Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταμόσχευση: Μπορεί η νορμοθερμική τοπική αιμάτωση να βοηθήσει;

Μεταμόσχευση: Μπορεί η νορμοθερμική τοπική αιμάτωση να βοηθήσει;

Μεταμόσχευση: Η νορμοθερμική περιφερειακή διάχυση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που λαμβάνουν μεταμοσχεύσεις πνεύμονα.

Η εκ νέου έγχυση των πνευμόνων ενός δότη οργάνων με μια τεχνική που ονομάζεται νορμοθερμική περιφερειακή διάχυση (TA-NRP) αφού η καρδιά έχει σταματήσει αμετάκλητα να χτυπά, θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που λαμβάνουν μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, σύμφωνα με ερευνητές στο Annual Meeting and Scientific Sessions of η Διεθνής Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνευμόνων (ISHLT) στην Πράγα.

Το TA-NRP χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για να περάσει αίμα από την κοιλιά και το στήθος ενός δότη αφού η καρδιά σταματήσει να χτυπά αμετάκλητα (ονομάζεται δωρεά μετά από κυκλοφορικό θάνατο ή DCD). Τριάντα έως σαράντα λεπτά έγχυσης αίματος σε αυτές τις περιοχές αναζωογονεί την καρδιά και αερίζει τους πνεύμονες. Ο Pedro Catarino, MD, διευθυντής Χειρουργικής Αορτής στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, είπε ότι τεχνικές όπως το TA-NRP θα βοηθήσουν να αποκτήσουν περισσότερους από τους διαθέσιμους πνεύμονες δότη στους ασθενείς στη λίστα αναμονής.

Παγκοσμίως, η συνολική χρήση των διαθέσιμων πνευμόνων δότη είναι μόνο 20%. «Η χρήση των πνευμόνων δωρητών είναι γενικά αρκετά φτωχή», είπε ο Δρ Καταρίνο. “Για κάθε πέντε δότες οργάνων, χρησιμοποιούμε μόνο ένα σετ πνευμόνων. Είναι ακόμη χειρότερο για τους δότες DCD, μόνο τέσσερις έως έξι τοις εκατό στις ΗΠΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία των δωρητών DCD δεν δίνουν τους πνεύμονές τους.” Ο Δρ. Catarino παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν ότι το ποσοστό ανάκτησης για DCD πνεύμονες έχει αυξηθεί σε περίπου 15% με τη χρήση του TA-NRP. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στους πνεύμονες τρέφουν ανησυχίες ότι οι πνεύμονες τραυματίζονται κατά τη διαδικασία in situ αιμάτωσης.

«Το TA-NRP είναι τεχνικά δυνατό και ορισμένοι χειρουργοί το έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία για να ανακτήσουν τόσο την καρδιά όσο και τους πνεύμονες από δότες DCD», δήλωσε ο Shaf Keshavjee, MD, MSc, FRCSC, FACS, διευθυντής του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων του Τορόντο. «Ωστόσο, όταν το TA-NRP εισήχθη στις ΗΠΑ, η συχνότητα ανάκτησης από τους πνεύμονες μειώθηκε. «Πιστεύω ότι το NRP θα μπορούσε να σώσει περισσότερες καρδιές, νεφρά, συκώτια και πνεύμονες», είπε ο Δρ Keshavjee. «Αλλά πρέπει να τυποποιήσουμε την τεχνική μας γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα πνευμόνων καλού δότη που έχουν υποστεί βλάβη από το TA-NRP».

Το TA-NRP χρησιμοποιείται επί του παρόντος μόνο στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Στον Καναδά, οι πνεύμονες δότη DCD αφαιρούνται από το σώμα και διαχέονται έξω από το σώμα (ex vivo) σε ένα μηχάνημα. Η μηχανική αιμάτωση, η οποία δίνει στη χειρουργική ομάδα τον έλεγχο των υγρών που χρησιμοποιούνται για την έγχυση των πνευμόνων, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη για το Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Πνευμόνων του Τορόντο. «Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων στον κόσμο», είπε ο Δρ Keshavjee. «Χρησιμοποιούμε το 40% των πνευμόνων DCD, ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μόνο το 4%.

Σε αντίθεση με τη μηχανική διάχυση, η οποία δεν είναι άμεσα διαθέσιμη παγκοσμίως, ο Δρ. Catarino είπε ότι η TA-NRP είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. «Χρησιμοποιώντας το TA-NRP, μετράμε επίσης τη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες, κάτι που είναι ένας πολύ καλός δείκτης της ποιότητας των πνευμόνων του δότη», είπε. «Η δυνατότητα εκτέλεσης αυτής της λειτουργικής αξιολόγησης είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη της». Ο Δρ Catarino είπε ότι υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα μετά από TA-NRP για DCD πνεύμονες είναι πολύ καλά.

«Το TA-NRP είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε περισσότερους πνεύμονες σε ασθενείς που τους χρειάζονται», είπε. «Το DCD ήταν το 32% των συνολικών δωρητών οργάνων στις ΗΠΑ το 2022 και η τροχιά οδεύει προς τα πάνω». Το ISHLT έχει ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας για να παράγει μια δήλωση που συνοψίζει τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και πρακτικές για το NRP, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής ζητημάτων, ανησυχιών και περιοχών για μελλοντική έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων είναι στον ορίζοντα, λένε οι ερευνητές

Το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

Ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση οι καρδιές των χοίρων

Ένα από τεχνολογικά επιτεύγματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα ευδοκιμήσει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Close Icon