ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Post Covid: Το μετα-COVID σύνδρομο ορατό στο DNA

Post Covid: Το μετα-COVID σύνδρομο ορατό στο DNA

Post Covid: Τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση και την όσφρηση, καθώς και τον κυτταρικό μεταβολισμό, επηρεάζονται σε άτομα με σύνδρομο μετά την COVID-19.

Ένας επαναπρογραμματισμός για το ποια γονίδια είναι ενεργά και ποια όχι, είναι ορατός σε άτομα που πάσχουν μετά από COVID. Αυτό φαίνεται σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Linköping, Σουηδία, σε μια μικρή ομάδα ατόμων. Οι ερευνητές μπορούν να δουν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση και την όσφρηση, καθώς και τον κυτταρικό μεταβολισμό, επηρεάζονται σε άτομα με σύνδρομο μετά την COVID-19. Αυτά τα ευρήματα μπορεί τελικά να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων για αυτήν και παρόμοιες ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ποια από όλα τα γονίδια ενός κυττάρου χρησιμοποιούνται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η ικανότητα του σώματος να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τα γονίδια συμβάλλει στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε σε διάφορες συνθήκες. Αυτή η ρύθμιση χρήσης γονιδίων ονομάζεται επιγενετική. Ένας από τους μηχανισμούς ρύθμισης συνεπάγεται ότι μια μικρή χημική ομάδα, μια ομάδα μεθυλίου, ενεργοποιείται και αφαιρείται από τον κλώνο του DNA.

Η μειωμένη μεθυλίωση ενός γονιδίου μπορεί να είναι σημάδι ότι γίνεται ευκολότερο για το κύτταρο να διαβάσει και να χρησιμοποιήσει, ενώ η υψηλή μεθυλίωση συνήθως σημαίνει ότι το γονίδιο δεν χρησιμοποιείται. Οι ερευνητές στην ερευνητική ομάδα της Maria Lerm στο Πανεπιστήμιο Linköping έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η έκθεση στα βακτήρια της φυματίωσης είναι ορατή στο DNA των ατόμων εξετάζοντας ορισμένες επιγενετικές αλλαγές. Στη νέα τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Epigenetics, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από δέκα άτομα που είχαν επίμονα συμπτώματα μετά την COVID-19 για περισσότερες από 12 εβδομάδες.

Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν:

  • αίσθημα αδυναμίας άντλησης αρκετού αέρα,
  • αίσθημα παλμών,
  • μυϊκή αδυναμία,
  • και απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Αυτά τα άτομα συγκρίθηκαν με δύο άλλες ομάδες: υγιείς ασθενείς με COVID-19 και άτομα που δεν είχαν COVID-19 όταν ελήφθησαν τα δείγματα. Οι ερευνητές μέτρησαν το σχέδιο μεθυλίωσης σε 850.000 θέσεις του DNA και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να βρει ομοιότητες και διαφορές δεδομένων. Αποδείχθηκε ότι οι τρεις ομάδες διέφεραν μεταξύ τους και είχαν διακριτά προφίλ μεθυλίωσης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν τα γονίδια που διαφέρουν ως προς τα πρότυπα μεθυλίωσης μεταξύ των ομάδων.

“Βρήκαμε ότι, για παράδειγμα, έχουν επηρεαστεί τα μονοπάτια σηματοδότησης που ελέγχουν τη γεύση και την όσφρηση. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι επιγενετικές διαφορές μπορεί στην πραγματικότητα να σχετίζονται με το σύνολο των συμπτωμάτων και να είναι φυσιολογικά σχετικές”, λέει η Maria Lerm, Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας. στο Τμήμα Βιοϊατρικών και Κλινικών Επιστημών, BKV, στο Πανεπιστήμιο Linköping. Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα αφορούσε άτομα που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από COVID-19 και τα οποία εμφάνισαν παρόμοιο επιγενετικό επαναπρογραμματισμό των οδών σηματοδότησης που σχετίζονται με τη γεύση και την όσφρηση.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης επιγενετικές αλλαγές σε αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα αγγειοτενσίνης-2 σε άτομα που πάσχουν από COVID-19. Αυτό θα μπορούσε να είναι βιολογικά σχετικό καθώς ο κορωνοϊός που προκαλεί την COVID-19, δηλαδή ο ιός SARS-CoV-2, χρησιμοποιεί το σύστημα αγγειοτενσίνης-2 για να εισέλθει και να μολύνει κύτταρα. Μία από τις πολλές παθήσεις παρόμοιες με τις μετα-COVID είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το CFS, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, ΜΕ.

“Ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι μπορούμε να δούμε ότι τα ενεργειακά εργοστάσια των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, επηρεάζονται στην ομάδα μετά την COVID. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων έχουν επηρεαστεί επίσης σε περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης”, λέει η Μαρία Λερμ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για να αποφασίσουν εάν ένα άτομο έχει σύνδρομο μετά την COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλά έχουμε μάθει για τη μακρά COVID και πολλά μένει να μάθουμε.

Ο εμβολιασμός πριν τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για long COVID

Covid-19: Το 1/4 των Αμερικανών πληρούσε τα κριτήρια για μέτρια κατάθλιψη στην πανδημία

Γρίπη και COVID-19: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και για τις δύο λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρπούζι για διαβητικούς.......καλό ή κακό;

Καρπούζι ζάχαρο: Χωρίς αμφιβολία, το καρπούζι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.