ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστήμιο Αρκτικής Νορβηγία: Πώς τα μπάνια σε κρύο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Πανεπιστήμιο Αρκτικής Νορβηγία: Πώς τα μπάνια σε κρύο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου βελτιώθηκαν σε κολυμβητές που έχουν προσαρμοστεί στο κρύο, ενώ άλλες έχουν βρει ότι ασκείται υπερβολική πίεση στην καρδιά.

Πανεπιστήμιο Αρκτικής Νορβηγία: Είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, αλλά το να κολυμπάτε σε κρύο νερό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε και να προστατευθείτε από τον διαβήτη, σύμφωνα με έρευνες. Μια σημαντική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το μπάνιο σε παγωμένο νερό θα μπορούσε να μειώσει το «κακό» σωματικό λίπος στους άνδρες και να προστατεύσει από την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές σακχάρου στο αίμα.

Το κολύμπι σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια χάρη στους γκουρού ευεξίας και της επιρροής που ασκούν.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της τάσης, η απώλεια βάρους, η καλύτερη διάθεση και η τόνωση της σεξουαλικότητας είναι μόνο μερικά μόνο από τα οφέλη του.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Τζέιμς Μέρσερ, από το Πανεπιστήμιο της Αρκτικής, στη Νορβηγία, είπε ότι πλέον είναι ξεκάθαρο πως η εμβάπτιση σε κρύο νερό «μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο και για τους πιθανούς κινδύνους, όπως είναι η υποθερμία και τα προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κρύο νερό ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών που καίνε το λίπος και συμβάλλει στην προστασία από την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις.

Η ανασκόπηση 104 μελετών εξέτασε την επίδραση του κρύου νερού στην κυκλοφορία του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Το μπάνιο σε νερό με θερμοκρασία κάτω των 20 C (68 F) βρέθηκε ότι ενεργοποιεί τον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο «καλού» σωματικού λίπους που καίει θερμίδες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Αύξησε επίσης την παραγωγή της πρωτεΐνης αδιπονεκτίνης, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην προστασία από την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Οι επαναλαμβανόμενες εμβαπτίσεις σε κρύο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αύξησαν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσαν τις συγκεντρώσεις γλυκόζης.

Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου βελτιώθηκαν σε κολυμβητές που έχουν προσαρμοστεί στο κρύο, ενώ άλλες έχουν βρει ότι ασκείται υπερβολική πίεση στην καρδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ασθένειες σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας;

Μπορεί πραγματικά το κρύο νερό να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Το κρύο ντους βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης

Ό,τι θέλεις να γνωρίζεις αν αποφασίσεις να γίνεις χειμερινός κολυμβητής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.