Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Πρόκειται για το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο και είναι ένα από τα πολλά στελέχη του βακτηρίου Escherichia coli. Σε υγιείς καταστάσεις, εκατομμύρια βακτήρια συνυπάρχουν φυσικά στο έντερό μας και δημιουργούν μια λεπτή ισορροπία. Κάποια στελέχη του βακτηρίου E. coli διαμορφώνουν μέρος του φυσικού εντερικού μικροβιώματος και είναι συνήθως αβλαβή.


Όμως, ορισμένες φορές, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με κάποια στελέχη του που έχουν αναπτύξει αντιβιοτική αντίσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, το E. coli προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού ή εντερικές λοιμώξεις. Στο χειρότερο σενάριο, μια λοίμωξη E. coli μπορεί να διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει βακτηραιμία, που με τη σειρά της πυροδοτεί σηψαιμικό σοκ.

Δύο είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης από το βακτήριο αυτό: από μολυσμένες τροφές – όπως ωμό κοτόπουλο ή ωμή ζύμη και κακή προσωπική υγιεινή, για παράδειγμα, όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια από αυτές τις πηγές είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μόλυνση, και αυτό θέλησαν να προσδιορίσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Μ. Βρετανία.

«Το βακτήριο E. coli φυσιολογικά ζει στο έντερο των υγιών ανθρώπων και των ζώων. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή ή προκαλούν σύντομη διάρροια. Αλλά το E. coli είναι επίσης η πιο κοινή αιτία μόλυνσης του αίματος (δηλαδή σηψαιμία)», σημειώνει ο καθηγητής David Livermore.

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Στην έρευνά τους – τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο The Lancet Infectious Diseases – οι ειδικοί συνέλεξαν στελέχη του βακτηρίου που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι), από σαλάτα, φρούτα, ζωική κοπριά από τη μία, και μολύνσεις του κυκλοφοριακού από ανθρώπους και λύματα από την άλλη.

Τα δείγματα προέρχονται από τα εργαστήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας σε 5 διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Τυπικά, τα στελέχη αυτού του βακτηρίου, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, απελευθερώνουν ένζυμα τα οποία αδρανοποιούν τη δράση αντιβιοτικών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν το βακτήριο.

Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε ότι τα στελέχη αυτά που βρίσκονταν σε δείγματα από ανθρώπους (είτε στο αίμα, είτε σε άλλες εκκρίσεις) είχαν πολλές ομοιότητες με το συγκεκριμένο επικίνδυνο στέλεχος. Στα δείγματα του φαγητού όμως, οι ερευνητές δεν βρήκαν σχεδόν κανένα δείγμα του συγκεκριμένου στελέχους, αλλά άλλα.

Η σχεδόν απόλυτη έλλειψη αυτού του στελέχους στο φαγητό δείχνει ότι δεν είναι το «μολυσμένο» τρόφιμο αυτό που μάλλον θα προκαλέσει τη μόλυνση αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ως αποτέλεσμα των κακών πρακτικών υγιεινής. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο πώς και αν πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: 2 εκατ. ετήσιες επισκέψεις για οδοντικές παθήσεις

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Close Icon