Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ματωμένα ούλα Θεραπεία: Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν, μπορεί να σας λείπει βιταμίνη C

Ματωμένα ούλα Θεραπεία: Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν, μπορεί να σας λείπει βιταμίνη C

Ματωμένα ούλα Θεραπεία: Για ούλα που αιμορραγούν, η πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να είναι μία πιθανή θεραπεία, προτείνει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συμβουλές της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, εάν τα ούλα σας αιμορραγούν, βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε καλά και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα, καθώς μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, ένα πρώιμο στάδιο περιοδοντικής νόσου. Εάν λοιπόν ανησυχείτε, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον – UW – προτείνει ότι τα ματωμένα ούλα μπορεί να είναι ένδειξη ότι πρέπει να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C.

«Όταν βλέπετε τα ούλα σας να αιμορραγούν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε δεν είναι: “Θα πρέπει να τα βουρτσίζω περισσότερο”. Αντ΄αυτού, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί αιμορραγούν. Και η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι ένας πιθανός λόγος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Philippe Hujoel, οδοντίατρος και καθηγητής επιστημών στοματικής υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του UW. Η μελέτη του Hujoel, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, ανέλυσε δημοσιευμένες μελέτες σε 15 κλινικές δοκιμές σε έξι χώρες, στις οποίες συμμετείχαν 1.140 υγιείς – κυρίως – συμμετέχοντες και δεδομένα από 8.210 κατοίκους των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο Centers for Disease Control and Prevention’s Health and Nutrition Examination Survey. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ήπια αιμορραγία των ούλων, καθώς και η αιμορραγία στο μάτι ή στον αμφιβληστροειδή, συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος. Και, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος βοήθησε στην αναστροφή αυτών των προβλημάτων αιμορραγίας.

Όπως λέει ο Hujoel, ο οποίος είναι επίσης βοηθός καθηγητής επιδημιολογίας στο UW School of Public Health, τόσο η τάση αιμορραγίας των ούλων όσο και η αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν να είναι σημάδι γενικού προβλήματος στο μικροαγγειακό σύστημα. Η μελέτη δεν υπονοεί ότι η επιτυχής αντιστροφή της αυξημένης τάσης αιμορραγίας των ούλων με βιταμίνη C θα αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας, τονίζει ο Hujoel. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες συστάσεις για πρόσληψη βιταμίνης C είναι πολύ χαμηλές και ότι μια χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε τάση αιμορραγίας, η οποία δεν πρέπει αντιμετωπιστεί με οδοντικό νήμα. Κατά συνέπεια, ο Hujoel συνιστά στους ανθρώπους να προσπαθούν να παρακολουθούν την πρόσληψη βιταμίνης C μέσω της ενσωμάτωσης μη επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους, όπως λάχανο, πιπεριές ή ακτινίδια, και αν δεν μπορείτε να βρείτε εύγευστα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, σκεφτείτε το συμπλήρωμα.  Εάν κάποιος ακολουθεί εξειδικευμένη διατροφή, είναι σημαντικό να ρίξει μια ματιά στην πρόσληψη βιταμίνης C, λέει ο Hujoel. «Τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα ακτινίδια ή τα πορτοκάλια, είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη και έτσι συνήθως εξαλείφονται από μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων». Αυτή η αποφυγή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C και σχετίζεται με αυξημένη τάση αιμορραγίας. Τα άτομα που τρώνε αποκλειστικά άπαχο κρέας και αποφεύγουν τα εντόσθια, μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση περιοδοντίτιδας με τη νόσο αλτσχάιμερ

Ένα οδοντικό εμφύτευμα που παράγει ηλεκτρισμό και αντιστέκεται στα βακτήρια!

Λεύκανση δοντιών : Λάμψη και αστραφτερότητα με διάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Close Icon