ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταμόσχευση Ήπατος : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

Μεταμόσχευση Ήπατος : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

Μεταμόσχευση Ύπατος :Μια μεταμόσχευση ήπατος περιλαμβάνει χειρουργική απομάκρυνση ενός ήπατος που δεν λειτουργεί πλέον σωστά και αντικατάσταση του με ένα υγιές ήπαρ ή ένα τμήμα ενός από έναν δότη.

Τα περισσότερα ήπατα προέρχονται από άτομα που έχουν πεθάνει. Προέρχονται από εγγεγραμμένους δωρητές οργάνων ή άτομα των οποίων οι συγγενείς συναινούν να γίνουν δότες. Λιγότερο συχνά, οι μεταμοσχεύσεις ήπατος περιλαμβάνουν έναν ζωντανό δότη, συχνά έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν ξένο του οποίου ο ιστός ταιριάζει και που δωρίζει ένα τμήμα του ήπατός τους.

Συνήθως, οι χειρουργοί θα κάνουν μεταμόσχευση ήπατος μόνο όταν έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες επιλογές θεραπείας. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος χειρουργικής επέμβασης μετά από μεταμόσχευση νεφρού, με περισσότερες από 157.000 να πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1988.

Μεταμοσχεύσεις Ήπαρ, όσα πρέπει να γνωρίζεται

 • Μόνο το 2015, πραγματοποιήθηκαν 7.100 μεταμοσχεύσεις ήπατος, με 600 από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις σε άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω. Αν και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος ενέχουν κίνδυνο σημαντικών επιπλοκών, η διαδικασία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Η επέμβαση συνήθως βοηθά στη διάσωση ή την παράταση της ζωής των ατόμων με σοβαρές ηπατικές παθήσεις.

Προσδόκιμο ζωής

 • Λόγω μιας ποικιλίας περίπλοκων παραγόντων, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος ή πόσο καιρό θα επιβιώσει μετά.
 • Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικού και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK) απαριθμεί τα ακόλουθα μέσα ποσοστά επιβίωσης για άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος από έναν νεκρό δότη:
 • 86 τοις εκατό ακόμα ζωντανό 1 έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • 78 τοις εκατό ακόμα ζωντανό 3 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • 72 τοις εκατό ακόμα ζωντανό 5 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • 53 τοις εκατό είναι ακόμη ζωντανό 20 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • Οι εκτιμώμενες εκτιμήσεις για το ποσοστό επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται, καθώς και πότε και πώς υπολογίστηκαν.
 • Αν και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιβίωσης, οι πιθανότητες ενός ατόμου να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει μετά τη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από ένα μείγμα κρίσιμων παραγόντων.

Οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • ηλικία
 • δείκτης μάζας σώματος ( ΔΜΣ ) και σημαντικές διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος
 • πόσο υγιές είναι ένα άτομο πριν από τη χειρουργική επέμβαση
 • σοβαρότητα της ηπατικής ανεπάρκειας και πόσα άλλα όργανα εμπλέκονται, ειδικά τα νεφρά
 • αιτία της ηπατικής ανεπάρκειας
 • ιατρικό ιστορικό
 • πρόσθετες συνθήκες υγείας

Ακολουθεί βίντεο για την ηπατική μεταμόσχευση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοιός : Ενισχύει την εξάπλωση ανθεκτικών στα φάρμακα υπερμυκητών

ΟΑΕΔ : Ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Μάιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.