ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ψωρίαση: Η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή

Ψωρίαση: Η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή

Ψωρίαση: Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της παρέχει μια βάση για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Οι γυναίκες έχουν σημαντικά μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής ψωρίασης. Ωστόσο, η υποκείμενη αιτία που εξηγεί τις διαφορές φύλου ήταν ως τώρα ασαφής. Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της παρέχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες. «Τα αποτελέσματά μας όχι μόνο αποκάλυψαν τους μοριακούς μηχανισμούς των διαφορών μεταξύ των φύλων στην ψωρίαση, αλλά έριξαν νέο φως στην κατανόησή μας για τον φυσιολογικό ρόλο της οιστραδιόλης», λέει ο Tetsuya Honda από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hamamatsu, πρώην Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Η ομάδα εξέτασε ποντίκια, άγρια και τύπου cko, στα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες, αλλά είχαν τοποθετηθεί σφαιρίδια οιστραδιόλης ή εικονικό φάρμακο. Σε αντίθεση με τα ποντίκια άγριου τύπου, τα ποντίκια cko – χωρίς τις φυσικές ορμόνες των ωοθηκών οιστραδιόλη εμφάνισαν συμπτώματα σοβαρής φλεγμονής του δέρματος. Μόλις τους χορηγήθηκε οιστραδιόλη, η παραγωγή των κυτοκινών IL-17A και IL-1β στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ουδετερόφιλων και των μακροφάγων αντιστράφηκε, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε επίσης σε ανθρώπινα ουδετερόφιλα in vitro.

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήταν πώς η έλλειψη υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έκανε την οιστραδιόλη αναποτελεσματική έναντι των κυτοκινών. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή ρυθμίζοντας τα κύτταρα ουδετερόφιλων και μακροφάγων», καταλήγει ο συγγραφέας της Tetsuya Honda. Η εργασία, με τίτλο «Η οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή σε ποντίκια ρυθμίζοντας τις λειτουργίες των ουδετερόφιλων και των μακροφάγων», δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου 2022 στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι και πώς προκαλείται η ψωρίαση;

Aλάτι της Νεκράς Θάλασσας: Σε ποιες δερματικές παθήσεις βοηθά

Επιδέρμια: Διαδικτυακή Εκδήλωση "Ψωρίαση και την Κατάθλιψη"

Ψωριασική αρθρίτιδα και νόσος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζονται μαζί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Τι κάνει ένας οδοντιατρικός θεραπευτής;

Οδοντιατρική: Ακριβώς όπως ο γιατρός σας μπορεί να απασχολήσει έναν βοηθό γιατρού για να αναλάβει ορισμένα καθήκοντα, ορισμένοι οδοντίατροι προσλαμβάνουν οδοντιατρικούς θεραπευτές για να επεκτείνουν την ποιοτική πρακτική τους στοματικής φροντίδας.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.