Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προδιαβήτης: Η κατανάλωση φιστικιών το βράδυ αναδιαμορφώνει το μικροβίωμα του εντέρου

Προδιαβήτης: Η κατανάλωση φιστικιών το βράδυ αναδιαμορφώνει το μικροβίωμα του εντέρου

Ο προδιαβήτης επηρεάζει το ένα τρίτο των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότεροι από αυτούς θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ωστόσο οι αποτελεσματικές στρατηγικές διατροφικής παρέμβασης παραμένουν περιορισμένες. Τα φιστίκια έχουν δείξει υποσχέσεις στη βελτίωση των δεικτών ποιότητας της διατροφής, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για το πώς επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου – έναν βασικό παράγοντα στη ρύθμιση της γλυκόζης και τη φλεγμονή.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής την Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου σε ενήλικες με προδιαβήτη. Αν και οι πιθανές θεραπευτικές επιπτώσεις των ευρημάτων παραμένουν ασαφείς, σύμφωνα με την Petersen, μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για άτομα που εργάζονται για να βελτιώσουν την μεταβολική τους υγεία.


Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Developments in Nutrition, υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση ενός παραδοσιακού σνακ με βάση τους υδατάνθρακες πριν τον ύπνο με φιστίκια μπορεί να αναδιαμορφώσει το μικροβίωμα του εντέρου. Μια προηγούμενη μελέτη από αυτούς τους ερευνητές έδειξε ότι τα φιστίκια έχουν παρόμοια επίδραση στη γλυκόζη του αίματος με 15 έως 30 γραμμάρια υδατανθράκων.

«Μια κοινή διατροφική σύσταση για άτομα με προδιαβήτη είναι η κατανάλωση ενός βραδινού σνακ που αποτελείται από 15 έως 30 γραμμάρια υδατανθράκων για να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί», δήλωσε ο Terrence Riley, επικεφαλής συγγραφέας αυτής της έρευνας, ο οποίος απέκτησε το διδακτορικό του στις διατροφικές επιστήμες στο Penn State και εργάζεται επί του παρόντος ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

«Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φάτε μία ή δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως». Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση περίπου δύο ουγγιών φιστικιών κάθε βράδυ για 12 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά διαφορετικά προφίλ μικροβιακής κοινότητας κοπράνων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα συνιστώμενα 15 έως 30 γραμμάρια ενός σνακ υδατανθράκων.

Συγκεκριμένες βακτηριακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Roseburia και μελών της οικογένειας Lachnospiraceae – γνωστά ως «καλά» βακτήρια που παράγουν ευεργετικά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας όπως το βουτυρικό – ήταν πιο άφθονα μετά την πάθηση με φιστίκι. Σύμφωνα με τον Petersen, το βουτυρικό χρησιμεύει ως κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, βοηθά στη διατήρηση του εντερικού φραγμού και υποστηρίζει τις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες.

«Τα φιστίκια φαίνεται να είναι σε θέση να μεταβάλλουν ουσιαστικά το μικροβιακό τοπίο του εντέρου σε ενήλικες με προδιαβήτη, ειδικά όταν καταναλώνονται ως βραδινό σνακ», δήλωσε ο Petersen. «Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να προσφέρουν άλλα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία – ενδεχομένως βοηθώντας στην επιβράδυνση της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ή στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής – τα οποία ελπίζουμε να διερευνήσουμε σε μελλοντική έρευνα».

Η μελέτη περιελάμβανε 51 ενήλικες με προδιαβήτη και διεξήχθη σε δύο περιόδους 12 εβδομάδων που χωρίζονταν από ένα διάλειμμα, επομένως τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της δοκιμής δεν θα επηρέαζαν το δεύτερο μέρος. Μέχρι το τέλος της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν και τις δύο θεραπείες. Δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας την αλληλούχιση του γονιδίου 16S rRNA, μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην ταξινόμηση των βακτηρίων με βάση τη γενετική τους σύνθεση.

Ο Petersen σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια παρουσίασαν επίσης μειώσεις σε αρκετές βακτηριακές ομάδες που έχουν συνδεθεί με λιγότερο ευνοϊκά μεταβολικά αποτελέσματα. «Τα επίπεδα του Blautia hydrogenotrophica — ενός βακτηρίου που βοηθά στην παραγωγή ενώσεων που μπορούν να συσσωρευτούν στο αίμα και να βλάψουν την υγεία των νεφρών και της καρδιάς — ήταν χαμηλότερα μετά την κατανάλωση φιστικιών», δήλωσε ο Petersen. «Τα επίπεδα του Eubacterium flavonifractor, το οποίο διασπά τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ενώσεις από τρόφιμα όπως τα φιστίκια, μειώθηκαν επίσης».

Ο Petersen πρόσθεσε ότι η δύναμη αυτής της μελέτης είναι ο σχεδιασμός που χρησιμοποιήθηκε — μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή, στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν και τις δύο θεραπείες με τυχαία σειρά. Συμπεριλαμβάνοντας όλους τους συμμετέχοντες στην ομάδα των φιστικιών και στην ομάδα της τυπικής φροντίδας, η μελέτη βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς συγκεκριμένες τροφές όπως τα φιστίκια μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ενώ η μελέτη κατέδειξε μεταβολές στα βακτήρια του εντέρου, παραμένει ασαφές εάν αυτές οι αλλαγές μεταφράζονται άμεσα σε βελτιώσεις στην υγεία — ένα ερώτημα που απαιτεί περαιτέρω έρευνα, δήλωσε ο Petersen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Άγχος: Πώς να το αναγνωρίσετε και να το αντιμετωπίσετε

Tips για όσους ταξιδεύετε με τροφικές αλλεργίες

Παγωτό Αραβίας: Η Συνταγή για το Άρωμα της Ανατολής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χημικές ουσίες για πάντα: και ανδρικός εγκέφαλος

Τα PFAS είναι χημικές ουσίες που παρασκευάζονται από τον άνθρωπο και έχουν τη μοναδική ικανότητα να απωθούν λεκέδες, λάδι και νερό, τα οποία έχουν βρεθεί σε τρόφιμα, νερό, ζώα και ανθρώπους.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Κοτόπουλο με σως μελιού - Η συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Κοτόπουλο με σως μελιού: Το κοτόπουλο με μέλι είναι μια εξαιρετική συνταγή που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μελιού με την αλμυρή γεύση του κοτόπουλου, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα γευστικό και απλό στην παρασκευή του.

Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο

Τραγανές πατάτες με δεντρολίβανο: Το άρωμα και η γεύση του θα κάνουν κάθε γεύμα ξεχωριστό. Δοκιμάστε το και καταπλήξτε τους καλεσμένους σας με την απλότητα και τη νοστιμιά αυτού του πιάτου!

Close Icon