ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λοίμωξη covid-19 Εμβόλιο: Βραχύβια ανοσία στους ανθρώπους προκαλεί η νόσος.

Λοίμωξη covid-19 Εμβόλιο: Βραχύβια ανοσία στους ανθρώπους προκαλεί η νόσος.

«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, εφ’ όσο πληροί τα κριτήρια. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία ή αυτή που προσφέρει το εμβόλιο», λέει ο Dr Chris Beyrer, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι κορωνοϊοί κατά κανόνα προκαλούν βραχύβια ανοσία στους ανθρώπους»

Λοίμωξη covid-19 Εμβόλιο: Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την φυσική ανοσία σε όσους αρρωσταίνουν από τον νέο κορωνοϊό. Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα αν πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο.

Όσοι έχουν εκδηλώσει τη λοίμωξη Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, μοιραία θα αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της, όταν θα έρθει η σειρά τους.

Η απάντηση των ειδικών είναι καταφατική. Γιατί; Διότι ακόμα και μετά τη νόσο Covid-19 μπορεί να παραμένουν ευάλωτοι σε επαναμόλυνση από τον επικίνδυνο ιό.

«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, εφ’ όσο πληροί τα κριτήρια. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία ή αυτή που προσφέρει το εμβόλιο», λέει ο Dr Chris Beyrer, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι κορωνοϊοί κατά κανόνα προκαλούν βραχύβια ανοσία στους ανθρώπους».

Ο νέος κορωνοϊός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με μερικούς απ’ όσους προκαλούν κοινό κρυολόγημα (τις «ιώσεις» του χειμώνα). Αυτοί οι άλλοι κορωνοϊοί, προκαλούν φυσική ανοσία που διαρκεί περίπου 1,5-2 χρόνια. Ύστερα, είμαστε πάλι ευάλωτοι σε αυτούς.

«Η βραχεία διάρκεια της ανοσίας τους σχετίζεται με την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτούς», εξηγεί ο καθηγητής Gregory Poland, διευθυντής της Ομάδας Έρευνας Εμβολίων στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ. «Το σώμα χρησιμοποιεί μια απλή στρατηγική για να τους καταπολεμήσει, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί ισχυρή μνήμη στο ανοσοποιητικό».

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός μας σύντομα «ξεχνάει» ότι κάποτε είχε μολυνθεί από τους κορωνοϊούς. Έτσι, όταν ξαναεκτεθεί σε αυτούς, είναι σαν να εκτίθεται για πρώτη φορά.

Τουλάχιστον οκτώ μήνες

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί κάλλιστα να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, ιδίως σε ανθρώπους που δεν αρρώστησαν βαριά. «Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουν μακροχρόνια ανοσία, κυρίως όσοι εκδήλωσαν ήπια ή ασυμπτωματική μορφή της νόσου Covid-19. Γι’ αυτό νομίζουμε ότι είναι καλή ιδέα να κάνουν το εμβόλιο», λέει ο Dr Beyrer.

Βέβαια, τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δημιουργούν ελπίδες πως η φυσική ανοσία θα έχει αρκετή διάρκεια. Η μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής μελέτη για το θέμα δημοσιεύθηκε προ ημερών στην ιατρική επιθεώρηση Science. Όπως έδειξε, η φυσική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 8 μήνες, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκεί η φυσική ανοσία. Ωστόσο τα έως τώρα ευρήματα των κλινικών μελετών εξηγούν γιατί έως στιγμής έχουν καταγραφεί λίγα περιστατικά δεύτερων λοιμώξεων στον νέο κορωνοϊό», σχολιάζει ο Dr William Schaffner, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Είναι ασφαλές

Έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους νόσησαν από τον κορωνοϊό να κάνουν το εμβόλιο εναντίον του.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλές γι’ αυτούς», τονίζει ο Dr. Beyrer. «Άνθρωποι που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες και για τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια. Δηλαδή για τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer και Moderna, και για εκείνο της AstraZeneca (σ.σ. έχει εγκριθεί στη Βρετανία και αλλού). Δεν υπάρχει ανησυχία ως προς αυτό το θέμα».

Όσον αφορά τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες γι’ αυτά τα εμβόλια, οι επιστήμονες θα τους παρακολουθήσουν για 2 χρόνια, για να δουν πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προκαλεί κάθε εμβόλιο, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Τσολιά: «Να αναβάλουν για 3 μήνες τον εμβολιασμό όσοι έχουν ήδη νοσήσει»

Νέα μελέτη ανιχνεύει το εύρος της ανοσίας του κορωνοϊού

Μελέτες ανακαλύπτουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προστατεύσει από επαναμόλυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε παίρνει έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Οι Αμερικανοί θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών, όπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σήμερα Δευτέρα, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο, κάνοντάς το έτσι το τρίτο εμβόλιο Covid που καθίσταται διαθέσιμο στη χώρα.

Η υγεία του εντέρου και η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένες

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Λιναρόσπορος: Τα superfoods και οι σπόροι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι άδικα, καθώς αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές κατηγορίες τροφίμων για να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.