ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μακρά Covid: 5-10% είναι ο τρέχων κίνδυνος να νοσήσετε με Long Covid

Μακρά Covid: 5-10% είναι ο τρέχων κίνδυνος να νοσήσετε με Long Covid

Μακρά Covid: Όταν κάποιος μολυνθεί σήμερα, ποιος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει μακρά Covid με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή; 

Είναι μια ερώτηση που λίγοι άνθρωποι ξέρουν πώς να απαντήσουν, ακόμη και μετά από τρία χρόνια πανδημίας και περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα Covid στις ΗΠΑ: Όταν κάποιος μολυνθεί σήμερα, ποιος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει μακρά Covid“Ακόμη και η ιατρική κοινότητα είναι ασαφής για όλα αυτά. Τα δεδομένα αναδύονται τόσο γρήγορα και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν”, δήλωσε ο Δρ Rainu Kaushal, πρόεδρος του τμήματος επιστημών υγείας του πληθυσμού στο Weill Cornell Medicine.

Ελλείψει οριστικών δεδομένων για τον μακροχρόνιο κίνδυνο Covid, επτά ερευνητές που διερεύνησαν τον επιπολασμό της πάθησης στις ΗΠΑ πρόσφεραν στο NBC News τις καλύτερες εικασίες τους. Οι περισσότεροι είπαν ότι είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι ο τρέχων κίνδυνος για τα εμβολιασμένα άτομα είναι 10% ή λιγότερο, και κάποιοι πίστευαν ότι οι πιθανότητες ήταν μικρότερες – 5% ή χαμηλότερες. Ακόμη και οι επαναμολύνσεις ενέχουν κίνδυνο μακροχράς Covid, πρόσθεσαν.

“Μπορεί να πάθεις μακρά Covid τη δεύτερη φορά, την τρίτη φορά. Αυτή η επαναμόλυνση είναι απολύτως επακόλουθη και λίγο πολύ κάνεις ξανά ρώσικη ρουλέτα”, δήλωσε ο Δρ. Ziyad Al-Aly, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Veterans Affairs St. Louis Health Care System και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Από την έναρξη της πανδημίας, σχεδόν 38 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει συμπτώματα μετά τον κορωνοϊό που διήρκεσαν τρεις μήνες ή περισσότερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι από τον Φεβρουάριο, περίπου το 11% των ενηλίκων που είχαν ποτέ Covid εμφάνιζαν μακρά Covid.

Αυτά τα στοιχεία συνδυάζουν τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα κρούσματα μαζί, αν και τα προφίλ κινδύνου διαφέρουν: Οι ερευνητές που συμμετείχαν σε συνέντευξη υπολόγισαν ότι για τα μη εμβολιασμένα άτομα, ο κίνδυνος για μακροχρόνια Covid είναι περίπου 15% έως 20%. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν περισσότερα από 225.000 νέα κρούσματα Covid κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τόσο καιρό που η Covid είναι μια διαρκώς παρούσα απειλή.

Ο κίνδυνος μακράς Covid φαίνεται να συρρικνώνεται

Η μακρά Covid ορίζεται συχνότερα ως συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό, αν και τα συμπτώματα είναι ευρέως φάσματος και ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκεια. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου, δύσπνοια, καρδιακούς παλμούς και πόνο στους μύες, στις αρθρώσεις ή στο στήθος.

Το 19% των ερωτηθέντων που είχαν Covid ανέφεραν τρέχοντα συμπτώματα που είχαν διαρκέσει τρεις μήνες ή περισσότερο. Ωστόσο, η Sharon Saydah, ανώτερη επιδημιολόγος στο CDC που ηγείται της ομάδας συνθηκών μετά την Covid του οργανισμού, είπε ότι η έρευνα “δεν είναι ένας καλός τρόπος για να κριθεί ο ατομικός κίνδυνος”, δεδομένου ότι περιλαμβάνει νέα μακρά κρούσματα Covid και εκείνα που έχουν διαρκέσει από νωρίτερα στην πανδημία.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ασθενείς με long Covid εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο

Η βλάβη των οργάνων για το 59% των ασθενών με μακροχρόνια COVID συνεχίζεται ένα έτος μετά τα αρχικά συμπτώματα

Η μακρά COVID συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, γνωστικά προβλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα

Ο εμβολιασμός πριν τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για long COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.