Νέα Υγείας

Φτώχεια και πανδημία: Μελέτη συσχετίζει την οικονομική εξαθλίωση με την COVID-19

Φτώχεια και πανδημία: Μελέτη συσχετίζει την οικονομική εξαθλίωση με την COVID-19

Φτώχεια και πανδημία: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου που σχετίζεται με την COVID-19 - η ηλικία, οι χρόνιες ασθένειες, η εκτεταμένη έκθεση με ασθενείς και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, ορισμένοι κοινωνικοί παράγοντες παραβλέπονται. Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στις φτωχότερες περιοχές της Σκωτίας είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από το σοβαρό ιό Covid-19 και ακόμη και να πεθάνουν από αυτήν την ασθένεια.

Η COVID-19 δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Οι άνθρωποι βλέπουν κάποια θετικά νέα τώρα, ειδικά με εμβόλια. Ωστόσο, οι εμβολιασμοί έρχονται αργά και θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου η πανδημία μπορεί να θεωρηθεί επισήμως περιορισμένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμη πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες κινδύνου, ελέγχοντας την εξάπλωση της νόσου. Ένας από τους παραμελημένους κοινωνικούς παράγοντες κινδύνου COVID-19 μπορεί να είναι η φτώχεια.

Επιστήμονες στην Σκωτία εξέτασαν ανώνυμα αρχεία υγείας για να δουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της διαβίωσης σε μια υποβαθμισμένη κοινωνικοοικονομικά περιοχή και σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 που μερικές φορές καταλήγουν σε θάνατο. Οι ερευνητές είχαν επίσης πρόσβαση σε δεδομένα νοσοκομείων για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας σε μονάδες εντατικής φροντίδας σε όλα τα νοσοκομεία της Σκωτίας. Και διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των 735 ασθενών που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής περίθαλψης για Covid-19 σε όλη την Σκωτία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 ήταν από φτωχότερες περιοχές. Συγκριτικά, οι ασθενείς που δεν προέρχονταν από αυτές τις περιοχές αποτελούσαν μόνο το 13% των εισαγόμενων ασθενών με COVID-19. Επομένως, δεν ήταν περίεργο να βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία στις πιο οικονομικά ασθενείς περιοχές είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση για κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Επιπλέον, τα ποσοστά θανάτου ήταν επίσης υψηλότερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Σκωτίας. Και όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και το φύλο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι το προκαλεί αυτό, αλλά έχουν κάποιες εκτιμήσεις. Ο Δρ Nazir Lone, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ένας αριθμός παραγόντων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτήν τη σχέση μεταξύ της φτώχειας και των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κακής στέγασης, της αυξημένης χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και των οικονομικών πιέσεων για να συνεχίσουν να εργάζονται». Ενώ οι πλουσιότεροι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι ή / και να έχουν δουλειές που επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, ο φτωχός πληθυσμός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να εργάζεται. Επίσης, δεν έχουν αυτοκίνητα, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη περίθαλμψη και συνήθως δεν είναι τόσο σχολαστικοί με την υγεία τους.

Οι επιστήμονες εφιστούν περισσότερη προσοχή για τις ασθενέστερες οικονομικά κοινότητες και τα νοσοκομεία που τις εξυπηρετούν. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να τα υποστηρίξουν περισσότερο, επειδή είναι πιθανό να εμφανίζουν χειρότερα στατιστικά υπό την έννοια των πιο δύσκολων περιπτώσεων και θανάτων COVID-19. Ενώ αυτή η μελέτη περιορίστηκε στην Σκωτία, είναι πολύ πιθανό ότι παρόμοια στατιστικά στοιχεία μπορούν να παρατηρηθούν και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ινδία θα προμηθεύσει 300 χιλιάδες εργαζόμενους για υγειονομική περίθαλψη σε εννέα χώρες

Αδικαιολόγητη η πρόκληση κωλύματος για τη διερεύνηση του ΠΟΥ από την Κίνα

Το κοινωνικό στίγμα που φέρνει στη ζωή μας ο κορωνοϊός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η υπέρβαση στην κατανάλωση νερού προκαλεί υπονατριαιμία

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την υπονατριαιμία με βάση τις εξετάσεις αίματος και ούρων. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι συνήθως ήπια και οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Το θαλασσινό νερό είναι το φάρμακο για την οπισθορρινική καταρροή

Ρινοπλύσεις Θαλασσινό Νερό: Το pH του θαλάσσιου νερού κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 8,4, είναι δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό. Η ταχύτητα του ήχου μέσα στο νερό της θάλασσας είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.500 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Εμβόλιο επιστήμονες: Έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες

Οι φόβοι  αυξάνονται στις ΗΠΑ διότι πιστεύουν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα τέταρτο κύμα πανδημίας του Covid-19 ,  γι αυτό και οι επιστήμονες του τομέα της υγείας παρακαλούν τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.  Συγκεκριμένα τους λένε περιμένετε μέχρι να εμβολιαστείτε πλήρως και μετά ταξιδέψετε, Για να ανοιχτούν οι δραστηριότητες […]

Pipa Midleton Εγκυμοσύνη: Δείτε το φύλλο του μωρού της

Pipa Midleton Εγκυμοσύνη: Καινούργιο μέλος στην οικογένεια ήρθε για την αδερφή της δούκισσας του Κέιμπριτζ, εμείς βρήκαμε το πότε γέννησε και το φύλλο του μωρού και σας το αποκαλύπτουμε.

Κορωνοιός τεχνητη νοημοσύνη: Είναι νομικά αποδεκτή

Κορωνοιός τεχνητή νοημοσύνη: Φρένο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να βάλουν επιστήμονες εξετάζοντας πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούνται τεχνητά μέσα προκειμένου να ανιχνευθεί ο κορωνοιός.