ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κυτταρική θεραπεία: Εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής σε πνευμονικές νόσους

Κυτταρική θεραπεία: Εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής σε πνευμονικές νόσους

Κυτταρική θεραπεία: Πολλές σοβαρές πνευμονικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών πνευμονοπαθειών, στερούνται αποτελεσματικής θεραπείας εκτός από την πιο ακραία: τη μεταμόσχευση πνεύμονα. Μια ομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης οραματίζεται μια πολύ καλύτερη επιλογή: την κυτταρική θεραπεία, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα πνεύμονα που δημιουργούνται από κύτταρα των ίδιων των ασθενών για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση κατεστραμμένου πνευμονικού ιστού. 

Ο Benjamin Raby, MD, MPH, επικεφαλής του Τμήματος Πνευμονικής Ιατρικής στο Boston Children’s, ο πνευμονολόγος Ruobing Wang, MD, και οι συνεργάτες Carla Kim, Ph.D., Thorsten Schlager, Ph. D., και George Daley, MD, Ph.D., από το Πρόγραμμα Βλαστοκυττάρων εργάζονται για να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα. «Η κυτταρική θεραπεία θα απέφευγε την ανάγκη για σοβαρή χειρουργική επέμβαση και δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε για δότες, λοιμώξεις και άλλα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε με μια μεταμόσχευση», λέει ο Raby. “Οι ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν τα κύτταρα μέσω βρογχοσκόπησης ή ίσως εισπνεόμενου αερολύματος. Στην ιδανική περίπτωση, δεν θα χρειάζονταν μακροχρόνια ανοσοκαταστολή για να διατηρήσουν αυτά τα μοσχεύματα.”

Μίμηση εγγενών πνευμονικών κυττάρων

Ενώ η θεραπεία με πνευμονικά κύτταρα απέχει ακόμη χρόνια από το να εφαρμοστεί κλινικά, η ομάδα του Kim στο Πρόγραμμα Βλαστοκυττάρων παρείχε πρόσφατα μια επιστημονική απόδειξη της ιδέας σε ποντίκια. Με επικεφαλής τους Sharon Louie, Ph.D., Aaron Moye, Ph.D., και Irene Wong, η ομάδα απομόνωσε δύο τύπους βλαστικών κυττάρων από τους πνεύμονες των ποντικών – κυψελιδικά κύτταρα και πολυδύναμα προγονικά κύτταρα. Από αυτά δημιούργησαν πνευμονικά οργανοειδή, μικροσκοπικές κυψελίδες και βρόγχους. Στη συνέχεια μεταμόσχευσαν κύτταρα από αυτά τα οργανοειδή σε ποντίκια με τραυματισμένους ή άρρωστους πνεύμονες. Χορηγούμενα μέσω του αεραγωγού, τα οργανοειδή κύτταρα εμβολιάζονται επιτυχώς στον πνεύμονα. Τα κυψελιδικά κύτταρα βρήκαν σπίτια στις κυψελίδες, ενώ τα πολυδύναμα κύτταρα ενσωματώθηκαν τόσο στον αεραγωγό όσο και στην κυψελιδική περιοχή. Με βάση τις μελέτες αλληλουχίας RNA μονοκυττάρου, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα μοιράζονταν μοτίβα γονιδιακής έκφρασης με οργανικά κυψελιδικά κύτταρα και κύτταρα αεραγωγού, υποδηλώνοντας ότι ανέλαβαν τις ίδιες λειτουργίες. Όταν ο πνεύμονας τραυματίστηκε εκ νέου, τα μεταμοσχευμένα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο δρόμος προς τις πρωτογενείς μελέτες σε άνθρωπο

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cell Reports, παρείχε επίσης πρώτες ενδείξεις ότι τα κύτταρα ανέστρεψαν τη νόσο. Σε ένα μοντέλο τραυματισμού, ο υγιής ιστός αντικατέστησε μέρος του ινωτικού ιστού. «Το επόμενο βήμα μας είναι να επιβεβαιώσουμε ότι τα κύτταρα που εμβολίζουμε βελτιώνουν ή αποκαθιστούν τη λειτουργία των πνευμόνων», λέει η Kim. Εάν αποκατασταθεί η λειτουργία σε μοντέλα ποντικιών, ο απώτερος στόχος των μελετητών θα ήταν να ξεκινήσουν μελέτες σε άνθρωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόσος EVALI: Τι γνωρίζουμε για την πνευμονική βλάβη από το άτμισμα

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Πνεύμονες μικροβίωμα: Καθορίζουν την μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.