ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Wearables: Παρακολουθούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Κορωνοϊός Wearables: Παρακολουθούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Κορωνοϊός Wearables: Πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιεί διάφορες μετρήσεις δεδομένων καρδιακού ρυθμού για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπτωμάτων σε κάποιον που έχει κορωνοϊό και για να δείξει πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα.

Οι ιχνηλάτες γυμναστικής μπορούν να σας πουν πόσο καλά κοιμάστε, πόσο γρήγορα περπατάτε και, φυσικά, πόσα βήματα έχετε κάνει. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει την ικανότητα των έξυπνων ρολογιών να βοηθούν στον εντοπισμό του COVID-19 ή να παρέχουν δεδομένα για την ανάκαμψη. Η πιο πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιεί διάφορες μετρήσεις δεδομένων καρδιακού ρυθμού για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπτωμάτων σε κάποιον που έχει κορωνοϊό και για να δείξει πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα.

Στη μελέτη, οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης εντόπισαν ότι ο COVID-19 μείωσε τα βιολογικά σήματα μέτρησης του χρόνου, δήλωσε ο συγγραφέας Daniel Forger, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Ann Arbor. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης σημάδια αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου ανταποκρίνεται στη δραστηριότητα, αλλοιωμένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και σήματα άγχους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα σκέφτονται τον καρδιακό ρυθμό ως έναν αριθμό, αλλά ο καρδιακός ρυθμός είναι αυτό το ζωτικό σημάδι που αντανακλά τόσες πολλές διαφορετικές φυσιολογικές διεργασίες», είπε ο Forger. «Αυτός είναι ο στόχος μας ως μαθηματικών, μπορούμε να πάρουμε αυτή τη μία σειρά αριθμών, όλους αυτούς τους καρδιακούς παλμούς, με όλο το θόρυβο και να πούμε κάτι για διαφορετικά φυσιολογικά σήματα;»

Η ομάδα του χρησιμοποίησε δεδομένα από τις κοόρτες του 2019 και 2020 της Intern Health Study, η οποία ακολουθεί τους γιατρούς κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών τους, και του Roadmap College Student Data Set, που εξέτασε την υγεία και την ευημερία των μαθητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Οι μαθητές σε εκείνη τη μελέτη φορούσαν Fitbits και ανέφεραν οι ίδιοι διάγνωση και συμπτώματα COVID-19. Η νέα μελέτη περιελάμβανε 43 ασκούμενους ιατρικής και 72 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που είχαν θετικό τεστ COVID-19. Φορούσαν τους ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης 50 ημέρες πριν από τα συμπτώματα και 14 ημέρες μετά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν άρχισαν τα συμπτώματα του COVID, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αύξηση του καρδιακού παλμού ανά βήμα. Αυτός ο καρδιακός ρυθμός ανά βήμα ήταν σημαντικά υψηλότερος για τα άτομα που είχαν βήχα. Ο ημερήσιος καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου σε ηρεμία αυξήθηκε όταν τα συμπτώματα ξεκίνησαν ή πριν, πιθανώς λόγω πυρετού ή αυξημένου άγχους, πρότειναν οι ερευνητές.

Καθώς ξεκίνησαν τα συμπτώματα του COVID-19, τα άτομα είχαν αυξημένη «αβεβαιότητα κιρκαδικής φάσης», που είναι η αδυναμία του σώματος να χρονομετρήσει τα καθημερινά γεγονότα. Αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε πρώιμα σημάδια μόλυνσης, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Εκτός από την επίδραση του καρδιακού ρυθμού, το κιρκάδιο ρολόι του σώματος ρυθμίζει τα μοτίβα αφύπνισης και ύπνου, τη θερμοκρασία και πολλά άλλα.

“Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρουσα εργασία σε ζώα που δείχνει ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί αμβλύνονται κατά τη στιγμή της μόλυνσης”, είπε ο Forger. “Έτσι είναι φυσιολογικό. Στο σώμα σας, έχετε αυτές τις μεγάλες καθημερινές διακυμάνσεις, αλλά εάν είστε άρρωστοι, το σώμα σας μπορεί να μην θέλει να έχετε τόσο μεγάλες διακυμάνσεις. Μπορεί να θέλει απλώς να κλείσει αυτή τη χρονομέτρηση.”

Η εργασία καθιερώνει αλγόριθμους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουν πώς μια ασθένεια επηρεάζει τη φυσιολογία του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι αλγόριθμοι είναι πραγματικά σε θέση να δώσουν μια ευρύτερη εικόνα της υγείας σήμερα, είπε ο Forger, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να αξιολογήσουν τους ασθενείς και να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογία των wearables είναι το μέλλον της υγείας

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τα smart headbands σας κάνουν όντως πιο χαλαρούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.