ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ σεισμός: Προειδοποιεί για χειρότερη δευτερογενή κρίση υγείας

ΠΟΥ σεισμός: Προειδοποιεί για χειρότερη δευτερογενή κρίση υγείας

ΠΟΥ σεισμός: Το ψυχολογικό άγχος που πέρασαν οι κοινότητες τις τελευταίες 60 ώρες θα αντηχεί για 60 χρόνια και θα χρειαστεί να υπάρξει μακροχρόνια υποστήριξη ψυχικής υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τετάρτη για μια δευτερογενή υγειονομική κρίση που απειλεί να πλήξει την Τουρκία και τη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο οποίος θα μπορούσε να είναι χειρότερος από τον ίδιο τον σεισμό. Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Δευτέρας σκότωσε περισσότερους από 11.700 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ισοπεδώνοντας χιλιάδες κτίρια και εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων. Ο ΠΟΥ είπε ότι υπήρχε ένας αγώνας αγώνα ενάντια στον χρόνο για να σωθούν ζωές — και στη συνέχεια να διασφαλιστεί ότι οι επιζώντες θα παραμείνουν ζωντανοί στις άθλιες συνθήκες.

Ο Ρόμπερτ Χόλντεν, διευθυντής περιστατικών αντιμετώπισης σεισμών του ΠΟΥ, είπε ότι η άμεση εστίαση ήταν στη διάσωση ζωών, αλλά επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι όσοι επέζησαν από την αρχική καταστροφή… συνεχίσουν να επιβιώνουν»«Έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν επιζήσει τώρα έξω στο ύπαιθρο, σε χειρότερες και φρικτές συνθήκες», εξήγησε, με διαταραγμένη πρόσβαση σε νερό, καύσιμα, ηλεκτρισμό και επικοινωνίες. «Είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση που κάνουμε στην έρευνα και διάσωση», είπε σε συνέντευξη Τύπου. στη Γενεύη.

Πτήσεις ιατρικής βοήθειας

Μια χειμερινή καταιγίδα έχει επιδεινώσει τη δυστυχία καθιστώντας πολλούς δρόμους — μερικούς από αυτούς που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό — σχεδόν αδιάβατους. Η Adelheid Marschang, ανώτερος αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξήγησε τους κινδύνους που είναι πλέον πιθανό να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες. Είπε ότι υπήρχε μια «σαφή ανησυχία» ότι «οι υποκείμενοι κίνδυνοι για την υγεία πιθανότατα θα επιδεινωθούν» από τα επακόλουθα. Στη Συρία, που πλήττεται από χρόνια εμφυλίου πολέμου, αυτά θα περιλαμβάνουν διάρροια, χολέρα, αναπνευστικές ασθένειες, λεϊσμανίαση, αναπηρία και δευτερογενείς λοιμώξεις τραυμάτων.

Ο σεισμός πιθανότατα θα επιδεινώσει επίσης τις χρόνιες παθήσεις και τις μη μεταδοτικές ασθένειες λόγω της διακοπής της υγειονομικής περίθαλψης, με τέτοιες ικανότητες να έχουν ήδη «πληγεί σοβαρά» από τον εμφύλιο πόλεμο. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται, λέγοντας: «Με τις καιρικές συνθήκες και τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς, βρισκόμαστε σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να σώσουμε ζωές»«Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη, για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τον σεισμό, αλλά και για άλλες ανάγκες υγείας».

Είπε ότι μια πτήση ιατρικής βοήθειας κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη από τον κόμβο εφοδιαστικής του ΠΟΥ στο Ντουμπάι, ενώ μια άλλη με προορισμό τη Δαμασκό ετοιμάζεται να αναχωρήσει, με προγραμματισμένη άλλη πτήση για τη συριακή πρωτεύουσα. Ο Τέντρος είπε ότι 77 εθνικές και 13 διεθνείς ιατρικές ομάδες επείγουσας ανάγκης αναπτύσσονται στις πληγείσες περιοχές. Προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε από τα κρούσματα ιλαράς και χολέρας. Από τα τέλη Αυγούστου, η Συρία έχει αναφέρει περίπου 85.000 κρούσματα χολέρας, είπε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επικοινωνία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη & Αν. Υπουργού Μίνας Γκάγκα με την ομάδα του ΕΤΙΚ- ΕΚΑΒ

Σεισμός Τουρκία: Ο συνδυασμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 11.200

Σεισμός Τουρκία: 4.800 αριθμός των θυμάτων και αυξάνει δραματικά

Πανικός στην Τουρκία μετά τον 2ο φονικό σεισμό 7,7 ρίχτερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους βρίσκονται όλο και περισσότερο οι νέοι Βρετανοί

Αυτές οι δυσκολίες, πέραν του αντίκτυπου στην προσωπική ζωή των νέων, έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην επαγγελματική διαδρομή τους, τα εισοδήματά τους και επιπτώσεις στους εργοδότες και τα οικονομικά του Κράτους, συνεχίζει η Resolution Foundation.

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.