τους υπερβολικούς πότες της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι οι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές. Οι συνεπικεφαλής συγγραφείς Δρ. Amy Pennay και Dr. Sarah Callinan, και οι δύο από το Κέντρο Έρευνας Πολιτικής για το Αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο La Trobe, ανέλυσαν δεδομένα εθνικού πληθυσμού από την National Drug Strategy Household Survey που καταγράφηκε το 2019. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην Αυστραλιανή και New Zealand Journal of Public Health.

Ο Δρ Pennay είπε ότι η μελέτη αποκάλυψε συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της καταγωγής των νέων και των υψηλότερων επιπέδων αλκοόλ. «Όχι μόνο θεωρήσαμε ότι η ευημερία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, αλλά επίσης διαπιστώσαμε ότι οι νέοι των οποίων η πρώτη γλώσσα είναι τα αγγλικά είναι πιθανό να πίνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από τους ανθρώπους για τους οποίους τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα τους», είπε ο Δρ Pennay. «Αν και η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί σημαντικά για τους νέους τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα για τους ανήλικους, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα τμήματα του νεανικού πληθυσμού που πίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα».

Η μελέτη χώρισε τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά. Η ομάδα των νέων ηλικίας 14 έως 17 ετών στην υψηλότερη κοινωνικοοικονομική ομάδα είχε επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια ενός έτους από εκείνες της χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής ομάδας. Ο Δρ Pennay είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διερευνούμε γιατί ορισμένες υποομάδες βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ πίνουν περισσότερο από άλλες για να αποτρέψουμε προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο στοχεύουμε μηνύματα σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος σε συγκεκριμένο κοινό», είπε ο Δρ Pennay. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης άλλες σημαντικές διαφορές μεταξύ των νεαρών που πίνουν πολύ αλκοόλ που σχετίζονται με το φύλο, το πολιτιστικό υπόβαθρο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την εκπαίδευση, την περιφέρεια και τη βιομηχανία εργασίας.

Βασικά ευρήματα της μελέτης

  • Το 2019, οι νέοι ηλικίας 14–17 ετών κατανάλωναν κατά μέσο όρο 91 ποτά ετησίως
  • Οι νέοι ηλικίας 18–24 ετών κατανάλωναν κατά μέσο όρο 452 ποτά ετησίως
  • Οι νέοι ηλικίας 14-17 ετών που μιλούν αγγλικά ως πρώτη γλώσσα είχαν 43 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους για τους οποίους τα αγγλικά είναι δεύτερη γλώσσα, αλλά μόνο δύο φορές πιο πιθανό για τους νέους 18 έως 24 ετών

  • Για τους ανήλικους νέους (14-17 ετών) όσοι δεν πηγαίνουν σχολείο έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους στο σχολείο
  • Οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών που ζουν σε περιφερειακές ή απομακρυσμένες περιοχές έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνες στις μητροπολιτικές περιοχές

 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 1.547 άτομα ηλικίας μεταξύ 14 και 24 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα για τα νοικοκυριά της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καναδάς : Η πλειονότητα δεν αλλάζει συνήθειες αλκοόλ παρά τις νέες οδηγίες

Πώς οι κακές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία μας;

Οι νέοι είναι πιο πιθανό να απολαύσουν ένα φλιτζάνι τσάι παρά μια μπύρα

Τα αλληλένδετα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του αλκοολισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.