ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μακρά Covid: Τα συμπτώματα της νόσου στα παιδιά μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου

Μακρά Covid: Τα συμπτώματα της νόσου στα παιδιά μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου

Η μελέτη-ορόσημο θα συνεχίσει να αναλύει τα αποτελέσματα της έρευνας από τους συμμετέχοντες για έως και δύο χρόνια μετά την αρχική εξέταση PCR.

Μακρά COVID: Η μελέτη “παιδιά και νέοι με μακρά COVID” (Children and young people with Long COVID) (CLoCk), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe, είναι η μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως για τη μακρά COVID στα παιδιά. Οι ερευνητές ρώτησαν παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών σχετικά με την υγεία τους έξι μήνες και 12 μήνες μετά τη διενέργεια τεστ PCR μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021. Τους ζήτησαν επίσης να ανακαλέσουν τα συμπτώματά τους κατά τη στιγμή που έκαναν το τεστ. Κανένα από τα παιδιά που κλήθηκαν αρχικά να συμμετάσχουν στη μελέτη δεν είχε νοσηλευτεί. Συνολικά οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 5.086 παιδιά, εκ των οποίων τα 2.909 βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 και τα 2.177 αρνητικά.

Οι ερευνητές ρώτησαν τα παιδιά και τους νέους τι είχαν βιώσει από έναν κατάλογο 21 συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και της κόπωσης, καθώς και με τη χρήση επικυρωμένων κλιμάκων για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής, της ψυχικής υγείας, της ευεξίας και της κόπωσης. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, κατά τη στιγμή της εξέτασης, τα προβλήματα υγείας ήταν συχνότερα στα παιδιά και τους νέους που είχαν εξεταστεί θετικά για τον ιό σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εξεταστεί αρνητικά, καθώς και έξι μήνες και 12 μήνες μετά την εξέταση PCR. Για παράδειγμα, μεταξύ των θετικών στο τεστ, το 10,9% ανέφερε κόπωση και στις τρεις χρονικές στιγμές, ενώ μεταξύ των αρνητικών στο τεστ μόνο το 1,2% ανέφερε κόπωση και στις τρεις χρονικές στιγμές. Σημείωσαν επίσης ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζονταν άλλαζαν κατά τη διάρκεια ενός έτους. Και ενώ ορισμένα από τα αρχικά συμπτώματα των παιδιών μειώθηκαν, αναφέρθηκαν νέα συμπτώματα. Αυτό συνέβη και όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις κλίμακες που μετρούσαν την κακή ποιότητα ζωής, τη βίωση συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών, την κακή ευεξία και την κόπωση.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της μακροχρόνιας COVID που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Η συγγραφέας, Dr. Snehal Pinto Pereira (UCL Surgery & Interventional Science), δήλωσε: “Η μελέτη της Covid είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας: “Η έρευνά μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τις υπάρχουσες μελέτες και υποδεικνύει ότι οι ερευνητές πρέπει να παρακολουθούν τις ατομικές τροχιές χρησιμοποιώντας επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στα ίδια παιδιά και νέους με την πάροδο του χρόνου. “Η απλή αναφορά επαναλαμβανόμενων εγκάρσιων επιπολασμών -ή στιγμιότυπων των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου- μπορεί να αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη μακροχρόνια COVID σε νέους ανθρώπους που έχουν κλινική σημασία”. Η μελέτη CLoCK είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες μελέτες που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NIHR) και την Έρευνα και Καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Research and Innovation )UKRI για να συμβάλουν στη βελτίωση της κατανόησης των αιτιών, των συμπτωμάτων και της θεραπείας των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της COVID-19 σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει αρκετά ώστε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Sir Terence Stephenson (UCL Great Ormond Street Institute of Child Health), έλαβε 1,36 εκατομμύρια λίρες για τη μελέτη που εξετάζει τη μακροχρόνια COVID σε παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών. Η μελέτη-ορόσημο θα συνεχίσει να αναλύει τα αποτελέσματα της έρευνας από τους συμμετέχοντες για έως και δύο χρόνια μετά την αρχική εξέταση PCR. Η μελέτη περιλαμβάνει συνεργασία με ερευνητές των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου, του Μπρίστολ, της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Λίβερπουλ, του Λέστερ, του Μάντσεστερ καθώς και του King’s College του Λονδίνου, του Imperial College του Λονδίνου, του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital και των Νοσοκομείων του University College London (UCLH).

Περιορισμοί της μελέτης

Τα συμπτώματα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες κατά τη στιγμή της εξέτασης υπόκεινται σε σφάλμα ανάκλησης, καθώς αναφέρθηκαν κατά την πρώτη επαφή με τη μελέτη CloCk (είτε τρεις μήνες είτε έξι μήνες μετά τη δοκιμή). Ωστόσο, τα συμπτώματα έξι μηνών και 12 μηνών αναφέρθηκαν τη στιγμή που τα βίωναν. Οι αρχικές δοκιμές PCR έγιναν πριν οι παραλλαγές Delta και Omicron γίνουν κυρίαρχες, οπότε τα ευρήματα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των παραλλαγών. Τα παιδιά και οι νέοι ανέφεραν τα συμπτώματά τους μόνοι τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για την αξιολόγηση της δύσπνοιας, μπορεί να ήταν καλύτερο να διεξαχθούν προσωπικές ιατρικές συνεντεύξεις. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό ή πρακτικό κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι ερευνητές αφαίρεσαν από την ανάλυση τα δεδομένα των παιδιών που βρέθηκαν θετικά (με PCR ή δοκιμασία πλευρικής ροής) μετά την αρχική δοκιμή PCR, για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά της αρνητικής ομάδας δεν είχαν προσβληθεί από COVID-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, αν και δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποια παιδιά σε οποιαδήποτε ομάδα να έχουν μολυνθεί στη συνέχεια χωρίς να έχει ανιχνευθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Long Covid είναι η επόμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία με αντίκτυπο 3,7 τρισ. δολαρίων

Η συνεχής μόλυνση από τον Covid-19 προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις

Αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα υγείας όσοι έχουν κολλήσει covid πάνω από μία φορά

Η μακρά νόσηση με Covid-19 προκαλεί πρόβλημα στην άσκηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]