Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πνεύμονες Υγεία: Πνευμονολόγος εξηγεί τη σημασία του ζεστού αέρα κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού

Πνεύμονες Υγεία: Πνευμονολόγος εξηγεί τη σημασία του ζεστού αέρα κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού

Ο Hanania ενθαρρύνει επίσης να εξασκείτε την εισπνοή από τη μύτη σας όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέπετε την υπερβολική πρόσληψη κρύου αέρα. "Ξέρω κάποιον με άσθμα που έτρεξε πρόσφατα στον μαραθώνιο του Χιούστον μια μέρα που η θερμοκρασία ήταν σχεδόν παγωμένη, οπότε ο κρύος αέρας δεν χρειάζεται να εμποδίζει κανέναν να συμμετέχει σε έντονη άσκηση ή να κάνει την καθημερινή του ζωή", είπε ο Hanania.

Πνεύμονες Υγεία: Ο ψυχρότερος, ξηρός αέρας επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ενοχλητικά έως επικίνδυνα. Με χαμηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται για την περιοχή του Χιούστον αυτό το Σαββατοκύριακο, ένας πνευμονολόγος από το Baylor College of Medicine εξηγεί τη σημασία του ζεστού αέρα κατά τη διάρκεια ψυχρότερων θερμοκρασιών και ποιοι πληθυσμοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες. «Το σώμα έχει πολλούς τρόπους προσαρμογής σε ψυχρά περιβάλλοντα· ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κρύος αέρας μπορεί να είναι πολύ επιζήμιος», δήλωσε ο Δρ Nicola Hanania, καθηγητής πνευμονικής ιατρικής στο Baylor.

Οι πνεύμονες απαιτούν ζεστό, υγρό αέρα για να λειτουργήσουν σωστά. Η μύτη και η ρινική μας κοιλότητα λειτουργούν ως φυσικός θερμαντήρας αέρα και υγραντήρας, επιτρέποντάς μας να αναπνέουμε κανονικά σε ψυχρότερες συνθήκες. Ο κρύος, ξηρός αέρας προκαλεί υπεραιμία ή αυξημένη παροχή αίματος στην επένδυση του αεραγωγού, προκαλώντας στένωση, σύσπαση ή ακόμη και ξήρανση σε ορισμένα άτομα. Οι μικρές επιπτώσεις της υπεραιμίας στον αεραγωγό περιλαμβάνουν δύσπνοια, συριγμό ή ακόμη και βρογχόσπασμους, που μοιάζουν με οξύ πόνο στο στήθος. Τα άτομα που ασκούνται ή συμμετέχουν σε έντονες υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα πιο συχνά, καθώς το σώμα θα βασίζεται στην αναπνοή από το στόμα για περισσότερη πρόσληψη οξυγόνου, αποτρέποντας τη θέρμανση και την ύγρανση του αέρα που απαιτείται για την κανονική λειτουργία των πνευμόνων. «Οι πνεύμονές σας δεν θα παγώσουν σε μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς άλλες σωματικές λειτουργίες τους διατηρούν σε κανονική θερμοκρασία περίπου 37°», είπε ο Hanania. Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα, ΧΑΠ ή εμφύσημα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές εάν δεν προστατεύονται από τον κρύο αέρα. Οι πάσχοντες από άσθμα και ΧΑΠ μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη συχνότητα βρογχόσπασμου, κρίσεις άσθματος ή εξάρσεις, όπου απαιτείται συσκευή εισπνοής διάσωσης. Όσοι έχουν εμφύσημα μπορεί να βασίζονται σε βρογχοδιασταλτικά και άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ηρεμήσουν τα σοβαρά συμπτώματα. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα για να προστατευτείτε από τις αρνητικές επιπτώσεις του κρύου αέρα, είτε πάσχετε από χρόνια ασθένεια είτε όχι.

Ο Hanania συμβουλεύει όσους ασκούνται σε κρύο καιρό να φορούν κασκόλ, μάσκα ή άλλο κάλυμμα προσώπου που παγιδεύει τη θερμότητα. Αυτό επιτρέπει στον αέρα που εισπνέεται από το στόμα να θερμαίνεται. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα μεγάλο όφελος για εκείνους με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις που βρίσκουν ότι η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη κατά τις ψυχρότερες εποχές. Όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις θα πρέπει επίσης να έχουν έτοιμα τα κατάλληλα φάρμακα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο Hanania ενθαρρύνει επίσης να εξασκείτε την εισπνοή από τη μύτη σας όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέπετε την υπερβολική πρόσληψη κρύου αέρα. “Ξέρω κάποιον με άσθμα που έτρεξε πρόσφατα στον μαραθώνιο του Χιούστον μια μέρα που η θερμοκρασία ήταν σχεδόν παγωμένη, οπότε ο κρύος αέρας δεν χρειάζεται να εμποδίζει κανέναν να συμμετέχει σε έντονη άσκηση ή να κάνει την καθημερινή του ζωή”, είπε ο Hanania.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Από τη λευκή πνευμονία στη βρογχίτιδα: Όταν η απλή ίωση απειλεί τη ζωή σου

Τι είναι η βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Κοινό κρυολόγημα ή COVID-19; Ορισμένα Τ κύτταρα είναι έτοιμα να καταπολεμήσουν και τα δύο

Συμβουλές για να αναπνέετε εύκολα και να κρατάτε μακριά τα αναπνευστικά προβλήματα το χειμώνα

Η χειμερινή περίοδος συνοδεύεται από 5 κοινές ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon