ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Περισσότερο από 1/2 δισ. άνθρωποι ωθούνται σε ακραία φτώχεια λόγω κόστους υπηρεσιών υγείας

ΠΟΥ: Περισσότερο από 1/2 δισ. άνθρωποι ωθούνται σε ακραία φτώχεια λόγω κόστους υπηρεσιών υγείας

ΠΟΥ: Οι οργανώσεις αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων ότι περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ωθούνται στην ακραία φτώχεια επειδή πρέπει να πληρώσουν για τις υπηρεσίες υγείας από την τσέπη τους. 

Η πανδημία COVID-19 διαταράσσει τις υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως. Νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 είναι πιθανό να σταματήσει την παγκόσμια πρόοδο δύο δεκαετιών προς την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη. Οι οργανώσεις αποκαλύπτουν επίσης ότι περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ωθούνται στην ακραία φτώχεια επειδή πρέπει να πληρώσουν για τις υπηρεσίες υγείας από την τσέπη τους. Τα ευρήματα περιέχονται σε δύο συμπληρωματικές εκθέσεις, που κυκλοφόρησαν την Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, υπογραμμίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της COVID-19 στην ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και να πληρώνουν γι’ αυτήν.

Το 2020, η πανδημία διέκοψε τις υπηρεσίες υγείας και επέκτεινε τα συστήματα υγείας των χωρών πέρα ​​από τα όριά τους, καθώς αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της COVID-19. Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, η κάλυψη των εμβολιασμών μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και οι θάνατοι από φυματίωση και ελονοσία αυξήθηκαν. Η πανδημία πυροδότησε επίσης τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να πληρώσουν για περίθαλψη. Ακόμη και πριν από την πανδημία, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ωθούνταν (ή πιέζονταν ακόμη περισσότερο) στην ακραία φτώχεια λόγω των πληρωμών που έκαναν για την υγειονομική περίθαλψη. Οι οργανισμοί αναμένουν ότι αυτός ο αριθμός είναι πλέον σημαντικά υψηλότερος.

Τι δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες τους μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς φόβο για τις οικονομικές συνέπειες. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την κοινωνική υποστήριξη και αύξηση της εστίασής τους στα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που μπορούν να παρέχουν βασική περίθαλψη κοντά στο σπίτι. Πριν από την πανδημία, πολλές χώρες είχαν σημειώσει πρόοδο. Αλλά δεν ήταν αρκετά στιβαρό. Αυτή τη φορά πρέπει να οικοδομήσουμε συστήματα υγείας που να είναι αρκετά ισχυρά για να αντέχουν κραδασμούς, όπως η επόμενη πανδημία και να παραμείνουμε στην πορεία προς την καθολική κάλυψη υγείας”.

Οι νέες εκθέσεις του ΠΟΥ/Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν επίσης ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιθανό να γίνουν πιο έντονες καθώς η φτώχεια αυξάνεται, τα εισοδήματα μειώνονται και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυστηρότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς. “Ακόμη και πριν χτυπήσει η πανδημία του COVID-19, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ξόδευαν περισσότερο από το 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους για την υγεία”, δήλωσε ο Χουάν Πάμπλο Ουρίμπε, Παγκόσμιος Διευθυντής Υγείας, Διατροφής και Πληθυσμού της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Αυτό δεν είναι αποδεκτό, ειδικά επειδή οι φτωχότεροι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο. Μέσα σε έναν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν σκληρές επιλογές για την προστασία και την αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία”, πρόσθεσε.

Τις δύο πρώτες δεκαετίες αυτού του αιώνα, πολλές κυβερνήσεις είχαν σημειώσει πρόοδο στην κάλυψη υπηρεσιών. Το 2019, πριν από την πανδημία, το 68 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτονταν από βασικές υπηρεσίες υγείας, όπως η προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα και οι υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας. Υπηρεσίες εμβολιασμού· θεραπεία ασθενειών όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία· και υπηρεσίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Αλλά δεν είχαν κάνει τέτοιες προόδους για να εξασφαλίσουν οικονομικά προσιτή τιμή. Ως αποτέλεσμα, οι φτωχότερες ομάδες και εκείνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν τις λιγότερες δυνατότητες να λάβουν υπηρεσίες υγείας και τις λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πληρωμής τους. Έως και το 90 % όλων των νοικοκυριών που υφίστανται εξαθλιωτικές δαπάνες για την υγεία βρίσκονται ήδη στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό.

Εκτός από την ιεράρχηση των υπηρεσιών για τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς, που υποστηρίζονται μέσω στοχευμένων δημόσιων δαπανών και πολιτικών που προστατεύουν τα άτομα από οικονομικές δυσχέρειες, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η συλλογή, η επικαιρότητα και η κατανομή των δεδομένων σχετικά με την πρόσβαση, την κάλυψη υπηρεσιών, δαπάνες για την υγεία και τις συνολικές δαπάνες. Μόνο όταν οι χώρες έχουν ακριβή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα υγείας τους, μπορούν να στοχεύσουν αποτελεσματικά τη δράση για να βελτιώσουν τον τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ανθρώπων.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

12 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

ΕΣΑμεΑ: Παράλογη, άδικη και απάνθρωπη διάταξη κόβει το επίδομα σε τέκνα με βαριά αναπηρία

ΠΟΝ: Να παραταθούν οι αιμοκαθάρσεις ανασφάλιστων νευφροπαθών στον ιδιωτικό τομέα

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;