ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μέγεθος της Μητέρας και του Πατέρα: Βρέθηκε ότι επηρεάζει τον κίνδυνο απόκτησης μεγάλου μωρού

Μέγεθος της Μητέρας και του Πατέρα: Βρέθηκε ότι επηρεάζει τον κίνδυνο απόκτησης μεγάλου μωρού

Η νέα γνώση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες για τον εντοπισμό κυήσεων που κινδυνεύουν να γεννήσουν ένα μακροσωμικό παιδί και, ως εκ τούτου, να οδηγήσει σε πιο στοχευμένη προγεννητική φροντίδα και παρεμβάσεις.

Μέγεθος της Μητέρας και του Πατέρα: Εάν είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας ήσασταν «μεγάλο» μωρό, έχετε αυξημένη πιθανότητα να γεννήσετε μόνοι σας ένα μεγάλο μωρό, δείχνει μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας. Αυτό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βελτιώσει την προγεννητική φροντίδα και τις παρεμβάσεις εντοπίζοντας εγκυμοσύνες με υψηλότερο κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών κατά τον τοκετό. Η μελέτη από τη Νορβηγία διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ του βάρους γέννησης του ίδιου του γονέα και του κινδύνου απόκτησης μεγάλου μωρού και σε ποιο βαθμό ο μητρικός δείκτης μάζας σώματος (kg/m2) (ΔΜΣ) στην αρχή της εγκυμοσύνης συμβάλλει, επίσης, σε αυτόν τον κίνδυνο.

Εκμεταλλευόμενοι το Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων της Νορβηγίας, το παλαιότερο στον κόσμο, οι ερευνητές συνδύασαν πληροφορίες σχετικά με το βάρος γέννησης του ίδιου του γονέα με τις εγκυμοσύνες που είχαν ως γονείς. Συμπεριλήφθηκαν γονείς και απόγονοι που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 50 ετών, με αποτέλεσμα πληροφορίες για 647.957 γεννήσεις με διαθέσιμες πληροφορίες για το βάρος γέννησης και των δύο γονέων. Η μελέτη περιελάμβανε μόνο μονότονα νεογνά που μεταφέρθηκαν μέχρι τον τερματισμό. Η μακροσωμία, η επιστημονική λέξη για ένα “μεγάλο” μωρό, ορίστηκε ως ένα νεογέννητο που ζύγιζε 4500 γραμμάρια ή περισσότερο και ήταν πιο συχνό στη γενιά των απογόνων, με 4,0% σε σύγκριση με 3,2% στη γονική γενιά. Ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα μακροσωμικό βρέφος ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν οι ίδιοι οι γονείς ήταν μεγάλοι κατά τη γέννηση. Σε σύγκριση με τους δύο γονείς που ζύγιζαν κάτω από 4500 γραμμάρια, σημειώθηκε αύξηση πάνω από 6 φορές αν και οι δύο ήταν μεγάλοι. Ακόμη και με έναν μόνο γονέα να είναι μακροσωμικός, ο κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος εάν ο πατέρας ήταν μακροσωμικός (σχετικός κίνδυνος 2,2) και περισσότερο από 3 φορές εάν μόνον η μητέρα ήταν μακροσωμική (3,4). Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης εάν ο μητρικός ΔΜΣ στην αρχή της εγκυμοσύνης συνέβαλε στον κίνδυνο γέννησης ενός μακροσωμικού μωρού. Η αναλογία των μακροσωμικών νεογνών διέφερε σημαντικά ανάλογα με τον μητρικό ΔΜΣ. Μεταξύ της ομάδας όπου και οι δύο γονείς είχαν γεννηθεί μακροσωμικοί, το ποσοστό των μωρών που ήταν επίσης μακροσωμικά κυμαινόταν από 17% όταν γεννήθηκαν από γυναίκες με φυσιολογικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη (ΔΜΣ 18,5-24,9), έως 31% μεταξύ των γυναικών που ήταν παχύσαρκες (ΔΜΣ του 30 ή περισσότερα).

«Η γέννηση ενός μωρού που είναι μακροσωμικό συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών», λέει η ερευνήτρια Κάθριν Έμπινγκ. “Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι μέσω εξελικτικών μηχανισμών, εάν ο γονέας ήταν μεγαλόσωμος, αυτό θα προστατεύει τη μητέρα και το παιδί από επιπλοκές που σχετίζονται με τη μακροσωμία. Ωστόσο, δεν διαπιστώσαμε ότι αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε σημαντικά εάν οι γονείς είχαν γεννηθεί επίσης μακροσωμικοί”, δήλωσε ο Ebbing. Αυτή η μελέτη προσθέτει ένα άλλο κομμάτι στο παζλ σχετικά με τη γενετική επίδραση των αποτελεσμάτων της γέννησης, καθώς και τη συμβάλλουσα επίδραση του μητρικού ΔΜΣ. Η νέα γνώση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες για τον εντοπισμό κυήσεων που κινδυνεύουν να γεννήσουν ένα μακροσωμικό παιδί και, ως εκ τούτου, να οδηγήσει σε πιο στοχευμένη προγεννητική φροντίδα και παρεμβάσεις. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξεταστεί η κλινική χρησιμότητα αυτών των προβλέψεων. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Παιδιατρική και Περιγεννητική Επιδημιολογία (Pediatric and Perinatal Epidemiology).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για το διαβήτη κύησης

Πόσο το μέγεθος του κόλπου της γυναίκας σχετίζεται με το σεξ;

Ανοίγει ο δρόμος για την επιλογή φύλου στην εξωσωματική

Μύθοι και πραγματικότητες για την εγκυμοσύνη

10 λόγοι:ο θηλασμός κάνει καλό στην μητέρα & μωρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.