ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ορμόνη προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Ορμόνη προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στον έλεγχο και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μία μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) στη Βραζιλία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, έδειξε ότι όταν η ορμόνη χορηγήθηκε σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της γόνιμης περιόδου τους, μπόρεσε να αναστρέψει την πρόδρομη κατάσταση της οστεοπόρωσης, δηλαδή τη μειωμένη οστική πυκνότητα και δύναμη των οστών και την έλλειψη ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό των οστών.

«Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην πρόληψη της αρχικής οστεοπόρωσης, επομένως διερευνούμε τις σωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προ-εμμηνοπαυσιακής περιόδου. Σε αυτό το σημείο της ζωής της γυναίκας μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ευθραυστότητας και των καταγμάτων οστών, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μπορούν να μειώσουν ακόμη και τη διάρκειά της», αναφέρει η Δρ. Rita Menegati Dornelles, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο UNESP.

Σύμφωνα με την ειδικό, τα ορμονικά «ορόσημα» στη ζωή των γυναικών είναι η εφηβεία και η περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδος που ξεκινά μερικά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, όταν τα ωάρια ξεκινούν σταδιακά να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Τα ορόσημα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη και το τέλος της γονιμότητας. Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν δύο δόσεις ωκυτοκίνης με διαφορά 12 ωρών μεταξύ τους σε 10 θηλυκούς αρουραίους ηλικίας 18 μηνών, μια ηλικία που θεωρείται αντίστοιχη με αυτή της περιεμμηνόπαυσης στους ανθρώπους.

Έπειτα από 35 ημέρες μετά τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστών από τον μηριαίο λαιμό των τρωκτικών συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά 10 τρωκτικών ίδιας ηλικίας τα οποία όμως δεν είχαν λάβει την ορμόνη.Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αντίθετα με την ομάδα ελέγχου, στους αρουραίους που χορηγήθηκε ωκυτοκίνη δεν υπήρχαν στοιχεία οστεοπενίας. «Φάνηκε πως η ωκυτοκίνη βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου α ναδιαμόρφωσης των οστών στους γερασμένους αρουραίους. Τα τρωκτικά που έλαβαν την ορμόνη παρουσίασαν αύξηση στους βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την αναγέννηση των οστών και στην έκφραση των πρωτεϊνών που υποστηρίζουν την επιμετάλλωση και τον σχηματισμό του οστίτη ιστού», υπογραμμίζει η Δρ. Dornelles.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.