ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδιά στομάχι: Ποια είναι η θεραπεία, τα συμπτώματα και οι αιτίες για την γαστρεντερίτιδα και τη στομαχική γρίπη;

Παιδιά στομάχι: Ποια είναι η θεραπεία, τα συμπτώματα και οι αιτίες για την γαστρεντερίτιδα και τη στομαχική γρίπη;

Παιδιά στομάχι: Γαστρεντερίτιδα παρατηρείται συνήθως σε παιδιά και προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Τα βακτήρια μπορεί περιστασιακά να το προκαλέσουν. 

Γαστρεντερίτιδα παρατηρείται συνήθως σε παιδιά κατά τη διάρκεια και συνήθως προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Τα βακτήρια μπορεί περιστασιακά να το προκαλέσουν. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, γνωστή και ως στομαχική γρίπη, είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από ναυτία, έμετο, διάρροια και κράμπες στο στομάχι. Συνήθως διαρκεί μόνο λίγες μέρες και συνήθως δεν είναι επικίνδυνο. Τα περισσότερα παιδιά βελτιώνονται στο σπίτι με τον ύπνο και την κατανάλωση άφθονων υγρών. Αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία εάν αφυδατωθούν σοβαρά, αλλά σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Αιτίες γαστρεντερίτιδας στα παιδιά

Η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται όταν μικρόβια (ιοί, βακτήρια ή παράσιτα) εισβάλλουν στο στομάχι ή στα έντερα, προκαλώντας φλεγμονή. Οι ιοί είναι η πιο διαδεδομένη αιτία γαστρεντερίτιδας στα παιδιά. Πολλά επεισόδια γρίπης του στομάχου στα παιδιά προκαλούνται από ροταϊό, αλλά το εμβόλιο ροταϊού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τους. Πολλά από τα μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μεταδίδονται εύκολα. Έτσι, κάποιος μπορεί να αρρωστήσει εάν:

  • Αγγίξει ένα μολυσμένο υλικό και μετά το φαγητό ή το στόμα του
  • Δώσει σε κάποιον που είναι άρρωστος φαγητό ή υγρά
  • Ζει με ένα μολυσμένο άτομο, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα

Σημεία και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά

Το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια, η οποία συχνά συνοδεύεται από αίσθημα εμετού. Ως διάρροια ορίζεται η ύπαρξη χαλαρών ή υδαρών κοπράνων τουλάχιστον τρεις φορές σε 24 ώρες. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος ή βλέννας στα κόπρανα.

  • Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα διάρροιας και εμέτου.
  • Οι κράμπες στην κοιλιά είναι διαδεδομένες. Οι πόνοι μπορεί να υποχωρήσουν για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποβολή κάποιων κοπράνων.
  • Η υψηλή θερμοκρασία (πυρετός), ο πονοκέφαλος και ο πόνος στα άκρα είναι όλα πιθανά συμπτώματα.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό;

Τα περισσότερα παιδιά με γαστρεντερίτιδα έχουν μικρά συμπτώματα που υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετό υγρό. Σε πολλές περιπτώσεις, η αναζήτηση ιατρικής καθοδήγησης είναι περιττή. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε άλλη ανησυχία.

Η τελευταία λέξη

Γενικά, η γαστρεντερίτιδα επηρεάζει τα παιδιά. Η ασθένεια προκαλεί διάρροια καθώς και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και έμετο. Συνήθως, η λοίμωξη υποχωρεί από μόνη της χωρίς να απαιτείται ιατρική θεραπεία. Η αφυδάτωση είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Ένας γονέας ή κηδεμόνας πρέπει να κρατά το παιδί ενυδατωμένο, να αποφεύγει να δίνει τροφές με ζάχαρη, όπως παγωτό, αναψυκτικά και καραμέλα, να ζητά από το παιδί να ξεκουραστεί και να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν δεν πίνει υγρά ή παρουσιάζει ενδείξεις αφυδάτωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερντογάν: Από ιογενή γαστρεντερίτιδα πάσχει ο Τούρκος πρόεδρος

Για ποιους λόγους πονάει το στομάχι των παιδιών;

Γαστρεντερίτιδα Νοροϊός: Καμπανάκι κινδύνου από τα πρόσφατα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων

Γιατί πονάει η κοιλιά σας μετά το φαγητό;

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ο φλεγμονώδης εγκέφαλος αποσυνδέεται μετά από εγκεφαλικό

Η φλεγμονή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού όταν κάτι πάει στραβά. Σπρώχνει αίμα σε μια τραυματισμένη περιοχή, λούζοντάς την με κύτταρα του ανοσοποιητικού που απελευθερώνουν χημικές ουσίες για να σκοτώσουν τα παθογόνα.

Ποια είναι η πραγματική προέλευση του δονητή;

Δονητής ιστορία: Η προέλευση του δονητή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνυφαίνεται με τις κοινωνικές στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα, την ιατρική και την τεχνολογία.

Δύο βασικά εγκεφαλικά συστήματα κυριαρχούν στην ψύχωση

Το γνωστικό σύστημα φιλτραρίσματος του εγκεφάλου - γνωστό και ως το εξέχον δίκτυο - λειτουργεί στα παρασκήνια για να κατευθύνει επιλεκτικά την προσοχή μας σε σημαντικές εσωτερικές σκέψεις και εξωτερικά γεγονότα.