ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία: Μια επιδημία που δε δείχνει σημάδια χαλάρωσης

Παχυσαρκία: Μια επιδημία που δε δείχνει σημάδια χαλάρωσης

Παχυσαρκία: Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα άτομα με παχυσαρκία στερούνται θέλησης και πειθαρχίας όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια.

Η επιδημία παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που επηρεάζει την υγεία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Το 1990, περίπου το 15% των ενηλίκων στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ είχαν παχυσαρκία, σύμφωνα με το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Από το 2015-16, περίπου το 40% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο και περισσότερο από το 18% των παιδιών σε εθνικό επίπεδο θεωρούνταν παχύσαρκα, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτά τα στοιχεία επισημάνθηκαν σε μια έκθεση, “The State of Obesity 2018: Better Policies for a Healthier America”, που κυκλοφόρησε το 2018 από την Trust for America’s Health (ένας οργανισμός πολιτικής υγείας με έδρα την Περιφέρεια της Κολούμπια) και το Ίδρυμα Robert Wood Johnson.

Καταπολέμηση της παχυσαρκίας

«Είναι απίθανο να δούμε πρόοδο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας αν δεν δώσουμε προσοχή στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν σε δραματικές αυξήσεις στα ποσοστά της», λέει ο John Auerbach, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Trust for America. «Πρέπει να υποστηρίξουμε πολιτικές που θα τροποποιήσουν τις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας με τρόπους που θα διευκολύνουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα». Τα άτομα που έχουν παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρα αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, λέει ο Δρ Γκαρθ Γκράχαμ, ασκούμενος καρδιολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Aetna στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ορισμένους τύπους καρκίνου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, αναπαραγωγική δυσλειτουργία, ψυχιατρικές παθήσεις και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, λέει.

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα άτομα με παχυσαρκία στερούνται θέλησης και πειθαρχίας όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια, λέει η Angela Golden, αντιπρόεδρος του Arizona Nurse Practitioner Council. Ο Golden έχει συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με την παχυσαρκία σε περιοδικά με κριτές. Όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες, η παχυσαρκία έχει ξεκάθαρα σημεία και συμπτώματα και συνδέεται επίσης με άλλες ασθένειες και καταστάσεις, λέει. «Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια και δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά», λέει ο Golden.

Σημαντική αύξηση της παχυσαρκίας

Από τότε που άρχισε να ασκεί το επάγγελμα της ιατρικής το 2010, η Δρ. Rocio Salas-Whalen, ενδοκρινολόγος με τριπλή πιστοποίηση και ιδρύτρια της New York Endocrinology στη Νέα Υόρκη, έχει δει τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει με παχυσαρκία να αυξάνεται σημαντικά. Στην αρχή της ιατρικής της καριέρας, περίπου 1 στους 10 ασθενείς είχε παχυσαρκία, λέει. Σήμερα, περίπου 1 στους 3 από τους ασθενείς που βλέπει έχει παχυσαρκία. «Έχω μέρες που απλώς βλέπω ασθενείς για παχυσαρκία», λέει. “Και είναι νεότεροι από ό,τι στο παρελθόν. Πριν, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με παχυσαρκία ήταν μεσήλικες ή μεγαλύτεροι. Τώρα, η πλειοψηφία είναι στα 20 και στα 30 τους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κακή μυϊκή υγεία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας;

Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Διαβήτης σνακ: Οποιοσδήποτε με διαβήτη πρέπει να προσέχει τη συνεπή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών για να βοηθήσει στη διατήρηση των σακχάρων στο αίμα πιο σταθερά.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Ποια φρούτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

Φρούτα αντί για κρέας: Η συμπερίληψη φρούτων στη διατροφή σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπληρώσετε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία.

Παιδική παχυσαρκία: Υψηλότερος κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής στην ενήλικη ζωή

Παιδική παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος νεαρών ενηλίκων και παιδικής ηλικίας είναι καθοριστικοί παράγοντες του κινδύνου για φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια (ΦΘΕ) σε ενήλικες άνδρες.

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".