Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πόσο αντέχουν τα κρέατα στην κατάψυξη

Πόσο αντέχουν τα κρέατα στην κατάψυξη
 

Πριν από την εφεύρεση του καταψύκτη, το χιόνι και ο κρύος καιρός ήταν οι μόνοι τρόποι για να διατηρηθεί το φαγητό κρύο. Όσοι ζούσαν σε ψυχρότερα κλίματα έφτιαχναν ένα είδος προγόνου του καταψύκτη, σκάβοντας τρύπες στο έδαφος τις οποίες γέμιζαν με χιόνι και τις κάλυπταν με άχυρο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν όσα από τα τρόφιμα δεν προορίζονταν για άμεση κατανάλωση. Στα μέσα του 1800, εφευρέθηκε το ψυγείο και παρόλο που χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει μια βασική συσκευή στις οικιακές κουζίνες, τελικά άλλαξε τον τρόπο που καταναλώνουμε και τρώμε. Φυσικά, με αυτό δεν εννοούμε απλώς το γεγονός ότι συμπεριλάβαμε στη διατροφή μας και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που καταναλώνονται κατά κόρον μπροστά στην τηλεόραση. Σήμερα μπορεί να θεωρούμε τους καταψύκτες ως δεδομένο. Δυστυχώς όμως πολλοί από μας δεν γνωρίζουν πώς να τους εκμεταλλευτούν πλήρως. Οι περισσότεροι βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος ή κοτόπουλου στον καταψύκτη για να μην αλλοιωθεί στη συντήρηση του ψυγείου. Πόσες φορές έχουμε πετάξει στα σκουπίδια ένα κατεψυγμένο κομμάτι κρέατος επειδή, δεν είμαστε σίγουροι πόσο καιρό υπάρχει εκεί ή για το πόσο καιρό ο καταψύκτης μπορεί να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα;


Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα μόρια και τα ένζυμα που υποθάλπουν τα επικίνδυνα βακτήρια κινούνται τόσο αργά ώστε τα μικρόβια αυτά είτε πεθαίνουν είτε παραμένουν αδρανή. Έτσι, όταν ξεπαγώνουμε ένα κομμάτι κρέας κάποιους μήνες αργότερα, τα παθογόνα μικρόβια δεν θα έχουν την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν, εφ ‘όσον βέβαια καταναλώσουμε το κρέας μέσα σε λίγες ώρες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα δυνητικά επιβλαβή βακτηρίδια, οι ζυμομύκητες, ακόμη και παράσιτα όπως η τριχίνη (που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας) μπορούν να αποφευχθούν με κατάψυξη σε μηδενική θερμοκρασία, η οποία όμως θα πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα μηδενική συνεχώς. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάζετε το κρέας σε πλαστικές συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης ώστε να αποφεύγετε περαιτέρω σπατάλη της τροφής.

Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει το χρόνο που μπορούν να μείνουν τα κρέατα ανάλογα με το είδος τους στην κατάψυξη χωρίς να χάσουν κάτι από την ποιότητά τους.

Χρόνοι κατάψυξης:

  • Μαγειρεμένα πουλερικά – 4 μήνες
  • Ωμά κομμάτια πουλερικών – 9 μήνες
  • Ολόκληρα πουλερικά άψητα – 12 μήνες
  • Μαγειρεμένο κρέας – 2 έως 3 μήνες
  • Άψητα ρολά κρέατος – 4 έως 12 μήνες
  • Άψητες μπριζόλες ή παϊδάκια – 4 έως 12 μήνες
  • Ωμός κιμάς – 3 έως 4 μήνες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται ο εθισμός στην πορνογραφία 

Η κολχικίνη δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το άγχος επηρεάζει κυρίως γυναίκες;

Άγχος: Το άγχος είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Close Icon