ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πονοκέφαλος μετά την άθληση: Γιατί πονάει το κεφάλι μου μετά από έντονη άσκηση [vid];

Πονοκέφαλος μετά την άθληση: Γιατί πονάει το κεφάλι μου μετά από έντονη άσκηση [vid];

Πονοκέφαλος μετά την άθληση: Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την άσκηση τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός ή εάν ασκείστε σε μεγάλα υψόμετρα. Εάν είστε επιρρεπείς στην εκδήλωση πονοκεφάλων μετά ή κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής δραστηριότητας, ίσως θελήσετε να αποφύγετε την άσκηση υπό αυτές τις συνθήκες.

Οι πονοκέφαλοι μετά την άσκηση εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα/προπόνηση. Ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με εκδήλωση πονοκεφάλου περιλαμβάνουν το τρέξιμο, την κωπηλασία, το τένις, το κολύμπι και την άρση βαρών.

Οι γιατροί χωρίζουν τους πονοκεφάλους σε δύο κατηγορίες:

 • Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι άσκησης είναι συνήθως αβλαβείς και δεν συνδέονται με κανένα υποκείμενο πρόβλημα, ενώ συχνά μπορούν να προληφθούν με φάρμακα.
 • Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι μετά ή κατά τη διάρκεια της άσκησης προκαλούνται από ένα υποκείμενο, συχνά σοβαρό πρόβλημα στον εγκέφαλο – όπως αιμορραγία ή όγκο – ή έξω από τον εγκέφαλο – όπως η στεφανιαία νόσος. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι άσκησης μπορεί να απαιτούν ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

 

Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι που συνδέονται με την άσκηση συνήθως διαρκούν μεταξύ πέντε λεπτών και 48 ωρών, ενώ οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι διαρκούν συνήθως τουλάχιστον μια ημέρα και μερικές φορές ακόμη και αρκετές ημέρες.

Αίτια

 • Η ακριβής αιτία των πρωτοπαθών πονοκεφάλων που σχετίζονται με την άσκηση είναι άγνωστη. Μια θεωρία είναι ότι η επίπονη άσκηση διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στο κρανίο.
 • Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι άσκησης προκαλούνται από ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως:
 • Αιμορραγία στην περιοχή μεταξύ του εγκεφάλου και των λεπτών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο (υποαραχνοειδή αιμορραγία)

 • Ανωμαλίες σε αιμοφόρο αγγείο που οδηγούν ή βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο

 • Καρκινικοί ή μη καρκινικοί όγκοι

 • Απόφραξη της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού

 • Διαρθρωτικές ανωμαλίες στο κεφάλι, το λαιμό ή τη σπονδυλική στήλη

Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης πονοκεφάλων μετά ή κατά τη διάρκεια της άσκησης εάν:

 • Ασκήστε σε ζεστό καιρό
 • Ασκήστε σε μεγάλο υψόμετρο
 • Έχετε ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας

Πρόληψη

Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την άσκηση τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός ή εάν ασκείστε σε μεγάλα υψόμετρα. Εάν είστε επιρρεπείς στην εκδήλωση πονοκεφάλων μετά ή κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής δραστηρίοτητας, ίσως θελήσετε να αποφύγετε την άσκηση υπό αυτές τις συνθήκες.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους μόνο κατά την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων, επομένως ένας πιθανός τρόπος αποφυγής της εκδήλωσής τους είναι ο αποκλεισμός αυτών των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, μια καλή προθέρμανση πριν από την επίπονη άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το θαλασσινό νερό μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

Μάσκα νυκτός : Για να αυξήσετε το προσδόκιμο του προσώπου σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς

Αθλητισμός Κολύμβηση: Οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε τον καρδιακό σας μυ και να αυξήσετε τη δύναμή σας. Αλλά το κολύμπι, ειδικότερα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης για την υγεία της καρδιάς. 

Γνωρίστε το θαυματουργό σκουαλένιο

Σκουαλένιο: Πρόκειται για μια φυσική ένωση με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία βρίσκεται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το λάδι αμάρανθου.