ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παραλλαγή Όμικρον: Η παραλλαγή Omicron μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2

Παραλλαγή Όμικρον: Η παραλλαγή Omicron μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2

Παραλλαγή Όμικρον: Αυτή η ικανότητα της νεάς παραλλαγής να διαφεύγει της ανοσολογικής απόκρισης που αναπτύσσεται από προηγούμενη μόλυνση μπορεί να προκαλεί την ταχεία εξάπλωσή της. Μια βασική ερώτηση, φυσικά, είναι εάν ο αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης με την Omicron ισχύει και για τα εμβολιασμένα άτομα και ποιες θα είναι τότε οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 2.796.982 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις SARS-CoV-2 στη Νότια Αφρική. Όλες οι πρώτες μολύνσεις είχαν εμφανιστεί τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από τις 27 Νοεμβρίου 2021, όταν δηλαδή η Όμικρον κατεγράφη. Οι ερευνητές εντόπισαν πρωτογενείς λοιμώξεις και υποψιάζονταν επαναλοιμώξεις. Θεώρησαν ότι όποιος βρέθηκε θετικός ξανά περισσότερες από 90 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ είχε επαναμόλυνση με SARS-CoV-2. Η ομάδα ανέλυσε εάν υπήρχαν ή όχι διαφορές στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κατά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Στο δεύτερο κύμα κυριαρχούσε η παραλλαγή Beta, στο τρίτο κύμα κυριαρχούσε η παραλλαγή Delta και οι ειδικοί υποθέτουν ότι η παραλλαγή Omicron κυριαρχεί στις επαναμολύνσεις από τον Νοέμβριο του 2021. Ο υψηλότερος σχετικός κίνδυνος επαναμόλυνσης μεταξύ του πληθυσμού σε οποιοδήποτε κύμα χαρακτηρίστικε ως ένδειξη διαφυγής του ιού από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ανοσολογική διαφυγή σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να αποφύγει την ανοσία που αποκτάται είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού. Από το δείγμα, 35.670 άτομα (1,3%) είχαν δύο επιβεβαιωμένες λοιμώξεις SARS-CoV-2. Υπήρξαν αιχμές επαναμόλυνσης τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2021, που αντιστοιχούσαν με την αιχμή των κυμάτων δύο και τρία στη Νότια Αφρική, μαζί με μια απότομη αύξηση των επαναμολύνσεων τον Νοέμβριο του 2021, που αντιστοιχούσε με τον εντοπισμό της παραλλαγής Omicron. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό σημαίνει ότι η Omicron μπορεί να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία. Ζητούν ωστόσο μελέτες in vitro προκειμένου να ελέγξουν τις αξιολογήσεις τους. Ο Δρ. Chris Coleman — επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο — δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η νέα παραλλαγή ξεφεύγει από τις ανοσολογικές απαντήσεις, καθώς αποφεύγει τη «φυσική» απόκριση — η οποία μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από την απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο».

Συνέπειες των ευρημάτων

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον σχεδιασμό της δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, εάν η παραλλαγή Omicron είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να αποφύγει την ανοσία, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι τεράστια. Οι συγγραφείς διερωτώνται εάν η ανοσολογική απόδραση σημαίνει ότι οι άνθρωποι προστατεύονται λιγότερο από τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις από την Omicron έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε ήπια μόνο συμπτώματα και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θάνατοι. Ωστόσο, η ικανότητα της Omicron να επαναμολύνει είναι ανησυχητική.

Ο Δρ Arturo Casadeval, Ph.D. — πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη — τόνισε αυτή την ανησυχία. Όπως δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η Omicron έχει αλλάξει τόσο πολύ σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές που η προηγούμενη ανοσία COVID-19 δεν είναι τόσο προστατευτική. Αυτό το εύρημα είναι πολύ ανησυχητικό γιατί υπονοεί ότι η όποια ανοσία είχε δημιουργηθεί από τον προηγούμενη COVID-19 δεν επαρκεί για την προστασία από την Omicron».

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι ή όχι αποτελεσματικά κατά της Omicron. Την εποχή της μελέτης, τα επίπεδα εμβολιασμού στη Νότια Αφρική ήταν πολύ χαμηλά. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι – όπως και με άλλες παραλλαγές – ακόμα κι αν τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, θα πρέπει να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσο COVID-19 από την Omicron.  Μια βασική ερώτηση, φυσικά, είναι εάν ο αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης με την Omicron ισχύει και για τα εμβολιασμένα άτομα και ποιες θα είναι τότε οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία; Ο Δρ Casadeval τόνισε: «Αυτά τα ευρήματα εντείνουν την ανησυχία ότι το ίδιο [ανοσολογική απόδραση] μπορεί να συμβεί και σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Η Omicron αποδεικνύεται ως μια πολύ επικίνδυνη νέα παραλλαγή με τη δυνατότητα να καθυστερήσει μέρος της προόδου που έχουμε σημειώσει κατά της COVID-19.» Έτσι, μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την Omicron, οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι ότι προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Η Νότια Αφρική προετοιμάζει τα νοσοκομεία της για ένα νέο κύμα ασθενών κορωνοϊού

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει ο ασθενής μηδέν της νέας παραλλαγής στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Από 30/1 οι αιτήσεις για 7.000 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020".