Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πόσο αντέχουν τα κρέατα στην κατάψυξη

Πόσο αντέχουν τα κρέατα στην κατάψυξη

 

Πριν από την εφεύρεση του καταψύκτη, το χιόνι και ο κρύος καιρός ήταν οι μόνοι τρόποι για να διατηρηθεί το φαγητό κρύο. Όσοι ζούσαν σε ψυχρότερα κλίματα έφτιαχναν ένα είδος προγόνου του καταψύκτη, σκάβοντας τρύπες στο έδαφος τις οποίες γέμιζαν με χιόνι και τις κάλυπταν με άχυρο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν όσα από τα τρόφιμα δεν προορίζονταν για άμεση κατανάλωση. Στα μέσα του 1800, εφευρέθηκε το ψυγείο και παρόλο που χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει μια βασική συσκευή στις οικιακές κουζίνες, τελικά άλλαξε τον τρόπο που καταναλώνουμε και τρώμε. Φυσικά, με αυτό δεν εννοούμε απλώς το γεγονός ότι συμπεριλάβαμε στη διατροφή μας και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που καταναλώνονται κατά κόρον μπροστά στην τηλεόραση. Σήμερα μπορεί να θεωρούμε τους καταψύκτες ως δεδομένο. Δυστυχώς όμως πολλοί από μας δεν γνωρίζουν πώς να τους εκμεταλλευτούν πλήρως. Οι περισσότεροι βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος ή κοτόπουλου στον καταψύκτη για να μην αλλοιωθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή. Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ ‘όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.

Χρόνοι κατάψυξης:

  • Μαγειρεμένα πουλερικά – 4 μήνες
  • Ωμά κομμάτια πουλερικών – 9 μήνες
  • Ολόκληρα πουλερικά άψητα – 12 μήνες
  • Μαγειρεμένο κρέας – 2 έως 3 μήνες
  • Άψητα ρολά κρέατος – 4 έως 12 μήνες
  • Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια – 4 έως 12 μήνες
  • Ωμός κιμάς – 3 έως 4 μήνες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Παραμύθια: Ενισχύουν την ενσυναίσθηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψευδαισθήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ψευδαισθήσεις: Οι ψευδαισθήσεις είναι αντιλήψεις που φαίνονται πραγματικές, αλλά δεν βασίζονται σε εξωτερικά ερεθίσματα. Δηλαδή, το άτομο «βλέπει», «ακούει» ή «αισθάνεται» κάτι που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Σύνδρομο Down: Μπορούν άτομα με σύνδρομο Down να είναι ανεξάρτητα;

Σύνδρομο Down: Η κοινωνία συχνά αντιμετωπίζει τα άτομα με σύνδρομο Down μέσα από το πρίσμα περιορισμών. Όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η ανεξαρτησία για άτομα με σύνδρομο Down δεν είναι μόνο εφικτή

Νόσος Πάρκινσον: Η δύναμη της πρόληψης

Νόσος Πάρκινσον: Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του κινητικού συστήματος και την ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τις κινήσεις του σώματός του.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Αλκοόλ Ακμή: Συνδέονται περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Αλκοόλ Ακμή: Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και ακμής είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι το αλκοόλ προκαλεί ακμή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Close Icon