ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νότια Ασία: Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Νότια Ασία: Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν αμέσως είτε την πλήρη αντικατάσταση της δίαιτας (περίπου 850 kcal/ημέρα για τρεις έως πέντε μήνες) είτε την καθυστερημένη παρέμβαση ως σκέλος ελέγχου συνήθους φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Νότια Ασία: Τα άτομα νοτιοασιατικής εθνικότητας μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που είδε το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να χάνουν περισσότερο από 10% του σωματικού τους βάρους. Τα ευρήματα από τη μελέτη STANDby -που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Regional Health-Southeast Asia- χρησιμοποίησαν μια δίαιτα τύπου ως “ολική αντικατάσταση της διατροφής” για έως και 12 εβδομάδες σε άτομα νοτιοασιατικής εθνικότητας και διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% όλων των συμμετεχόντων πέτυχαν επαρκή απώλεια βάρους ώστε να καταστεί δυνατή η ύφεση του διαβήτη τύπου 2.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) επηρεάζει πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν 4 εκατομμύρια ή έναν στους δέκα ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως είναι νοτιοασιατικής καταγωγής, με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης T2D από τον γενικό βρετανικό/ευρωπαϊκό λευκό πληθυσμό, αναπτύσσοντας την πάθηση με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και σε νεότερες ηλικίες. Πρόσφατες εργασίες από τη μελέτη DiRECT, επίσης υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, έδειξαν πώς η απώλεια βάρους 10 kg ή περισσότερο, με τη χρήση ενός τεκμηριωμένου προγράμματος διαχείρισης βάρους με την ονομασία “Counterweight-Plus”, οδήγησε σε ύφεση του διαβήτη μετά από ένα έτος, στο 70% των ατόμων με διαγνωσμένο T2D διάρκειας μικρότερης των έξι ετών. Σχεδόν οι μισοί (46%) από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη DiRECT πέτυχαν ύφεση. Ωστόσο, στην DiRECT, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν λευκοί Βρετανοί, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις της σε άλλες εθνοτικές ομάδες.

Η STANDby δείχνει τώρα παρόμοια ποσοστά ύφεσης της νόσου T2D σε άτομα με εθνοτική καταγωγή από τη Νότια Ασία με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως σε λευκές ομάδες με το ίδιο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Χωρίς τη θεραπεία με δίαιτα κανένας από τους 12 συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου δεν είχε ύφεση, αλλά αφού έλαβαν και αυτοί το πρόγραμμα διατροφής, 10 από τους συνολικά 23 συμμετέχοντες (43%) είχαν απαλλαγεί από το διαβήτη, χωρίς να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η απώλεια βάρους, η οποία μειώνει τη βλαβερή συσσώρευση λίπους στο συκώτι των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Συνολικά, το 35% των συμμετεχόντων έχασε πάνω από 10% σωματικό βάρος και η περιεκτικότητα σε λίπος στο ήπαρ μειώθηκε σχεδόν στο μισό, από το πολύ υψηλό 15,3% κατά την έναρξη της συνολικής αντικατάστασης της δίαιτας στο 8,6%. Ο καθηγητής Naveed Sattar, από τη Σχολή Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε: “Ήταν απίστευτα σημαντικό να εξετάσουμε αν η ίδια παρέμβαση στη διατροφή θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον πληθυσμό της Νότιας Ασίας- έτσι, ενώ αυτή η μελέτη βασίζεται σε μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων, τα ευρήματα θα πρέπει να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού διαβήτη, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτισμικά βέλτιστων πρακτικών προσεγγίσεων για την ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Νέες μελέτες θα πρέπει επίσης να στοχεύουν στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη μεγιστοποίηση της βιωσιμότητας της απώλειας βάρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Ο καθηγητής Mike Lean, στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, πρόσθεσε: “Μέχρι πρόσφατα, οι άνθρωποι δεν έπαιρναν πραγματικά αρκετά σοβαρά υπόψη τους τον διαβήτη τύπου 2 ή τη θεραπεία του. Η μελέτη μας παρήγαγε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αντιστρέφοντας μια συχνά τρομερή αναπηρική χρόνια νόσο, και ένα ακόμη πολύ ισχυρό μήνυμα ότι ο κρίσιμος μηχανισμός που στηρίζει την ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του βάρους με απώλεια του ηπατικού λίπους. Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα προσφέρει ελπίδα, και θα αυξήσει την υποστήριξη, για αυτή την εθνική ομάδα με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση του βάρους βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων για την ύφεση του διαβήτη τύπου 2”. Στη μελέτη προσλήφθηκαν 25 ενήλικες νοτιοασιατικής εθνικότητας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, με διαβήτη τύπου 2 για τέσσερα ή λιγότερα χρόνια και με ΔΜΣ μεταξύ 25-45. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν αμέσως είτε την πλήρη αντικατάσταση της δίαιτας (περίπου 850 kcal/ημέρα για τρεις έως πέντε μήνες) είτε την καθυστερημένη παρέμβαση ως σκέλος ελέγχου συνήθους φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος μετρήθηκε με φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού, η οποία δεν αποτελεί κλινική έρευνα ρουτίνας. Οι επιδράσεις της παρέμβασης ελέγχθηκαν σε μια αρχική τυχαιοποιημένη σύγκριση με ισχύ για την ανίχνευση σημαντικής απώλειας βάρους και σε μια διευρυμένη ανάλυση παρατήρησης, αφού η αρχική ομάδα ελέγχου είχε επίσης λάβει την παρέμβαση, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της επίδρασης της ύφεσης σε μεγαλύτερο αριθμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Lancet Περιφερειακή Υγεία Νοτιοανατολικής Ασίας (Lancet Regional Health Southeast Asia).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μείωση των υδατανθράκων συμβάλλει στη μείωση του διαβήτη

Εύκολη δίαιτα αποτοξίνωσης με καλοκαιρινά φρούτα&λαχανικά

Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου το Διαβήτη

Είναι η απώλεια βάρους ένας σημαντικός στόχος υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να τρώτε όταν κάνετε winter sports;

Διατροφή: Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή σας και να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χειμώνα!

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.