Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όσχεο Άνδρες: Οι διευρυμένες φλέβες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και υπογονιμότητα

Όσχεο Άνδρες: Οι διευρυμένες φλέβες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και υπογονιμότητα

Οι περισσότερες κιρσοκήλες αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τον πόνο στους όρχεις ή τη γονιμότητα ή αν έχετε ξαφνική εμφάνιση κιρσοκήλης, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη άλλων καταστάσεων υγείας.

Όσχεο Άνδρες: Πολλοί άνθρωποι έχουν ξανακούσει για τους κιρσούς. Αλλά δεν είναι μόνο οι φλέβες των ποδιών που μπορεί να συστρέφονται, να διευρύνονται και να αισθάνεστε πόνο ή φαγούρα. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός, συμπεριλαμβανομένων των φλεβών στο όσχεο. Περίπου το 30% των ανδρών έχουν διευρυμένες και συστρεμμένες φλέβες στο όσχεο ( δερματικό περίβλημα του όρχεως). Αυτές ονομάζονται κιρσοκήλες. Αναπτύσσονται όταν το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες αντί να κυκλοφορεί έξω από το όσχεο. Οι κιρσοκήλες αναπτύσσονται συνήθως με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από την εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιο συνηθισμένο να υπάρχει κιρσοκήλη στην αριστερή πλευρά του όσχεου λόγω των διαφορών στην ανατομία των φλεβών. Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη γονιμότητα.

Συμπτώματα κιρσοκήλης

Για πολλούς άνδρες, οι κιρσοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα ή δυσφορία. Μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν την πάθηση. Ορισμένα σημάδια κιρσοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αμβλύ ή επώδυνο πόνο στους όρχεις – είναι πιο έντονος όταν στέκεστε όρθιοι και λιγότερο όταν ξαπλώνετε.

Μια μάζα στο όσχεο-μπορεί να μοιάζει με “σακούλα με σκουλήκια” αν είναι αρκετά μεγάλη, ή να γίνεται αντιληπτή μόνο με την αφή.

Διαφορετικού μεγέθους όρχεις – περιστασιακά, ο όρχις με κιρσοκήλη μπορεί να είναι μικρότερος από τον μη προσβεβλημένο όρχι.

Υπογονιμότητα-προκλήσεις σύλληψης παιδιού μπορεί να προκύψουν λόγω της επίδρασης της κιρσοκήλης στην παραγωγή σπέρματος.

Δυσκολίες με την υπογονιμότητα

Δεν προκαλούν όλες οι κιρσοκήλες υπογονιμότητα. Υπολογίζεται ότι το 10% έως 20% των ανδρών που διαγιγνώσκονται με κιρσοκήλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τεκνοποίηση. Περίπου το 40% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας έχουν κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα επειδή μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του όρχεως. Η παραγωγή σπέρματος είναι πιο αποτελεσματική σε χαμηλότερη θερμοκρασία, περίπου 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όσχεο και οι όρχεις βρίσκονται έξω από την κοιλότητα του σώματος. Η συγκέντρωση αίματος σε μια κιρσοκήλη μπορεί να θερμάνει τους όρχεις πάνω από τη βέλτιστη θερμοκρασία, οδηγώντας σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Παρομοίως, οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας καλούνται να αποφεύγουν τα υδρομασάζ και τις σάουνες. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των όρχεων ευνοούν περισσότερο τον υψηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Μικροσκοπική χειρουργική επέμβαση

Οι κιρσοκήλες που δεν προκαλούν πόνο, δυσφορία ή άλλα συμπτώματα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για άνδρες με σημαντικό πόνο στους όρχεις ή χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων που επηρεάζουν τη γονιμότητα- ή για νεαρά αγόρια με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των όρχεων. Η χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στην απολίνωση των ενοχλητικών φλεβών, διατηρώντας παράλληλα την επαρκή ροή του αίματος μέσω των αρτηριών που τροφοδοτούν τον όρχι. Ενώ ο στόχος είναι η βελτίωση του πόνου ή της γονιμότητας, η εμφάνιση της κιρσοκήλης μπορεί να μην αλλάξει μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της κιρσοκήλης ονομάζεται μικροχειρουργική υπογλώσσια κιρσοκελεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα χειρουργικό μικροσκόπιο και έναν καθετήρα Doppler για να αξιολογήσει τη ροή του αίματος μέσω του όρχεως. Οι διευρυμένες φλέβες κλείνουν, ενώ οι αρτηρίες προστατεύονται. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως δύο ώρες σε μια χειρουργική αίθουσα.

Μια διαφορετική επιλογή διαδικασίας ονομάζεται εμβολισμός. Ένας ακτινολόγος εγχέει ένα πηνίο ή ένα διάλυμα που σημαδεύει και κλείνει τις ενοχλητικές φλέβες, όπως η θεραπεία των κιρσών στα πόδια. Οι περισσότερες κιρσοκήλες αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τον πόνο στους όρχεις ή τη γονιμότητα ή αν έχετε ξαφνική εμφάνιση κιρσοκήλης, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη άλλων καταστάσεων υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε ο πόνος των γεννητικών οργάνων αποτελεί ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Eπέμβαση βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

Τι είναι η επιδιδυμική υπέρταση στους άνδρες;

Όρχεις: Συχνότερες παθήσεις και αντιμετώπιση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

Tropical Sunset Spritzer: Ένα υπέροχο καλοκαιρινό κοκτέιλ

Tropical Sunset Spritzer: Απολαύστε αυτό το κοκτέιλ καθώς παρακολουθείτε τον ήλιο να βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα και αφήστε την απολαυστική του γεύση να σας μεταφέρει σε έναν τροπικό παράδεισο.

Κορυφαίες επιλογές πρωινού για απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα πρωινό: Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να ξεκινήσει τον μεταβολισμό σας, να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο και να δώσει έναν υγιή τόνο για την υπόλοιπη ημέρα.

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Πώς η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή;

Εγκέφαλος άσκηση: Κατανοώντας πώς η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά όργανα σε μοριακό επίπεδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις άσκησης.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Close Icon