Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μητρική θνησιμότητα: Οι μητρικοί θάνατοι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μητρική θνησιμότητα: Οι μητρικοί θάνατοι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μητρική θνησιμότητα: Τα ποσοστά θανάτων για τις έγκυες γυναίκες των ΗΠΑ ή εκείνες που μόλις είχαν γεννήσει αυξήθηκαν απότομα κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, δείχνει νέα έρευνα.

Ενώ τα ποσοστά θανάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν συνολικά κατά 16% το 2020, για τις έγκυες και τις γυναίκες που είχαν πρόωρο τοκετό ήταν επίσημα υψηλότερα, στο 18%, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων γυναικών. Κατά τη σύγκριση των δεδομένων μητρικής θνησιμότητας από το 2018 έως τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, οι ερευνητές βρήκαν μεγάλες αιχμές στον μητρικό θάνατο — περίπου 33% στους μητρικούς θανάτους και περίπου 41% στους καθυστερημένους μητρικούς θανάτους.

«Η αύξηση οφείλεται πραγματικά στους θανάτους μετά την έναρξη της πανδημίας, οι οποίοι είναι υψηλότεροι από αυτό που βλέπουμε για τη συνολική υπερβολική θνησιμότητα το 2020», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Marie Thoma, επίκουρη καθηγήτρια οικογενειακής επιστήμης στο University of Maryland School. Η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία για νέες ανισότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 40% στα ήδη υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας για τις μαύρες γυναίκες και μια αύξηση 74% στις Ισπανόφωνες γυναίκες. «Για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για τις ισπανόφωνες γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλότερο από αυτό για τις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες, μια αλλαγή που μπορεί να σχετίζεται με τον COVID και αξίζει μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Eugene Declercq, καθηγητής κοινοτικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Στην πραγματικότητα, ο COVID καταγράφηκε ως δευτερεύουσα αιτία θανάτου στο σχεδόν 15% των μητρικών θανάτων τους τελευταίους εννέα μήνες του 2020, σύμφωνα με τη μελέτη. Ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στο 32% των θανάτων των Ισπανόφωνων γυναικών, σχεδόν στο 13% των Μαύρων και στο 7% των λευκών γυναικών που γεννούσαν. Οι περισσότερες από τις αυξήσεις αποδόθηκαν σε καταστάσεις που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής ή ιογενούς λοίμωξης, ή σε καταστάσεις που επιδεινώθηκαν από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η καθυστερημένη προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί επίσης να οδήγησε στη μη ανίχνευση παραγόντων κινδύνου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 28 Ιουνίου σε μια ερευνητική επιστολή στο JAMA Network Open.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει γεννώντας, αλλά αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει

Μήνυση κατά του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai Ισχυρίζεται για φυλετικές διακρίσεις στη μεταχείριση της μαύρης μητέρας

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη για τις μητέρες των ΗΠΑ ανέβηκαν υψηλότερα τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

18% αυξήθηκε η μητρική θνησιμότητα στις ΗΠΑ το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon