ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ωοθηκεκτομή γνωστική εξασθένηση: Η ωοθηκεκτομή σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μειωμένες γνωστικές επιδόσεις 30 χρόνια μετά

Ωοθηκεκτομή γνωστική εξασθένηση: Η ωοθηκεκτομή σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μειωμένες γνωστικές επιδόσεις 30 χρόνια μετά

Ωοθηκεκτομή γνωστική εξασθένηση: Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες πιθανότητες ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) και φτωχότερες γνωστικές επιδόσεις περίπου 30 χρόνια αργότερα.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες πιθανότητες ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) και φτωχότερες γνωστικές επιδόσεις περίπου 30 χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 11 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open. Ο Walter A. Rocca, MD, MPH, από την Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν δύο μελέτες με συμμετέχουσες 2.732 γυναίκες ηλικίας 50 έως 89 ετών. Οι μελέτες διεξήχθησαν για να εξεταστεί ο κίνδυνος για MCI που σχετίζεται με την προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη περιπτώσεων ελέγχου περιελάμβανε 283 γυναίκες με MCI και 2.449 χωρίς γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τη μη αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή, η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 46 ετών συσχετίστηκε με κλινικά διαγνωσμένη MCI (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 2,21). Παρατηρήθηκε παραλλαγή με την παρουσία συσχέτισης από χειρουργική ένδειξη. Για 259 γυναίκες με αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 50 ετών, παρατηρήθηκε συσχέτιση για την ένδειξη καλοήθους κατάστασης των ωοθηκών. Η προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων ανήλθε στο 2,43. Ωστόσο, δεν υπήρχε συσχέτιση για καρκίνο ή καμία πάθηση των ωοθηκών.

Από την άλλη μεριά, η συγχρονική μελέτη περιελάμβανε 625 γυναίκες με ιστορικό αμφοτερόπλευρης ωοθηκεκτομής και 2.107 χωρίς. Συνολικά, 161 γυναίκες υποβλήθηκαν σε προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν από την ηλικία των 46 ετών, η οποία συσχετίστηκε με  μειωμένο σκορ:

  • συνολικής γνωστικής ικανότητας
  • προσοχής
  • εκτελεστικού τομέα z score
  • ψυχικής κατάστασης

Σημασία των ευρημάτων

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή που πραγματοποιήθηκε πριν από την αυθόρμητη εμμηνόπαυση και πριν από την ηλικία των 46 ετών συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες MCI και μειωμένη γνωστική απόδοση περίπου 30 χρόνια αργότερα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί που θεραπεύουν γυναίκες με προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο των ασθενών τους για γνωστική εξασθένηση ή MCI και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής σχεδίων παρακολούθησης της θεραπείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κύστες στην ωοθήκη : Συμβουλές για να θεραπευτείτε από το σπίτι

Η ωοθηκεκτομή σχετίζεται με νοσηρότητα και θνητότητα

Καρκίνος ωοθηκών: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Αφαίρεση ωοθηκών:62% λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν