Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: οι έφηβες και οι επικίνδυνοι πόνοι

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: οι έφηβες και οι επικίνδυνοι πόνοι

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: Τα έφηβα κορίτσια έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις ενήλικες γυναίκες να πάσχουν από ενδομητρίωση, υποστηρίζουν ερευνητές από το UCL και το Πανεπιστήμιο του Birmingham, αναφέροντας πως το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέχουν καλύτερες θεραπείες στις νεότερες ασθενείς. Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη (πάχυνση) του ενδομητρίου, του ιστού που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας και εκδηλώνεται με πόνο χαμηλά στην κοιλιά, συνήθως κοντά στην έναρξη της εμμήνου ρύσης της γυναίκας. Επηρεάζει περίπου μία στις 10 ενήλικες γυναίκες, ωστόσο, παραδοσιακά θεωρείται λιγότερο συχνή στα έφηβα κορίτσια, με τους γιατρούς να θεωρούν αυτή την ενόχληση συνήθως ως συνέπεια της δυσμηνόρροιας. 

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση 231 διεθνών μελετών προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανότητες που έχουν τα κορίτσια στην εφηβεία, τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα, να πάσχουν από ενδομητρίωση. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 19 μελέτες με σημαντικά δεδομένα κοόρτης που περιελάμβαναν 1.243 συμπτωματικά έφηβα κορίτσια, εκ των οποίων τα 1.011 υποβλήθηκαν σε λαπαροσκόπηση για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα 648 από τα 1.011 κορίτσια (64%) έπασχαν πράγματι από την ασθένεια, με τη σοβαρότητα της πάθησης να είναι, μάλιστα, ίδια με αυτή των ενήλικων γυναικών και το 10% των εφήβων να έχει την πιο σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου ή των νεφρών.

«Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι συχνά στα έφηβα κορίτσια, αφού έως και το 90% αυτών αναφέρει έντονο πόνο κατά την περίοδο, χάνοντας έτσι πολλές σχολικές ώρες. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, συνταγογραφούνται παυσίπονα, με ελάχιστες να φτάνουν τελικά στους ειδικούς ιατρούς. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι σχεδόν το 60% των εφήβων με έντονα συμπτώματα πόνου μπορεί όντως να πάσχει από ενδομητρίωση, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία», εξηγεί ο Δρ. Martin Hirsch από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι νέοι κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ; 

periodos1.jpg

Στο πλαίσιο της συστηματικής ανασκόπησης, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε, επίσης, στοιχεία περιστατικών όπου τα έφηβα κορίτσια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν υψηλά ποσοστά της πάθησης και την ακρίβεια των διαγνώσεων να αποδεικνύεται παρόμοια με αυτή των ενήλικων γυναικών. «Η αυξανόμενη ακρίβεια και διαθεσιμότητα τόσο της μαγνητικής τομογραφίας όσο και του υπερήχου για την ανίχνευση της ενδομητρίωσης επιτρέπει τη γρήγορη και ελάχιστα επεμβατική διάγνωση για τα κορίτσια και τους γονείς που αναζητούν μια απάντηση στα συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα. Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για αλλαγές στον τρόπο που οι γυναικολόγοι διαχειρίζονται την πάθηση, με τους γιατρούς να μπορούν πλέον να παίρνουν νωρίτερα πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να παράσχουν εξατομικευμένες θεραπείες για την πρόληψη της εξέλιξης της ενδομητρίωσης», επισημαίνει η Δρ. Rima Dhillon-Smith από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και μία εκ των επικεφαλής συγγραφέων. Συμπερασματικά, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα στοιχεία για το βάρος που επιφέρει στις γυναίκες η ενδομητρίωση και τα οποία αναδεικνύονται στη μελέτη θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στο διαγνωστικό μονοπάτι, όπως οι πιο έγκαιρες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας ή υπερήχου.

efhveia.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αν θέλετε μια υπέροχη σεξουαλική ζωή, αποφύγετε κάποιες κοινές συνήθειες

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορείτε να φτιάξετε αν έχετε μόνο καρότα κοτόπουλο και ντομάτες;

Φαγητό υλικά: Τα καρότα, το κοτόπουλο και οι ντομάτες προσφέρουν μια ευέλικτη τριάδα συστατικών που μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Γάμος σεξ: Η συχνότητα του σεξ σε έναν γάμο είναι ένα θέμα που συχνά συγκεντρώνει την προσοχή, αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για το πόσο συχνά τα ζευγάρια πρέπει να έχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα

Close Icon