ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Ο αγωνιστικός εξοπλισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία μας

Μελέτη: Ο αγωνιστικός εξοπλισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία μας

Μελέτη: Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διάσεισης μπορεί να είναι υψηλότερος για τους αθλητές που παίζουν σε γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα σε σύγκριση με το φυσικό γρασίδι.

Ενώ οι κανόνες και ο εξοπλισμός παιχνιδιού στα αθλήματα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ένας τομέας της αθλητικής ασφάλειας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος είναι η ίδια η αγωνιστική επιφάνεια. Σε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου & Έκθεσης AAP 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διάσεισης μπορεί να είναι υψηλότερος για τους αθλητές που παίζουν σε γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα σε σύγκριση με το φυσικό γρασίδι.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο αθλητικός εξοπλισμός;

Ενώ τα γήπεδα ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα αυξάνονται σε δημοτικότητα λόγω του χαμηλότερου κόστους συντήρησης, έχουν επίσης συσχετιστεί με περισσότερους τραυματισμούς στον αστράγαλο και στο γόνατο, δήλωσε ο συγγραφέας της εργασίας, Ian Chun, τριτοετής φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Θα παρουσιάσει την έρευνά του κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης με τίτλο «Διαφορές δυνάμεων κρούσης στο φυσικό γρασίδι έναντι των γηπέδων ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα». «Οι τραυματισμοί στον αθλητισμό ήταν πάντα μια αποδεκτή συνέπεια του παιχνιδιού και του ανταγωνισμού, αλλά τα τελευταία χρόνια η εθνική συζήτηση γύρω από την αθλητική ασφάλεια έχει αλλάξει», δήλωσε ο συγγραφέας Ian Chun.

«Οπλισμένοι με στρατηγικές πρόληψης τραυματισμών και καλύτερα κατασκευασμένο εξοπλισμό ασφαλείας, τα αθλήματα συνεχίζουν να είναι συναρπαστικά για τους παίκτες και το κοινό με το πρόσθετο όφελος των καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας για τους αθλητές μας. «Η έμφαση στην ασφάλεια των παικτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά, καθώς οι τραυματισμοί που υφίστανται στην αναπτυσσόμενη εφηβεία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο Chun συνέκρινε τη σκληρότητα του φυσικού χλοοτάπητα ή των γηπέδων ποδοσφαίρου γυμνασίου από συνθετικό χλοοτάπητα προσαρτώντας αισθητήρες σε ένα ανδρείκελο που θα μπορούσε να μετρήσει τον ρυθμό επιβράδυνσης καθώς χτυπούσε στο έδαφος και συνέκρινε τη δύναμη επιβράδυνσης μεταξύ των γηπέδων. Διαπίστωσε ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα είχαν μεγαλύτερη επιβράδυνση πρόσκρουσης σε σύγκριση με τα γήπεδα με φυσικό γρασίδι, παρουσιάζοντας αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού λόγω επαφής με την επιφάνεια του παιχνιδιού.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση όλων των κινδύνων από διαφορετικές επιφάνειες παιχνιδιού, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων διαχείρισης αθλημάτων και στη δημιουργία ασφαλέστερων περιβαλλόντων παιχνιδιού, είπε. Ο Chun πραγματοποίησε τις δοκιμές του σε σχολικά γήπεδα στο Oahu της Χαβάης και αναγνώρισε το Υπουργείο Παιδείας της Χαβάης για την υποστήριξή του στο έργο. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όταν εξετάζουμε την ασφάλεια στον αθλητισμό, πρέπει να διευρύνουμε την άποψή μας ώστε να συμπεριλάβουμε τους χώρους όπου παίζουμε», είπε ο Chun.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους παίζουν ομαδικά αθλήματα

Πώς συμβάλλει η σωματική άσκηση στην ψυχολογία των προσφύγων;

Ακόμη και μια απλή ρουτίνα άσκησης επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.