ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός εμβολιασμός μέτρα: Αρκούν τα εμβόλια και οι φυσικές αποστάσεις “όπλα” κατά του κορωνοϊού

Κορωνοϊός εμβολιασμός μέτρα: Αρκούν τα εμβόλια και οι φυσικές αποστάσεις “όπλα” κατά του κορωνοϊού

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των φυσικών αποστάσεων είναι άλλο ένα αποτελεσματικό μέτρο κατά των συνεχόμενων lockdown, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει ένα επερχόμενο κύμα του κορωνοϊού, συμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Κορωνοϊός εμβολιασμός μέτρα: Οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχωρούν μεθοδικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί των πολιτών. Το καθεστώς lockdown ισχύει ακόμα σε αρκετές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ενώ οι μεταλλάξεις εξακολουθούν να ανησυχούν και να αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα. Τι σημαίνει όμως όλο αυτό για τα ενδεχόμενα επερχόμενα κύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως; Αν τηρήσουμε τις αποστάσεις και ενισχύσουμε τα εμβολιαστικά προγράμματα, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τα μελλοντικά κύματα του ιού χωρίς να χρειαστεί να μπούμε πάλι σε lockdown; Μια νέα έρευνα από επιδημιολόγους και επιστήμονες της δημογραφίας από το WorldPop του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον σε συνεργασία με το Κινέζικο Πανεπιστήμιο στο Χογκ Κονγκ απαντά καταφατικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Human Behaviour.

Η έρευνα χρησιμοποίησε ανώνυμα δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας από τα κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα του κορωνοϊού από την Κίνα έτσι ώστε να διαμορφώθεί ένα μοντέλο για να μετρηθεί πόσο οφέλιμος θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός του εμβολιασμού του πληθυσμού και της απόστασης στη μετάδοση ιών. Ο ρόλος που θα παίξει η φυσική απόσταση σε ένα μελλοντικό κύμα κορωνοϊού εξαρτάται φυσικά από την αυστηρότητα των μέτρων, την πυκνότητα του πληθυσμού και την πρόσβαση στα εμβόλια στις διαφορετικές περιοχές της γης.

Οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν ότι στις περισσότερες πόλεις, τα προγράμματα του εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τις φυσικές αποστάσεις, είναι αρκετά για να περιορίσουν την εμφάνιση ιών χωρίς να χρειαστούν περιορισμοί στις μετακινήσεις ή κάποιο lockdown.μΜπορεί να συμβεί το ίδιο όμως και με το κορωνοϊό; Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πόλεις με πληθυσμό υψηλής ή μεσαίας πυκνότητας θα χρειαστεί να εφαρμόσουν και ένα ισχυρό πρόγραμμα εμβολιασμού και οι πολίτες της να τηρήσουν τις αποστάσεις έτσι ώστε να αποτραπή ένα επερχόμενο κύμα κορωνοϊού, τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθή η ανοσία της αγέλης. Μάλιστα, για τις πόλεις με λιγότερο πληθυσμό συστήνουν βέβαια τον εμβολιασμό της κοινότητας αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί η μετάδοση και χωρίς να χρειαστεί να τηρηθούν οι αποστάσεις. Για όλες τις πόλεις όμως, ο περιορισμός στο σπίτι και τα lockdowns δε θα είναι πια απαραίτητα.

Ο συγγραφέας της έρευνας  επιδημιολόγος Δρ. Shengjie Lai ερευνητής στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Southampton αναφέρει: «Η έρευνα μας προσφέρει στοιχεία και ένα πλάισιο που μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί από από τις αρχές της κάθε χώρας έτσι ώστε να ελέγξουν την επανεμφάνιση του κορωνοϊού με την πάροδο του χρόνου. Αν και τα δεδομένα μας πάρθηκαν αποκλειστικά από την Κίνα, η μέθοδος μας και τα  αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως σε πόλεις ή χώρες με παρόμοιο πληθυσμό και κοινωνικές συναναστροφές». Ο μόνος περιορισμός που αναγνωρίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους είναι η απουσία δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος των χεριών και των μασκών αλλά και των προκλήσεων της προσφοράς εμβολίων. Υπογραμμίζουν όμως ότι η προσέγγισή τους μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα ώστε να παρέχει δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για την γρήγορη αντιμετώπιση όταν αυτό χρειαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κούβα θέλει να εμβολιάσει και τους τουρίστες της

Έτοιμοι για συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Οι οικονομικές ανισότητες στον εμβολιασμό της ανθρωπότητας καλά κρατούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εμβόλιαn κορωνοϊός : Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν

Εμβόλια κορωνοϊός : Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.  Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.