Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όσο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση του ενός συζύγου, αυξάνεται και του άλλου

Όσο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση του ενός συζύγου, αυξάνεται και του άλλου

«Ο επιπολασμός και των δύο συζύγων ή συντρόφων με υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 47% στην Αγγλία, 38% στις ΗΠΑ, 21% στην Κίνα και 20% στην Ινδία».

Στην αρρώστια και στην υγεία — και στην αρτηριακή πίεση, επίσης; Μια νέα διεθνής μελέτη διαπιστώνει ότι εάν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί και του συζύγου σας. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, ωστόσο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μεταξύ πολλών ηλικιωμένων ζευγαριών, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία», είπε.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Chihua Li, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, μεταξύ πάνω από το 35% των ζευγαριών που ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, και οι δύο είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε ο Λι σε δελτίο τύπου από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Η ομάδα του Li δημοσίευσε τα ευρήματά της στις 6 Δεκεμβρίου στο Journal of the American Heart Association.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ των Αμερικανών και ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με το AHA, σχεδόν οι μισοί (περίπου 47%) των ενηλίκων Αμερικανών είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση το 2020 και συνέβαλε σε 120.000 θανάτους εκείνο το έτος. Στη νέα μελέτη, ο Li και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ σχεδόν 34.000 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών παγκοσμίως: 4.000 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.100 ζευγάρια στην Αγγλία, περισσότερα από 6.500 ζευγάρια Κινέζων και πάνω από 22.000 ζευγάρια Ινδών.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2019, ανάλογα με τη χώρα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίστηκε ως η συστολική (ο ανώτερος αριθμός σε μια ένδειξη) αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 140 mm Hg ή διαστολική μεγαλύτερη από 90 mm Hg, όπως μετρήθηκε από επαγγελματίες υγείας. Ο συν-επικεφαλής της μελέτης Jithin Sam Varghese είπε ότι η ομάδα «ήθελε να ανακαλύψει εάν πολλά παντρεμένα ζευγάρια που έχουν συχνά τα ίδια ενδιαφέροντα, περιβάλλον διαβίωσης, συνήθειες τρόπου ζωής και αποτελέσματα υγείας μπορεί επίσης να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση».

Η έρευνα φάνηκε να υποστηρίζει αυτήν την ιδέα: «Ο επιπολασμός και των δύο συζύγων ή συντρόφων με υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 47% στην Αγγλία, 38% στις ΗΠΑ, 21% στην Κίνα και 20% στην Ινδία», σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της AHA. Τα αποτελέσματα δεν φαινόταν να διαφέρουν ανεξάρτητα από το εισόδημα, την ηλικία, την εκπαίδευση ή πόσο καιρό ήταν παντρεμένοι. «Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την ένωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ζευγάρια από χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε ο Varghese, επίκουρος καθηγητής ερευνητής στο Emory Global Diabetes Research Center στην Ατλάντα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα και τα ζευγάρια για να αποφύγουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, είπε ένας ειδικός. «Το να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να είστε πιο δραστήριοι, να μειώσετε το στρες ή να τρώτε μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορούν όλα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν και, το πιο σημαντικό, να διατηρηθούν εάν ο σύζυγος ή ο σύντροφός σας [και μεγαλύτερη οικογενειακή μονάδα ] δεν κάνουν αλλαγές μαζί σας», είπε η Bethany Barone Gibbs. Είναι πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, και βοήθησε επίσης να επινοηθούν οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του AHA για την άσκηση και την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δύναμη των σπόρων κόλιανδρου στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Υπέρταση: Πώς συνδέεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού που οδηγούν στην άνοια;

Ποια είναι τα τρόφιμα που καταπολεμούν την υπέρταση;

Τρόφιμα που αυξάνουν την πίεση - Προσοχή στις επιλογές σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Δροσιστικό ρόφημα με καφέ, σοκολάτα και πάγο

Δροσιστικό ρόφημα: Η δημιουργία ενός δροσιστικού ποτού με σοκολάτα καφέ είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να συνδυάσετε τις πλούσιες γεύσεις του καφέ και της σοκολάτας με τη δροσιά του πάγου

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Close Icon