ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ : H Yποομάδα BA.2 της μετάλλαξης Omicron θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος

ΠΟΥ : H Yποομάδα BA.2 της μετάλλαξης Omicron θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος

Την ανάγκη η υποομάδα BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον να συνεχίσει να θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern) και να διατηρηθεί η ταξινόμησή της ως στέλεχος Όμικρον, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που ασχολείται με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 (WHO's Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution, TAG-VE), έπειτα από την εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων αναφορικά με τη μολυσματικότητα, τη σοβαρότητα της νόσου, την πιθανότητα επαναμόλυνσης, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η ομάδα τονίζει ότι η BA.2 θα πρέπει να συνεχίσει να επιτηρείται ως διακριτή υποομάδα του στελέχους Όμικρον από τις αρχές δημόσιας υγείας.Το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος Όμικρον επί του παρόντος κυριαρχεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο των αλληλουχιών που καταχωρούνται στη βάση δεδομένων GISAID. Το στέλεχος Όμικρον αποτελείται από πολλές υποομάδες, καθεμία από τις οποίες επιτηρείται από τον ΠΟΥ. Από αυτές τις υποομάδες, οι πιο κοινές είναι οι BA.1, BA.1.1 και BA.2.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών που ανήκουν στην υποομάδα BA.2 αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την υποομάδα BA.1, ωστόσο η παγκόσμια διασπορά συνολικά του στελέχους Όμικρον μειώνεται.

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποομάδα BA.2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την υποομάδα BA.1. Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι το ποσοστά κρουσμάτων BA.2 αυξάνονται, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να ακολουθεί πτωτική τάση.

  • Αναφορικά με τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την υποομάδα BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης με στελέχη υποομάδας BA.2, τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που υπάρχουν δεδομένα.
  • Ο Π.Ο.Υ. θα συνεχίσει να επιτηρεί την υποομάδα BA.2 και προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς και να διεξάγουν συγκριτικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών των διαφορετικών υποομάδων του στελέχους Όμικρον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση»", είπεο καθηγητής Τσιόδρας σε ημερίδα

Θεοδωρίδου: Η φυσική ανοσία προστατεύει από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία σε επαναλοίμωξη [live]

«Σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω», λέει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έκαναν λόγο οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.