ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Τα ταλαιπωρημένα ούλα αυξάνουν τις πιθανότητες για απώλεια μνήμης

Μελέτη: Τα ταλαιπωρημένα ούλα αυξάνουν τις πιθανότητες για απώλεια μνήμης

Μελέτη: Η ασθένεια των ούλων έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ασθένεια των ούλων έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σε μια ανασκόπηση 47 προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών, ερευνητές στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι η απώλεια δοντιών, οι βαθιές τσέπες γύρω από τα δόντια στα ούλα ή η απώλεια οστού στις κόγχες των δοντιών συνδέονται με 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και 23% υψηλότερο κίνδυνο για πιο ήπια γνωστική εξασθένηση.

Ασθένεια δοντιών και άνοια

Η ίδια η απώλεια δοντιών, ένας δείκτης της ουλίτιδας ή της περιοδοντικής νόσου, συνδέθηκε με 23% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής (νοητικής) έκπτωσης και 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη. «Η διατήρηση επαρκούς περιοδοντικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υγιών φυσικών δοντιών, φαίνεται να είναι σημαντική και στο πλαίσιο της πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sam Asher, από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio.

Ο Asher σημείωσε ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα προβλήματα των ούλων προκαλούν πράγματι άνοια. Ωστόσο, η πρόληψη και η θεραπεία των περιοδοντικών παθήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε ηλικιωμένους ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια, είπε. “Τα αποτελέσματά μας τονίζουν επίσης τη σημασία της στοματικής φροντίδας σε άτομα που έχουν ήδη κάποιο βαθμό γνωστικής έκπτωσης ή άνοιας. Αυτά τα άτομα συχνά εμφανίζουν δυσκολίες στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και στη χρήση επαγγελματικών υπηρεσιών στοματικής υγείας”, είπε ο Asher. Οι οδοντίατροι θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη, πρόσθεσε.

«Οι επαγγελματίες στοματικής υγείας πρέπει να γνωρίζουν ιδιαίτερα τις πρώιμες αλλαγές στην περιοδοντική υγεία και τη στοματική αυτοφροντίδα που συμβαίνουν συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω γνωστικής εξασθένησης», είπε ο Asher. Περίπου το 10% έως 15% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει φλεγμονή των ούλων γνωστή ως περιοδοντίτιδα, επεσήμαναν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οδηγεί σε απώλεια δοντιών και προηγούμενη έρευνα το έχει συνδέσει με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

«Η μελλοντική έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων υψηλότερης ποιότητας για να βοηθήσει τόσο το ευρύ κοινό όσο και τους επαγγελματίες οδοντιατρικής φροντίδας με πιο συγκεκριμένες στρατηγικές στοματικής φροντίδας για την πρόληψη της άνοιας», πρόσθεσε ο Asher. Ο Δρ Sam Gandy, διευθυντής του Mount Sinai Center for Cognitive Health στη Νέα Υόρκη, είπε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κατά κάποιο τρόπο η συστημική φλεγμονή και η φλεγμονή του εγκεφάλου συνδέονται». Η περιοδοντική νόσος, οι συστηματικές ιογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα, του COVID-19 και του φλεγμονώδους εντέρου, μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του εγκεφάλου, δήλωσε ο Γκάντι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτές οι συσχετίσεις δεν περιλαμβάνουν απαραιτήτως άμεση εισβολή στον εγκέφαλο από μικρόβια, αλλά εξακολουθούμε να καταλαβαίνουμε σχετικά λίγα σχετικά με τη μοριακή βάση για το πώς η συστηματική φλεγμονή επιδεινώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου», πρόσθεσε. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι ακόμα θολή.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δοκιμή, η θεραπεία της ουλίτιδας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ δεν επηρέασε την κατάστασή τους, αν και επηρέασε τους δείκτες που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, είπε ο Γκάντι. “Αυτό το είδος των αποτελεσμάτων, συνολικά, αυξάνει την πιθανότητα ότι οι βιοδείκτες μπορεί, τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες, να είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχει ακόμη αποδεκτό υποκατάστατο για τις μεγάλες, μακροχρόνιες, δαπανηρές, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στις οποίες μπορεί να τεκμηριωθεί σημαντικό κλινικό όφελος ,” αυτός είπε. Αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η φλεγμονή που προκαλείται από οδοντική νόσο προκαλεί άνοια, συμφώνησε ο Δρ. Jeremy Koppel, γηριατρικός ψυχίατρος και συνδιευθυντής του Northwell Health Litwin-Zucker’s Disease Research Center στο Manhasset, N.Y. «Δεν ξέρετε αν έπαθαν την περιοδοντική νόσο επειδή έχουν Αλτσχάιμερ ή έπαθαν Αλτσχάιμερ λόγω της νόσου των ούλων», είπε ο Κόπελ, ο οποίος δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην έρευνα.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη μελέτη, ο κίνδυνος για άνοια που σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο ήταν πολύ χαμηλός. «Ο κίνδυνος μπορεί να είναι σχεδόν ουδέτερος σε σύγκριση με γνωστούς κινδύνους για τη νόσο», είπε ο Koppel. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το κάπνισμα και την ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Koppel δεν παραβλέπει τη σημασία του τι συμβαίνει στο στόμα, καθώς σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είπε ότι γίνεται έρευνα για το σάλιο για να δούμε τι έχει να πει για τις καταστάσεις στον εγκέφαλο. «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να εξετάσουν το σάλιο για βιοδείκτες των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ», είπε ο Koppel. Και οι αντιφλεγμονώδεις θεραπείες είναι ήδη στόχος θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είπε. «Αλλά αν το στόμα μπορεί να έχει άλλα μυστικά δεν έχει πραγματικά διερευνηθεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 πιο κοινές αιτίες τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων

Μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη στους νευρώνες συνδέεται με νευροεκφυλισμό

Ερευνητές ερεθίζουν τη μνήμη της 3ης ηλικίας μέσω της τεχνολογίας

Η διέγερση του εγκεφάλου ενισχύει τη μνήμη των μεγαλύτερων ηλικιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα