Top News

Μακροχρόνιος διαβήτης τύπου 1 συνδέεται με ήπια γνωστική έκπτωση

Μακροχρόνιος διαβήτης τύπου 1 συνδέεται με ήπια γνωστική έκπτωση

Τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν ενδείξεις ήπιας μείωσης στις γνωστικές ικανότητες, κυρίως στη μνήμη, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν τη νόσο, έδειξαν ερευνητές του Joslin Diabetes Center.

Η μελέτη συνέκρινε άτομα, τα οποία έζησαν επιτυχώς με διαβήτη τύπου 1 τουλάχιστον για μακρό χρονικό διάστημα (50ετία), με άλλα άτομα παρόμοιας ηλικίας με διαβήτη τύπου 2 ή χωρίς διαβήτη, αναφέρει η Gail Musen, Ph.D., βοηθός ερευνήτρια στο Τμήμα Ερευνών του Joslin. Η εργασία αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί κατά πόσον η γνωστική λειτουργία αλλάζει σε μια γηράσκουσα ομάδα ανθρώπων που έχουν διαχειριστεί με επιτυχία τον διαβήτη τύπου 1, μια πολύ σύνθετη νόσο που συνδέεται με πολλές επιπλοκές.

Η ήπια γνωστική έκπτωση δεν εμφανίσθηκε με κλινικές ενδείξεις για αυτά τα άτομα, τα οποία παραμένουν στο φυσιολογικό εύρος λειτουργίας των ατόμων της ηλικίας τους, τονίζει η Musen, η οποία είναι επικεφαλής συγγραφέας στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetes Care .

Οι ερευνητές του Joslin εξέτασαν επίσης πώς οι διάφορες μετρήσεις της  γνωσιακής υγείας μεταξύ αυτών των ατόμων μπορούν να αντιστοιχούν στις συνήθεις επιπλοκές του διαβήτη. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι “οι αλλαγές στη μνήμη σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις”, λέει η Hillary Keenan, Ph.D., πρώην κύρια ερευνήτρια της μελέτης Medalist και επίσης συγγραφέας στο άρθρο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν και συνέκριναν 82 άτομα με 50 έτη διαβήτη τύπου 1, 31 άτομα αντίστοιχης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2 και 30 μη-διαβητικά άτομα ανάλογης ηλικίας ως υγιείς μάρτυρες. Η έρευνά τους περιελάμβανε τυπικές δοκιμασίες για μνήμη, ψυχοκινητική ταχύτητα και εκτελεστική λειτουργία (υψηλότερες γνωστικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων). “Συνολικά, κανείς από τους ασθενείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί • αυτή είναι μια πολύ υγιής ομάδα που παρουσιάζει ελάχιστα σημάδια γνωσιακής έκπτωσης”, τονίζει η Musen. “Ωστόσο, αυτά τα μικρά ελλείμματα μπορεί να αποφευχθούν με συμπεριφορές αυτο-φροντίδας που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη”.

Με τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1, οι ερευνητές του Joslin συνεχίζουν να εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου στις γνωστικές και άλλες επιπλοκές, λέει ο George King, MD, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής του Joslin και διευθυντής του τμήματος έρευνας. «Θέλουμε να μελετήσουμε περαιτέρω αυτόν τον πληθυσμό, να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις διεργασίες και να βρούμε θεραπείες για να προστατευθούμε εναντίον τους», λέει. “Δεδομένου ότι τόσο οι οφθαλμικές όσο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σε διαβητικούς ασθενείς είναι αντιμετωπίσιμες, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η γνωσιακή μείωση του διαβήτη τύπου 1 μπορεί επίσης να προληφθεί.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]