ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μητρικό Γάλα: Μελέτη δείχνει την αξία του που χορηγείται για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

Μητρικό Γάλα: Μελέτη δείχνει την αξία του που χορηγείται για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

ταν τα βρέφη έφτασαν το ισοδύναμο των 22 έως 26 μηνών ανάπτυξής τους (διορθώθηκε για την προωρότητά τους), δοκιμάστηκαν με την Κλίμακα Βρεφικής Ανάπτυξης Bayley, ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Μητρικό Γάλα: Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έδειξε ότι τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη που τρέφονται με γάλα δότη έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα στη νευροανάπτυξη με αυτά που τρέφονται με γάλα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια μειώθηκαν στο μισό σε βρέφη που τρέφονταν με γάλα δωρεάς. Τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη που τρέφονταν με μητρικό γάλα είχαν λιγότερο από το μισό ποσοστό απειλητικής για τη ζωή ασθένειας από εκείνα που τρέφονταν με γάλα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη -τα οποία ταξινομήθηκαν ως μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 29 εβδομάδες- τα οποία τρέφονταν με γάλα δότη παρουσίασαν την ίδια νευρολογική ανάπτυξη με εκείνα που τρέφονταν με γάλα. Τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νευροαναπτυξιακή ανεπάρκεια (συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών με τη γλώσσα και την ομιλία, τις κινητικές δεξιότητες, τη συμπεριφορά, τη μνήμη, τη μάθηση και άλλες λειτουργίες) και τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία η επένδυση των εντέρων φλεγμονώνεται και πεθαίνει, και μπορεί να αποβεί μοιραία για το μωρό. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη τα πηγαίνουν καλύτερα όταν τρέφονται με μητρικό γάλα από τις μητέρες τους, λιγότερα ήταν γνωστά για τα αποτελέσματα που σχετίζονται με εκείνα που τρέφονταν με μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένες μητέρες μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχουν μητρικό γάλα ή να μην μπορούν να το κάνουν σε ποσότητες που χρειάζεται το παιδί. Σε κάθε περίπτωση, οι νεογνολόγοι μπορούν να στραφούν στη διατροφή των μωρών με γάλα δωρεά ή φόρμουλα. Η μελέτη εξέτασε εάν μία επιλογή ήταν καλύτερη για την ανάπτυξή τους. «Αυτό που δείξαμε σε αυτή τη μελέτη είναι ότι δεν υπήρχε αναπτυξιακό μειονέκτημα με τη χρήση του γάλακτος δότη, το οποίο από μόνο του είναι ένα σημαντικό εύρημα», λέει ο Tarah Colaizy, καθηγητής παιδιατρικής-νεογνολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής της Οικογένειας Stead στο UI Carver, Κολέγιο Ιατρικής και τον αντίστοιχο συγγραφέα της μελέτης.

«Επαληθεύσαμε επίσης ότι εάν δεν έχετε το μητρικό γάλα ως επιλογή, η χρήση γάλακτος δότη σε σύγκριση με το πρόωρο γάλα σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα νεκρωτικής εντεροκολίτιδας». Τα ευρήματα είναι, επίσης, σημαντικά για την πιθανή ενημέρωση των συστάσεων σχετικά με το γάλα δότη, το οποίο χρησιμοποιούνταν σποραδικά σε νοσοκομεία μέχρι πριν από περίπου 15 χρόνια και για το οποίο παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αξία του. Το 2012, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια δήλωση πολιτικής που εγκρίνει τη χρήση γάλακτος δότη που έχει παστεριωθεί και εμπλουτιστεί με βασικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η σύσταση δεν έγινε καθολικά αποδεκτή επειδή υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη γνώμη. Έκτοτε, μικρότερες μελέτες που αφορούσαν πρόωρα βρέφη δεν έδειξαν μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη χρήση γάλακτος δότη. Η διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του Colaizy που προοριζόταν να παράσχει το συνδετήρα. Αυτή και η ομάδα της πέρασαν επτά χρόνια στρατολογώντας 483 εξαιρετικά πρόωρα βρέφη που ζύγιζαν λιγότερο από 1 κιλό (περίπου 2,2 λίβρες) κατά τη γέννηση από 15 κέντρα Νεογνικού Ερευνητικού Δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν τον μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο πληθυσμό που έχει μελετηθεί. Σε αυτά τα βρέφη χορηγήθηκε είτε γάλα δότη είτε φόρμουλα σε μπουκάλια με καλυμμένες ετικέτες. Οι ερευνητές επέτρεψαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU) σε κάθε νοσοκομείο να καθορίσει το πρόγραμμα σίτισης, τη συχνότητα και τη δοσολογία, μεταξύ άλλων παραγόντων. “Ο καθένας το έκανε διαφορετικά όσον αφορά τη διατροφική διαχείριση. Και αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος. Αντιγράψαμε τις πραγματικές συνθήκες”, λέει ο Colaizy. Όταν τα βρέφη έφτασαν το ισοδύναμο των 22 έως 26 μηνών ανάπτυξής τους (διορθώθηκε για την προωρότητά τους), δοκιμάστηκαν με την Κλίμακα Βρεφικής Ανάπτυξης Bayley, ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Η μέση γνωστική βαθμολογία για την ομάδα του γάλακτος δότριας ήταν 80,7, σε σύγκριση με 81,1 για την ομάδα του παρασκευάσματος, μια ασήμαντη διαφορά. Ο μέσος όρος βαθμολογίας για τελειόμηνα μωρά που εξετάστηκαν στους 22 έως 26 μήνες είναι 100. Ομοίως, οι βαθμολογίες γλώσσας και οι βαθμολογίες κινητικότητας δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα αναπτύχθηκε σε 10 βρέφη (4,2%) στην ομάδα δότη γάλακτος, σε σύγκριση με 22 βρέφη (9%) στην ομάδα του παρασκευάσματος. «Αυτή η έρευνα επικυρώνει τις υπάρχουσες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τη χρήση γάλακτος δότη σε αυτόν τον πληθυσμό βρεφών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, επειδή τώρα έχουμε πρόσθετα στοιχεία από έναν τύπο μελέτης χρυσού προτύπου», λέει ο Colaizy, ο οποίος έχει μελετήσει τη χρήση γάλακτος δότη στο ΜΕΘ από το 2006. Ένα από τα κέντρα μελέτης ήταν το UI Stead Family Children’s Hospital, όπου οι νεογνολόγοι χρησιμοποιούν γάλα δότη από την Mother’s Milk Bank of Iowa, η οποία ιδρύθηκε το 2003 και ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα δοτών γάλακτος στις Η.Π.Α. «Ήμασταν πρωτοπόροι στη χρήση του γάλακτος δωρητών στις ΜΕΘ και στην ίδρυση αυτής της μη κερδοσκοπικής τράπεζας γάλακτος», λέει ο Colaizy. «Πάντα αναζητούμε δωρητές». Η μελέτη, «Νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα εξαιρετικά πρόωρων βρεφών που τρέφονται με γάλα δότη ή πρόωρα βρέφη» δημοσιεύεται στο JAMA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον θηλασμό;

Το μητρικό γάλα των vegan μητέρων περιέχει δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με μελέτη

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Εγκαινιάστηκε τράπεζα μητρικού γάλακτος στο Παπαγεωργίου

Εγκαίνια τράπεζας μητρικού γάλακτος για νεογνά

Ο θηλασμός αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πίνετε νερό

Νερό: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια της αφυδάτωσης και κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας παίρνει το νερό που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.