ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: οι έφηβες και οι επικίνδυνοι πόνοι

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: οι έφηβες και οι επικίνδυνοι πόνοι

Περίοδος πόνος αντιμετώπιση: Τα έφηβα κορίτσια έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις ενήλικες γυναίκες να πάσχουν από ενδομητρίωση, υποστηρίζουν ερευνητές από το UCL και το Πανεπιστήμιο του Birmingham, αναφέροντας πως το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέχουν καλύτερες θεραπείες στις νεότερες ασθενείς. Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη (πάχυνση) του ενδομητρίου, του ιστού που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας και εκδηλώνεται με πόνο χαμηλά στην κοιλιά, συνήθως κοντά στην έναρξη της εμμήνου ρύσης της γυναίκας. Επηρεάζει περίπου μία στις 10 ενήλικες γυναίκες, ωστόσο, παραδοσιακά θεωρείται λιγότερο συχνή στα έφηβα κορίτσια, με τους γιατρούς να θεωρούν αυτή την ενόχληση συνήθως ως συνέπεια της δυσμηνόρροιας. 

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση 231 διεθνών μελετών προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανότητες που έχουν τα κορίτσια στην εφηβεία, τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα, να πάσχουν από ενδομητρίωση. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 19 μελέτες με σημαντικά δεδομένα κοόρτης που περιελάμβαναν 1.243 συμπτωματικά έφηβα κορίτσια, εκ των οποίων τα 1.011 υποβλήθηκαν σε λαπαροσκόπηση για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα 648 από τα 1.011 κορίτσια (64%) έπασχαν πράγματι από την ασθένεια, με τη σοβαρότητα της πάθησης να είναι, μάλιστα, ίδια με αυτή των ενήλικων γυναικών και το 10% των εφήβων να έχει την πιο σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου ή των νεφρών.

«Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι συχνά στα έφηβα κορίτσια, αφού έως και το 90% αυτών αναφέρει έντονο πόνο κατά την περίοδο, χάνοντας έτσι πολλές σχολικές ώρες. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, συνταγογραφούνται παυσίπονα, με ελάχιστες να φτάνουν τελικά στους ειδικούς ιατρούς. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι σχεδόν το 60% των εφήβων με έντονα συμπτώματα πόνου μπορεί όντως να πάσχει από ενδομητρίωση, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία», εξηγεί ο Δρ. Martin Hirsch από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι νέοι κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ; 

periodos1.jpg

Στο πλαίσιο της συστηματικής ανασκόπησης, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε, επίσης, στοιχεία περιστατικών όπου τα έφηβα κορίτσια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν υψηλά ποσοστά της πάθησης και την ακρίβεια των διαγνώσεων να αποδεικνύεται παρόμοια με αυτή των ενήλικων γυναικών. «Η αυξανόμενη ακρίβεια και διαθεσιμότητα τόσο της μαγνητικής τομογραφίας όσο και του υπερήχου για την ανίχνευση της ενδομητρίωσης επιτρέπει τη γρήγορη και ελάχιστα επεμβατική διάγνωση για τα κορίτσια και τους γονείς που αναζητούν μια απάντηση στα συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα. Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για αλλαγές στον τρόπο που οι γυναικολόγοι διαχειρίζονται την πάθηση, με τους γιατρούς να μπορούν πλέον να παίρνουν νωρίτερα πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να παράσχουν εξατομικευμένες θεραπείες για την πρόληψη της εξέλιξης της ενδομητρίωσης», επισημαίνει η Δρ. Rima Dhillon-Smith από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και μία εκ των επικεφαλής συγγραφέων. Συμπερασματικά, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα στοιχεία για το βάρος που επιφέρει στις γυναίκες η ενδομητρίωση και τα οποία αναδεικνύονται στη μελέτη θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στο διαγνωστικό μονοπάτι, όπως οι πιο έγκαιρες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας ή υπερήχου.

efhveia.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έχετε δυσφορία στα μάτια ή άλλα προβλήματα όρασης;

Σήμερα εξετάζονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ σε μαθήματα ειδικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Ομάδα επιστημόνων αναπτύσσει το σύστημα "χωριό σε πιάτο" για να μεταμορφώσει την έρευνα βλαστοκυττάρων

Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει την ταχεία διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο ομάδες ασθενών μπορεί να ανταποκριθούν στα φάρμακα, επιτρέποντας την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.