ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταμόσχευση μήτρας: Aποτελεσματική & ασφαλής θεραπεία της υπογονιμότητας, λέει νέα μελέτη

Μεταμόσχευση μήτρας: Aποτελεσματική & ασφαλής θεραπεία της υπογονιμότητας, λέει νέα μελέτη

Μεταμόσχευση μήτρας: Η μεταμόσχευση μήτρας είναι μια αποτελεσματική, ασφαλής μέθοδος για τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη στον κόσμο για τη μεταμόσχευση μήτρας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility και αφορά τη τη μεταμόσχευση μήτρας από δότριες που είναι στη ζωή. Επικεφαλής των επεμβάσεων ήταν ο Mats Brännström, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska. Μετά από επτά από τις εννέα μεταμοσχεύσεις της μελέτης, ακολούθησε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Σε αυτή την ομάδα των επτά γυναικών, έξι (86%) έμειναν έγκυες και γέννησαν. Τρεις είχαν από δύο παιδιά έκαστη, και ο συνολικός αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν ήταν εννέα. Η μελέτη δείχνει καλά αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης και η πιθανότητα εγκυμοσύνης ανά μεμονωμένο έμβρυο που επέστρεψε σε μεταμοσχευμένη μήτρα ήταν 33%, που δεν διαφέρει από το ποσοστό επιτυχίας των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης συνολικά.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ελάχιστες περιπτώσεις μελετήθηκαν. Παρόλα αυτά, το υλικό —συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης, μακροχρόνιας παρακολούθησης της σωματικής και ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων—είναι κορυφαίας παγκόσμιας κλάσης στην περιοχή. Καμία από τους δότριες δεν είχε πυελικά συμπτώματα, αλλά, σε λίγες, η μελέτη περιγράφει ήπια, μερικώς παροδικά συμπτώματα με τη μορφή δυσφορίας ή μικρού οιδήματος στα πόδια. Μετά από τέσσερα χρόνια, η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής στην ομάδα των ληπτριών ήταν υψηλότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Ούτε τα μέλη της ομάδας ληπτριών, ούτε οι δότριες είχαν επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης που απαιτούσαν θεραπεία.

Παρακολουθήθηκε επίσης η ανάπτυξη των παιδιών έως την ηλικία των δύο ετών, γεγονός που καθιστά την μελέτη τη μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης παιδιών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε αυτό το πλαίσιο, ενώ προβλέπεται περαιτέρω παρακολούθηση των παιδιών, μέχρι την ενηλικίωση.

Καλή υγεία μακροπρόθεσμα

«Αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει και τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες μας όσον αφορά τόσο το κλινικό ποσοστό εγκυμοσύνης όσο και το σωρευτικό ποσοστό γεννήσεων», λέει ο Brännström. «Η μελέτη δείχνει επίσης θετικά αποτελέσματα για την υγεία: Τα παιδιά που γεννήθηκαν μέχρι σήμερα παραμένουν υγιή και η μακροπρόθεσμη υγεία των δωρητών και των ληπτριών είναι επίσης γενικά καλή». Η πρώτη γέννα μετά τη μεταμόσχευση μήτρας έγινε στο Γκέτεμποργκ το 2014. Ακολούθησαν άλλοι επτά τοκετοί, στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος. Έκτοτε, η ερευνητική ομάδα μεταβίβασε τις μεθόδους και τις τεχνικές σε πολλά ερευνητικά κέντρα εκτός Σουηδίας. Μέχρι το τέλος του 2021, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων μήτρας στον κόσμο υπολογιζόταν σε 90, εκ των οποίων οι 20 είχαν πραγματοποιηθεί στη Σουηδία. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 50 παιδιά έχουν γεννηθεί μετά από μεταμόσχευση μήτρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η 3η στα ιατρικά χρονικά μεταμόσχευση όρχεως στη Σερβία

Νεότερες εξελίξεις στην ενδοσκοπική γυναικολογία

Το πρώτο μωρό με ρομποτικά υποβοηθούμενη μεταμόσχευση μήτρας

Πρωτοπορία! Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).