ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Πρόκειται για το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο και είναι ένα από τα πολλά στελέχη του βακτηρίου Escherichia coli. Σε υγιείς καταστάσεις, εκατομμύρια βακτήρια συνυπάρχουν φυσικά στο έντερό μας και δημιουργούν μια λεπτή ισορροπία. Κάποια στελέχη του βακτηρίου E. coli διαμορφώνουν μέρος του φυσικού εντερικού μικροβιώματος και είναι συνήθως αβλαβή.

Όμως, ορισμένες φορές, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με κάποια στελέχη του που έχουν αναπτύξει αντιβιοτική αντίσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, το E. coli προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού ή εντερικές λοιμώξεις. Στο χειρότερο σενάριο, μια λοίμωξη E. coli μπορεί να διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει βακτηραιμία, που με τη σειρά της πυροδοτεί σηψαιμικό σοκ.

Δύο είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης από το βακτήριο αυτό: από μολυσμένες τροφές – όπως ωμό κοτόπουλο ή ωμή ζύμη και κακή προσωπική υγιεινή, για παράδειγμα, όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια από αυτές τις πηγές είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μόλυνση, και αυτό θέλησαν να προσδιορίσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Μ. Βρετανία.

«Το βακτήριο E. coli φυσιολογικά ζει στο έντερο των υγιών ανθρώπων και των ζώων. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή ή προκαλούν σύντομη διάρροια. Αλλά το E. coli είναι επίσης η πιο κοινή αιτία μόλυνσης του αίματος (δηλαδή σηψαιμία)», σημειώνει ο καθηγητής David Livermore.

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Στην έρευνά τους – τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο The Lancet Infectious Diseases – οι ειδικοί συνέλεξαν στελέχη του βακτηρίου που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι), από σαλάτα, φρούτα, ζωική κοπριά από τη μία, και μολύνσεις του κυκλοφοριακού από ανθρώπους και λύματα από την άλλη.

Τα δείγματα προέρχονται από τα εργαστήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας σε 5 διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Τυπικά, τα στελέχη αυτού του βακτηρίου, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, απελευθερώνουν ένζυμα τα οποία αδρανοποιούν τη δράση αντιβιοτικών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν το βακτήριο.

Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε ότι τα στελέχη αυτά που βρίσκονταν σε δείγματα από ανθρώπους (είτε στο αίμα, είτε σε άλλες εκκρίσεις) είχαν πολλές ομοιότητες με το συγκεκριμένο επικίνδυνο στέλεχος. Στα δείγματα του φαγητού όμως, οι ερευνητές δεν βρήκαν σχεδόν κανένα δείγμα του συγκεκριμένου στελέχους, αλλά άλλα.

Η σχεδόν απόλυτη έλλειψη αυτού του στελέχους στο φαγητό δείχνει ότι δεν είναι το «μολυσμένο» τρόφιμο αυτό που μάλλον θα προκαλέσει τη μόλυνση αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ως αποτέλεσμα των κακών πρακτικών υγιεινής. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο πώς και αν πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Η άσκηση τελικά μειώνει ή αυξάνει την όρεξή μας στο επόμενο γεύμα;

Άσκηση απώλεια βάρους: Μεταξύ εκείνων που γυμνάζονταν, όταν τους δόθηκε ένα νόστιμο μεσημεριανό σε μπουφέ μετά, δεν έτρωγαν υπερβολικά, αλλά δεν παρέλειψαν ούτε το επιδόρπιο ούτε έπαιρναν μικρότερες μερίδες, υποδηλώνοντας πως η άσκηση δεν βοηθά δραστικά στην μείωση των θερμίδων.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή.