ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστήμιο Βερολίνου: Μελέτη για την προέλευση του στελέχους Omicron αποσύρθηκε

Πανεπιστήμιο Βερολίνου: Μελέτη για την προέλευση του στελέχους Omicron αποσύρθηκε

Άλλες ερευνητικές ομάδες και έργα στο Πανεπιστήμιο Charité, καθώς και εκείνα στα οποία συμμετέχει η κοινοπραξία των συγγραφέων, δεν επηρεάζονται. Ο καθηγητής Drexler και η ομάδα του λυπούνται βαθύτατα για το περιστατικό και είναι ευγνώμονες στους διεθνείς συναδέλφους τους για την επισήμανση των πιθανών προβλημάτων μετά τη δημοσίευση του άρθρου.

Πανεπιστήμιο Βερολίνου: Το Universitätsmedizin Berlin ανέφερε νέα ευρήματα σχετικά με την προέλευση της παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2. Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jan Felix Drexler ανακάλεσε τώρα το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Με βάση τα νέα ευρήματα, ορισμένες από τις δηλώσεις που έγιναν στη μελέτη δεν μπορούν πλέον να αποδειχθούν πέραν πάσης αμφιβολίας. Με την απόσυρση του άρθρου, οι ερευνητές τηρούν την ορθή επιστημονική πρακτική, στην οποία το Πανεπιστήμιο Charité και η διεθνής ομάδα συγγραφέων έχουν δεσμευτεί πλήρως. Το άρθρο με τίτλο “Σταδιακή εμφάνιση ακολουθούμενη από εκθετική εξάπλωση της παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2 στην Αφρική” διαπίστωσε ότι η παραλλαγή Omicron του SARS-CoV-2 εμφανίστηκε στη δυτική Αφρική λίγους μήνες πριν από την τελική ανακάλυψή της στη Νότια Αφρική.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, άλλοι επιστήμονες αμφισβήτησαν την αληθοφάνεια των αλληλουχιών του γονιδιώματος που αναλύθηκαν στη μελέτη. Σε μεταγενέστερη ανάλυση υπολειπόμενων δειγμάτων, διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένα. Δεν είναι πλέον δυνατό να προσδιοριστεί η πηγή της μόλυνσης. Ένα από τα μηνύματα του άρθρου – ότι ιοί με υπογραφές αλληλουχιών Omicron υπήρχαν σε ολόκληρη την ήπειρο πριν ανιχνευθεί επίσημα το στέλεχος Omicron στη Νότια Αφρική- βασίζεται σε συλλογικά δεδομένα από αναλύσεις PCR που έγιναν ανεξάρτητα από εργαστήρια σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Ωστόσο, η οριστική ανακατασκευή της εξέλιξης του ιού, ένα άλλο από τα βασικά μηνύματα του άρθρου, είναι πιθανό να επηρεαστεί από τη μόλυνση της αλληλουχίας που δεν ανιχνεύθηκε πριν από την ανάλυση.

Η επιμόλυνση καθιστά επίσης αδύνατη την εκ των υστέρων διόρθωση των αναλύσεων σε εύθετο χρόνο, διότι αυτό θα απαιτούσε πρόσθετες αναλύσεις χιλιάδων δειγμάτων ασθενών από την Αφρική, τα οποία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα. Ως εκ τούτου, σε συμφωνία με όλους τους συγγραφείς, ολόκληρο το άρθρο αποσύρεται. Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε το έργο διενεργεί επί του παρόντος αξιολόγηση και επανεξέταση των αναλύσεων. Άλλες ερευνητικές ομάδες και έργα στο Πανεπιστήμιο Charité, καθώς και εκείνα στα οποία συμμετέχει η κοινοπραξία των συγγραφέων, δεν επηρεάζονται. Ο καθηγητής Drexler και η ομάδα του λυπούνται βαθύτατα για το περιστατικό και είναι ευγνώμονες στους διεθνείς συναδέλφους τους για την επισήμανση των πιθανών προβλημάτων μετά τη δημοσίευση του άρθρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι τρεις εναλλακτικές πηγές προέλευσης της παραλλαγής Όμικρον

Νέα στοιχεία για την προέλευση της παραλλαγής Όμικρον

Δύο νέες υποπαραλλαγές της Omicron που οδηγούν σε ένα κύμα λοιμώξεων COVID-19 στη Νότια Αφρική εντοπίστηκαν στον Καναδά.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρεμιέρα για το Καλάθι των Παιχνιδιών μετά το Καλάθι των Χριστουγέννων

Καλάθι των Παιχνιδιών: Αυτή η νέα πρωτοβουλία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί να αγοράσει σε προσιτές τιμές ένα παιχνίδι, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Αβοκάντο Τομάτα: Μια δυναμική συνεργασία για την καταπολέμηση του καρκίνου

Αβοκάντο Τομάτα: Περιλαμβάνοντας τόσο τα αβοκάντο όσο και τις ντομάτες στη διατροφή μας μπορούμε να απολαμβάνουμε όχι μόνο την εξαιρετική γεύση αλλά και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα παιδιά;

Ηχορύπανση: Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο των παιδιών. Πώς;

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.