ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης και ειδική διατροφή για σωστή ρύθμιση

Διαβήτης και ειδική διατροφή για σωστή ρύθμιση

Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και άλλους δείκτες υγείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με δύο μελέτες περιπτώσεων που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Diabetes & Metabolism.

Στη μια περίπτωση, μια γυναίκα ασθενής διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 το 2018. Τότε, το A1c της ήταν 8,7%. Αρχικά υιοθέτησε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (λιγότερο από 30 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα), μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά -υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σάκχαρο στο αίμα της σταθεροποιήθηκε, αλλά χρειαζόταν περισσότερη ινσουλίνη ανά γραμμάριο υδατανθράκων που κατανάλωνε. Η συνολική χοληστερόλη της αυξήθηκε επίσης από 175 σε 221 mg/dL.

Τον Ιανουάριο του 2019, άλλαξε σε μια φυτική διατροφή, εξαλείφοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κρέας. Η ασθενής μπόρεσε να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης, να διατηρήσει το επίπεδο της A1c στο 5,4% και να μειώσει το επίπεδο της χοληστερόλης στα 158 mg/dL.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας 42χρονος άνδρας που είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία 25 ετών, απέκλεισε τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή του και άλλαξε σε μια ολόκληρη τροφή, φυτική διατροφή. Αυξήθηκε η κατανάλωση υδατανθράκων από 150 γραμμάρια σε 400-450 γραμμάρια την ημέρα. Αφού υιοθέτησε μια πλούσια σε υδατάνθρακες δίαιτα με βάση τα φυτά, έχασε βάρος, χρειάστηκε λιγότερη ινσουλίνη και μείωσε το A1c του -ένα μέτρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μια περίοδο 3 μηνών- από το 6,2% στο 5,5-5,8%.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι μια προηγούμενη μικρή μελέτη υποστήριξε τα αποτελέσματα των περιπτωσιολογικών μελετών, διαπιστώνοντας ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε 10 άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αιτίες, οι κίνδυνοι, τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία της αδενοειδίτιδας στα παιδιά

Πόσο θρεπτικές είναι και πόσο βοηθούν στην μακροζωία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.