ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταμόσχευση Ήπατος : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

Μεταμόσχευση Ήπατος : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

Μεταμόσχευση Ύπατος :Μια μεταμόσχευση ήπατος περιλαμβάνει χειρουργική απομάκρυνση ενός ήπατος που δεν λειτουργεί πλέον σωστά και αντικατάσταση του με ένα υγιές ήπαρ ή ένα τμήμα ενός από έναν δότη.

Τα περισσότερα ήπατα προέρχονται από άτομα που έχουν πεθάνει. Προέρχονται από εγγεγραμμένους δωρητές οργάνων ή άτομα των οποίων οι συγγενείς συναινούν να γίνουν δότες. Λιγότερο συχνά, οι μεταμοσχεύσεις ήπατος περιλαμβάνουν έναν ζωντανό δότη, συχνά έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν ξένο του οποίου ο ιστός ταιριάζει και που δωρίζει ένα τμήμα του ήπατός τους.

Συνήθως, οι χειρουργοί θα κάνουν μεταμόσχευση ήπατος μόνο όταν έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες επιλογές θεραπείας. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος χειρουργικής επέμβασης μετά από μεταμόσχευση νεφρού, με περισσότερες από 157.000 να πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1988.

Μεταμοσχεύσεις Ήπαρ, όσα πρέπει να γνωρίζεται

 • Μόνο το 2015, πραγματοποιήθηκαν 7.100 μεταμοσχεύσεις ήπατος, με 600 από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις σε άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω. Αν και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος ενέχουν κίνδυνο σημαντικών επιπλοκών, η διαδικασία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Η επέμβαση συνήθως βοηθά στη διάσωση ή την παράταση της ζωής των ατόμων με σοβαρές ηπατικές παθήσεις.

Προσδόκιμο ζωής

 • Λόγω μιας ποικιλίας περίπλοκων παραγόντων, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος ή πόσο καιρό θα επιβιώσει μετά.
 • Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικού και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK) απαριθμεί τα ακόλουθα μέσα ποσοστά επιβίωσης για άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος από έναν νεκρό δότη:
 • 86 τοις εκατό ακόμα ζωντανό 1 έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • 78 τοις εκατό ακόμα ζωντανό 3 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • 72 τοις εκατό ακόμα ζωντανό 5 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • 53 τοις εκατό είναι ακόμη ζωντανό 20 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • Οι εκτιμώμενες εκτιμήσεις για το ποσοστό επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται, καθώς και πότε και πώς υπολογίστηκαν.
 • Αν και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιβίωσης, οι πιθανότητες ενός ατόμου να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει μετά τη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από ένα μείγμα κρίσιμων παραγόντων.

Οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • ηλικία
 • δείκτης μάζας σώματος ( ΔΜΣ ) και σημαντικές διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος
 • πόσο υγιές είναι ένα άτομο πριν από τη χειρουργική επέμβαση
 • σοβαρότητα της ηπατικής ανεπάρκειας και πόσα άλλα όργανα εμπλέκονται, ειδικά τα νεφρά
 • αιτία της ηπατικής ανεπάρκειας
 • ιατρικό ιστορικό
 • πρόσθετες συνθήκες υγείας

Ακολουθεί βίντεο για την ηπατική μεταμόσχευση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοιός : Ενισχύει την εξάπλωση ανθεκτικών στα φάρμακα υπερμυκητών

ΟΑΕΔ : Ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Μάιο

Katy Perry Orlando Bloom : Διακοπές στην Πελοπόννησο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μπορεί το μηλόξυδο να βοηθήσει με το έκζεμα;

Μηλόξυδο έκζεμα: Πιθανοί λόγοι που η χρήση μηλόξυδου στο δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ανακούφιση του εκζέματος - Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία κατά και μετά την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνοπάυση: Ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση, τον λόγο που ξεκινά και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Πώς επηρεάζει η άσκηση την καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση έχει μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, βελτιωμένη ικανότητα αναπνοής, μειωμένη αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, αυξημένη καύση θερμίδων που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές