ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λιποϊκό οξύ: Ποιον ρόλο παίζει το λιποϊκό οξύ στη ρύθμιση του διαβήτη;

Λιποϊκό οξύ: Ποιον ρόλο παίζει το λιποϊκό οξύ στη ρύθμιση του διαβήτη;

Λιποϊκό οξύ: Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς;

Όπως όλοι δυστυχώς γνωρίζουμε, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Οι αιτίες για τις οποίες συμβαίνει αυτό είναι δύο. Είτε είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης, είτε τα κύτταρα του σώματός μας εμφανίζουν ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό αποτελούν τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Λιποϊκό οξύ: Ποιος ο ρόλος του στην υγεία μας;

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει πολλούς ρόλους στη βιολογία και την υγεία του ανθρώπου, καθώς είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Στα τρόφιμα, μπορούμε να το βρούμε σε μικρές ποσότητες στο κόκκινο κρέας (κυρίως στα νεφρά, στο συκώτι και στην καρδιά), στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στη μαγιά μπίρας. Το άλφα λιποϊκό οξύ δρα ως συμπαράγοντας στην γλυκόλυση και τον κύκλο του Krebs. Πέρα από την συμβολή του στην ανακύκλωση των βιταμινών C και Ε, προστατεύει τα καροτενοειδή, αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο και συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές προστατευτικές ενζυματικές διαδικασίες του κυτταρικού μεταβολισμού.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Αναφορικά με τις μελέτες, σε μια πολυκεντρική πιλοτική μελέτη που έλαβε χώρα το 1998 στην Γερμανία, προσπάθησαν να εξετάσουν αν η από του στόματος θεραπεία με χορήγηση α-λιποϊκού οξέος βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα εβδομήντα εννέα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ που έλαβαν μέρος στην έρευνα τυχαιοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες που λάμβαναν δια του στόματος α-λιποϊκό οξύ για τέσσερις εβδομάδες:

  • Η μία ομάδα (n=19) λάμβανε εικονικό φάρμακο,
  • στην δεύτερη ομάδα (n=19) τους χορηγήθηκε α- λιποϊκό οξύ 600 mg άπαξ ημερησίως,
  • στην τρίτη ομάδα (n=18) τους χορηγήθηκε α- λιποϊκό οξύ 600 mg, δύο φορές την ημέρα
  • και στην τέταρτη ομάδα (n =18) τους χορηγήθηκε α- λιποϊκό οξύ 600 mg, τρεις φορές την ημέρα.

 

Όλες οι ομάδες ήταν συγκρίσιμες και είχαν τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία κατά την έναρξη. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, οι τρεις ομάδες που λάμβαναν α-λιποϊκό οξύ παρατηρήθηκε ότι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ινσουλίνης μετά τη θεραπεία με α- λιποϊκό οξύ.

 

 

Όπως γίνεται φανερό, υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν την βοήθεια του λιποϊκού οξέος στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό ρόλο στην ρύθμιση του διαβήτη παίζει η σωστή διατροφή και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και η απώλεια του επιπλέον βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη δείχνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ξεκινά από την παιδική ηλικία

Συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από φυματίωση και του αυξημένου κινδύνου για διάφορους καρκίνους

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος μεταξύ των ανδρών - Τι πρέπει να ξέρετε

Πώς λειτουργεί η χημειοθεραπεία και τι κάνει στο σώμα ενός ατόμου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας "υγιής εθισμός": οι θαλάσσιες σάουνες κάνουν θραύση στην Ιρλανδία

«Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πήγαιναν για ιατρικούς, θρησκευτικούς ή ακόμη και παραισθησιογόνους λόγους», είπε ο Ni Stasaigh στο Γαλλικό Πρακτορείο στην παραλία Baginbun. «Δεν εγγυόμαστε παραισθησιογόνα πράγματα στη σάουνά μας, μόνο θεραπεία με ζεστό και κρύο και την απελευθέρωση ενδορφινών» είπε

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου IBS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα πιο συχνά γεύματα και να ασκείστε τακτικά. Η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα βοηθούν επίσης στη μείωση του στρες.

Εναποθέσεις όγκων σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι εναποθέσεις όγκου TD ενσωματώνονται στο στάδιο Τ ή Ν, ο στόχος είναι να παρέχεται μια ακριβέστερη αναπαράσταση των χαρακτηριστικών του όγκου σε ιστοπαθολογικό επίπεδο. Συμπερασματικά, έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την κλινική σημασία και την επακόλουθη διαχείριση των εναποθέσεων όγκου TDs.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.