ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία: Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου;

Παχυσαρκία: Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου;

Παχυσαρκία: Η παιδική παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Αμερική είναι παχύσαρκα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας από τη μεγαλύτερη μακροχρόνια μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το υψηλότερο βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην προ-εφηβική ηλικία συνδέονται με κακή υγεία του εγκεφάλου.

Η παχυσαρκία αλλάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). «Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία ως ενήλικας σχετίζεται με κακή υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η ερευνήτρια Simone Kaltenhauser, μεταπτυχιακός ερευνητής στην ακτινολογία και τη βιοϊατρική απεικόνιση στο Yale School of Medicine στο New Haven του Κονέκτικατ. «Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες σε παιδιά έχουν συχνά επικεντρωθεί σε μικρούς, συγκεκριμένους πληθυσμούς μελέτης ή μεμονωμένες πτυχές της υγείας του εγκεφάλου».

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Αμερική είναι παχύσαρκα. Η μελέτη του Kaltenhauser χρησιμοποίησε δεδομένα απεικόνισης από τη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) που περιελάμβανε 11.878 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών από 21 κέντρα σε όλη τη χώρα για να αναπαραστήσουν την κοινωνικοδημογραφική ποικιλομορφία στις Η.Π.Α. “Αυτό το σύνολο δεδομένων είναι μοναδικό στο ότι προσεγγίζει στενά τον πληθυσμό των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Kaltenhauser.

Μετά τον αποκλεισμό παιδιών με διατροφικές διαταραχές, νευροαναπτυξιακά και ψυχιατρικά νοσήματα και τραυματική εγκεφαλική βλάβη, η ομάδα μελέτης περιελάμβανε 5.169 παιδιά (51,9% γυναίκες). Σύμφωνα με τα z-scores του ΔΜΣ των παιδιών – μετρήσεις σχετικού βάρους προσαρμοσμένες για την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού – τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην ομάδα μελέτης ήταν 21% και 17,6%, αντίστοιχα.

Για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη άποψη για την υγεία του εγκεφάλου εντός της ομάδας μελέτης, η ομάδα αξιολόγησε πληροφορίες από τη δομική μαγνητική τομογραφία και τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία σε κατάσταση ηρεμίας (fMRI), η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να μετρούν την εγκεφαλική δραστηριότητα ανιχνεύοντας αλλαγές στη ροή του αίματος. Με το fMRI σε κατάσταση ηρεμίας, η συνδεσιμότητα μεταξύ των νευρικών περιοχών —γνωστά ως δίκτυα κατάστασης ηρεμίας— μπορεί να παρατηρηθεί ενώ ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ηρεμία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης δεδομένα από την απεικόνιση με τανυστή διάχυσης – μια τεχνική που βοηθά στην αξιολόγηση της λευκής ουσίας – και την απεικόνιση φάσματος περιορισμού, μια προηγμένη τεχνική MRI διάχυσης. Μετά τη διόρθωση για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή-εθνικότητα, την ευεξία και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε γραμμικά μοντέλα για να προσδιορίσει τις συσχετίσεις μεταξύ βάρους και BMI z-scores και τις μετρήσεις απεικόνισης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο σε παιδιά με υψηλότερο βάρος και BMI z-scores, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής βλάβης στην ακεραιότητα της λευκής ουσίας. Οι περιοχές υποβάθμισης περιελάμβαναν τη λευκή ουσία του σκληρού σώματος, του κύριου συνδετήρα μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και των οδών εντός των ημισφαιρίων που συνδέουν τους λοβούς του εγκεφάλου. «Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ορατές νωρίς στην παιδική ηλικία», είπε ο Kaltenhauser.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια λέπτυνση του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου, ή του φλοιού, που έχει συσχετιστεί με εξασθενημένη εκτελεστική λειτουργία. «Περιμέναμε τη μείωση του πάχους του φλοιού μεταξύ των παιδιών με υψηλότερο βάρος και BMI z-score, όπως είχε βρεθεί προηγουμένως σε μικρότερα υποδείγματα της μελέτης ABCD», είπε ο Kaltenhauser. «Ωστόσο, ήμασταν έκπληκτοι από την έκταση της μείωσης της λευκής ουσίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η νηστεία αλλάζει τις γυναικείες ορμόνες αναπαραγωγής;

7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Πόσο συχνά ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στους εφήβους;

Πόσο συμβάλλει η τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας "υγιής εθισμός": οι θαλάσσιες σάουνες κάνουν θραύση στην Ιρλανδία

«Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πήγαιναν για ιατρικούς, θρησκευτικούς ή ακόμη και παραισθησιογόνους λόγους», είπε ο Ni Stasaigh στο Γαλλικό Πρακτορείο στην παραλία Baginbun. «Δεν εγγυόμαστε παραισθησιογόνα πράγματα στη σάουνά μας, μόνο θεραπεία με ζεστό και κρύο και την απελευθέρωση ενδορφινών» είπε

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου IBS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα πιο συχνά γεύματα και να ασκείστε τακτικά. Η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα βοηθούν επίσης στη μείωση του στρες.

Εναποθέσεις όγκων σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι εναποθέσεις όγκου TD ενσωματώνονται στο στάδιο Τ ή Ν, ο στόχος είναι να παρέχεται μια ακριβέστερη αναπαράσταση των χαρακτηριστικών του όγκου σε ιστοπαθολογικό επίπεδο. Συμπερασματικά, έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την κλινική σημασία και την επακόλουθη διαχείριση των εναποθέσεων όγκου TDs.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.