Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πως η κακή διατροφή μας οδηγεί στην κατάθλιψη

Πως η κακή διατροφή μας οδηγεί στην κατάθλιψη

Η διατροφή μπορεί να θέσει ένα άτομο σε κίνδυνο για την εκδήλωση κατάθλιψης, με τις γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας και ειδικά εκείνες που έχουν μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα να έχουν, μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Phychiatry, η οποία περιελάμβανε 27.162 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 45 έως 85 ετών, εκ των οποίων οι 4.739 ήταν μετανάστες στον Καναδά.


«Η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρέθηκε ότι συνδέεται με κατάθλιψη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με τους πρώτους να είναι πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη αν καταναλώνουν περισσότερα λίπη ή λιγότερα ω-3 λιπαρά. Η χαμηλή δύναμη λαβής και ο υψηλός διατροφικός κίνδυνος σχετίστηκε με την κατάθλιψη σε όλους τους συμμετέχοντες. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει προστατευτική δράση, που οφείλεται πιθανότατα στα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά τους», αναφέρει η Δρ. Karen Davison από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Kwantlen στο Surrey.

Πιο συγκεκριμένα, κάποια μέταλλα και βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά ενδεχομένως να μειώνουν τις συγκεντρώσεις ορού της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δείκτη μικρού βαθμού φλεγμονής που σχετίζεται με την κατάθλιψη. «Για εμάς ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά ήταν αντιστρόφως ανάλογα με την κατάθλιψη στους άνδρες. Είναι απαραίτητο στο μέλλον να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα διερευνήσουν τα μονοπάτια αυτά, αλλά είναι πιθανό η αυξημένη συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή να επηρεάζει τη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τα φωσφολιπίδια, τα οποία ίσως να αλλάζουν τη δομή και τη λειτουργία των ενσωματωμένων πρωτεϊνών και να επηρεάζουν τη νευροδιαβίβαση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης», επισημαίνει ο Yu Lung, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η βιολογία της επιθυμίας

Burnout στον χώρο εργασίας: Πρόληψη και αντιμετώπιση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανάλωση ζάχαρης: Συμβάλλει σε καρδιακές και αρτηριακές παθήσεις;

Κατανάλωση ζάχαρης: Λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωσή τους, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών και να αποτρέψουμε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.

Τα 3 καλύτερα ροφήματα Detox Water για απώλεια βάρους

Detox Water: Το Detox Water μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για την απώλεια βάρους και την ενυδάτωση. Να θυμάστε ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι εξίσου σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ο καθοριστικός ρόλος της πρόληψης στη γενετική

Γενετική προδιάθεση και τρόπος ζωής: Με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και την έγκαιρη πρόληψη, μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας στα χέρια μας, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους και ενισχύοντας την ποιότητα της ζωής μας.

Μπορεί το φαγητό να είναι το φάρμακό μας;

Διατροφή: Ενσωματώνοντας περισσότερες φυσικές και θρεπτικές τροφές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να προλάβουμε πολλές ασθένειες και να ζήσουμε μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή ζωή.

Μπορεί το τσάι να παραμείνει πόσιμο όλη την ημέρα;

Τσάι :Η θερμοκρασία και η αποθήκευση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το τσάι που αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες μπορεί να μην είναι ασφαλές, ενώ το τσάι στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες.

Close Icon