Γυναικολογία

Η ωοθηκεκτομή σχετίζεται με νοσηρότητα και θνητότητα

Η ωοθηκεκτομή σχετίζεται με νοσηρότητα και θνητότητα

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick έχει βρει σχέση μεταξύ της αφαίρεσης των ωοθηκών κατά τη διάρκεια υστερεκτομής και την αύξηση των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της που διεξάχθηκε για το θέμα και καλύπτει μια περίοδο δέκα ετών. Συνέκρινε τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντιμετώπιση καλοήθους γυναικολογικής νόσου, στις οποίες είχαν αφαιρεθεί και οι δύο ωοθήκες, με εκείνες που τους αφαιρέθηκε μία ή καμία.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η εθνική βάση δεδομένων εισαγωγών σε νοσοκομείο που εξετάστηκε από τους ερευνητές και συνδέθηκε με το εθνικό μητρώο θανάτων. Η μελέτη εξέτασε 113.679 περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 35-45 ετών κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2014. Σαράντα τοις εκατό των γυναικών χωρίς ειδικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του αναπαραγωγικού υποβλήθηκαν σε αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή κατά τη διάρκεια κοιλιακής υστερεκτομής στην ηλικιακή ομάδα 35-45 ετών. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που τους αφαιρέθηκε μία ή καμία ωοθήκη ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ισχαιμική καρδιακή νόσο ( στεφανιαία νόσο ) ή καρκίνο μετά από υστερεκτομή απ’ότι εκείνες που τους αφαιρέθηκαν και οι δύο ωοθήκες. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι λιγότερες γυναίκες που διατήρησαν μία ή και τις δύο ωοθήκες σε σύγκριση με εκείνες που υποβλήθηκαν σε αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πέθαναν μέσα σε όλη τη διάρκεια της μελέτης – 0,6% σε σύγκριση με 1,01%. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν μία βραδεία πτώση του αριθμού των υστερεκτομών: σχεδόν 9.000 το 2014, σε σύγκριση με σχεδόν 13.000 το 2004-05.

Αν και η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή προστατεύει από επακόλουθη ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι το όφελος αυτό έρχεται σε βάρος του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και άλλων (πιο διαδεδομένων) καρκίνων αλλά και υψηλότερης θνητότητας.

Η μελέτη είχε επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Lilford, Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick, ο οποίος είπε: «Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών μειώνεται σημαντικά με χειρουργική αφαίρεση και των δύο ωοθηκών. Ωστόσο, ο δια βίου κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι 1/ 52 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η αφαίρεση ενός μεταβολικά ενεργού οργάνου όπως ωοθήκη μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες μακροπρόθεσμα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]