ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης: Σήμερα 12 Δεκεμβρίου ο εορτασμός ενός βασικού αγαθού για την ανθρωπότητα

Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης: Σήμερα 12 Δεκεμβρίου ο εορτασμός ενός βασικού αγαθού για την ανθρωπότητα

Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης: Η υγεία για όλους, αλλά και τα συστήματα υγείας που προστατεύουν όλους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή πλούτου, είναι ταυτόχρονα ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Καθώς ο κόσμος σηματοδοτεί άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (UHC), η πανδημία COVID-19 μεγεθύνει αμείλικτα τις συνέπειες της παραμέλησης των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που διχάζουν τον κόσμο. Η υγεία για όλους, αλλά και τα συστήματα υγείας που προστατεύουν όλους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή πλούτου, είναι ταυτόχρονα ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Απαιτείται ανανεωμένη και ισχυρότερη πολιτική βούληση τώρα, περισσότερο από ποτέ, για να τοποθετηθεί η ισότητα στον τομέα της υγείας ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα και να επιτευχθεί καθολική κάλυψη υγείας.

Στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η οικοδόμηση ενός δικαιότερου, πιο υγιούς κόσμου όπου ο καθένας μπορεί να λάβει την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζεται, όταν τη χρειάζεται, χωρίς να περιέλθει σε οικονομικές δυσκολίες, βασίζεται σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η εταιρική σχέση UHC, μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του ΠΟΥ για διεθνή συνεργασία για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την καθολική κάλυψη υγείας, παρέχει ζωτική και έγκαιρη υποστήριξη για να βοηθήσει τις χώρες να επωφεληθούν από την ευκαιρία να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικά και δίκαια συστήματα υγείας ως μέρος μιας βιώσιμης απάντησης στο της πανδημίας COVID-19.

Η εταιρική σχέση UHC λειτουργεί σε 115 χώρες με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, την Irish Aid, το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας – Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, Ηνωμένο Βασίλειο – Εξωτερικών , Commonwealth & Development Office, Βέλγιο, Καναδάς και Γερμανία. Πολλές από αυτές τις χώρες καταδεικνύουν πώς τα συστήματα που βασίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι αποτελεσματικά για να ενδυναμώσουν τις κοινότητες να επιλέγουν πιο υγιεινούς τρόπους ζωής, να προλαμβάνουν ασθένειες, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης ανίχνευσης, θεραπείας και ανάκαμψης.

Μην αφήνετε την υγεία κανενός πίσω: Επενδύστε σε συστήματα υγείας για όλους. Όλοι, παντού αξίζουν πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να υποφέρουν οικονομικές δυσκολίες. Η Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης είναι το ετήσιο σημείο συγκέντρωσης για τους υποστηρικτές για να υψώσουν τις φωνές τους και να μοιραστούν τις ιστορίες των εκατομμυρίων ανθρώπων που ακόμα περιμένουν υγεία, να καλέσουν τους ηγέτες να κάνουν πιο έξυπνες επενδύσεις στην υγεία και να υπενθυμίσουν στον κόσμο την επιτακτική ανάγκη της καθολικής κάλυψης υγείας ( UHC). Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες και να επιτύχουμε υγεία και ευημερία για όλους έως το 2030, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ισότητα επενδύοντας περισσότερο στην υγεία και κατανέμοντας τους πόρους αποτελεσματικά και δίκαια ανάλογα με τις ανάγκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναντήσεις Ένωσης Ασθενών για συνταγογράφηση φαρμάκων & διαγνωστικών εξετάσεων ανασφάλιστων

1 στα 3 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς επαρκή ασφάλιση υγείας

Τα ρομπότ ένα βήμα πιο κοντά στην υγειονομική περίθαλψη

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;